Έκτακτο επίδομα για το Πάσχα προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Για την κάλυψη των απωλειών από την ακρίβεια

Ορθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο για την χορήγηση έκτακτου επιδόματος το Πάσχα σε ευάλωτα νοικοκυριά για την κάλυψη των απωλειών από την ακρίβεια, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

Ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι το βοήθημα βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, σημειώνοντας ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το Μάρτιο ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα προκύψουν καθώς και τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Βέβαια ο υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα κριτήρια χορήγησης και το ύψος του βοηθήματος υπογραμμίζοντας με νόημα ότι η επιλογή της κυβέρνησης είναι η όποια ενίσχυση να πάει κατευθείαν στους πολίτες και να μην χαθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα όπως τυχόν μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα.

Σε σχέση με το πακέτο στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τις επιδοτήσεις για την ενέργεια και την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ για την επιστρεπτέα προκαταβολή τόνισε ότι από τα 8,3 δις, ευρώ που δόθηκαν σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα επιστραφούν μόνο 2,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο δεν απέκλεισε κατηγορηματικά νέο «κούρεμα» στα ποσά λέγοντας ότι «με τα σημερινά δεδομένα μπορούμε να πάμε μέχρι εκεί».

Ενώ για τον πληθωρισμό επανέλαβε την εκτίμηση ότι πρόκειται για προσωρινό αλλά με μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις φαινόμενο αναγνωρίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στο κόστος δανεισμού του δημοσίου με το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο να αναρριχάται στην περιοχή του 2,7%.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.