Διάβημα της Ελλάδας προς την Τουρκία για αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

Άμεση απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων

Η Ελλάδα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία ύστερα από αλλεπάλληλες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβητούν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου ενώ θα ενημερώσει ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ για την κλιμάκωση της τουρκικής συμπεριφοράς.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι την προκλητικότητα της Τουρκίας πρόκειται να θέσει και ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή άτυπη συνάντηση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία, που θα πραγματοποιηθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Αφρικανικής Ένωσης.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το διάβημα διαμαρτυρίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε προς τον Τούρκο Επιτετραμμένο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε στην τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες.

Επισημάνθηκε ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Ενώ τονίστηκε το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli,  στο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», «Γαλάζια Πατρίδα» και ούτω καθεξής.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις Πρεσβείες μας στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω Οργανισμών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.