Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Απόλυτο φιάσκο

Καθηλωμένοι οδηγοί σε κεντρικές αρτηρίες - πάνω από 20 ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν το απόλυτο φιάσκο του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» τις τελευταίες μέρες.

Ο ακριβότερος και «καλύτερος» δρόμος της πρωτεύουσας η Αττική Οδός, έγινε τόπος μαρτυρίου για χιλιάδες οδηγούς που εγκλωβίστηκαν πάνω από είκοσι ώρες στο χιόνι και στο κρύο.

Τριτοκοσμικές εικόνες ανθρώπων να εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητα τους στη μέση του δρόμου και να πηδούν τα κάγκελα για να φθάσουν στον Προαστιακό.

Κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας, η Λεωφόρος Μεσογείων, η Κηφισίας, η Μαραθώνος στην Κατεχάκη, να έχουν για ώρες καθηλωμένα αυτοκίνητα με ανθρώπους μέσα, χωρίς θέρμανση, νερό και τροφή για ώρες.

Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές με συχνές διακοπές ρεύματος, και κατά συνέπεια πολλά σπίτια χωρίς ρεύμα ακόμη και χωρίς νερό (στο Γραμματικό πολλά σπίτια δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και αντλούν νερό από τα πηγάδια με ηλεκτρικό ρεύμα).

Δέντρα έχουν πέσει στις γραμμές του ΗΣΑΠ με τη γραμμή 1 να μην λειτουργεί ακόμη και τώρα, αλλά και σε δρόμους περιοχών όπως της Νέας Σμύρνης και του Χαλανδρίου.

Πολύ αργότερα από το αναμενόμενο ενεργοποιήθηκε Στρατός και Πυροσβεστική να συνδράμουν. Αναγκαστική αργία σε όλες τις πληγείσες περιοχές σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Άραγε γιατί αυτό δεν συνέβη και χθες το μεσημέρι.

Τα λεωφορεία φυσικά και δεν κυκλοφορούν για να κάνουν δρομολόγια, πουθενά σε όλο την Αθήνα και τον Πειραιά. Πιθανόν ολόκληρη την ημέρα σήμερα. Αλίμονο σε κάποιον που θέλει να μετακινηθεί και δεν έχει χρήματα για ταξί.

Επρόκειτο για μια κακοκαιρία που οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει με ακρίβεια τη σφοδρότητα της.

Βέβαια τώρα δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών αλλά, η στιγμή που όλοι θα πρέπει να ενωμένοι να δώσουν τη μάχη της αποκατάστασης των ζημιών από τις εκτεταμένες καταστροφές.

Εξάλλου ίσως και να μην υπάρξει ποτέ αυτή η περιβόητη απόδοση ευθυνών. Όπως στο Μάτι, στη «Μήδεια», στις πλημμύρες του Φθινοπώρου, στις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Καμία Δικαιοσύνη και το χειρότερο, καμία «Ελπίδα» για να ξεκινήσει έστω ο επόμενος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των επερχόμενων φυσικών καταστροφών.

Η μόνη «Ελπίδα» που ήρθε και τα σάρωσε όλα ήταν αυτή της κακοκαιρίας. Όλες οι άλλες «Ελπίδες» για έναν λειτουργικό και μάχιμο κρατικό μηχανισμό, μας έχουν εγκαταλείψει εδώ και δεκαετίες!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.