Επιτέλους! Το Μετρό φθάνει σε Ζωγράφου – Γουδή το 2029

Η Γραμμή 4 του Μετρό μπαίνει σε φάση υλοποίησης

Οι πολίτες σε Ζωγράφου και Γουδή θα έχουν πρόσβαση στο Μετρό το 2029 καθώς επιτέλους η πολύπαθη γραμμή 4 μπαίνει σε φάση υλοποίησης και αναμένεται σε 8 χρόνια να δοθεί σε κυκλοφορία αλλάζοντας ριζικά προς το καλύτερο την καθημερινότητα όλων στο Δήμο μας.

Η γραμμή 4 του Μετρό θα ξεκινά από Βεΐκου και θα καταλήγει Γουδή, διατρέχοντας κομβικά σημεία της πρωτεύουσας όπως είναι το Γαλάτσι, τα Εξάρχεια, η Ακαδημία, το Κολωνάκι, ο Ευαγγελισμός, η Καισαριανή, τα Ιλίσια και του Ζωγράφου.

Πλέον έχει φθάσει στο σημείο που έχουν ολοκληρωθεί οι πρόδρομες εργασίες στην Κατεχάκη (οι οποίες περιλαμβάνουν τη μέριμνα για τις αρχαιότητες της περιοχής, τη μετατόπιση ή την παράκαμψη των αγωγών και λοιπών εγκαταστάσεων των οργανισμών κοινής ωφέλειας, την αντιμετώπιση του ζητήματος των φρεατίων, τις κυκλοφοριακές μελέτες και τις παρακάμψεις), και παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι αντίστοιχες στους μισούς από τους υπόλοιπους σταθμούς.

Είναι ίσως  το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως έχει τονίσει και ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, με την πλήρη υλοποίηση να προγραμματίζεται εντός της επόμενης οκταετίας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα ολόκληρη η γραμμή 4, που θα έχει ένα συμβατικό τίμημα περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ συν ΦΠΑ και υλοποιείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αναμένεται να έχει παραδοθεί έως το έτος 2029 και θα αποτελέσει μια ακόμη ανάσα για την Αθήνα, καθώς θα εξυπηρετεί πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου.

Με την κατασκευή νέων σταθμών στην καρδιά της πρωτεύουσας (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός), θα αποσυμφορηθούν υφιστάμενοι κεντρικοί σταθμοί Μετρό από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού και ιδίως ο σταθμός του Συντάγματος.

Ταυτόχρονα, θα εξυπηρετεί πολλά σημαντικά κτίρια και εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία, τα Δικαστήρια, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., το Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Κουμπάρη), το Βρετανικό Συμβούλιο και την Πανεπιστημιούπολη.

Οι επιβάτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να φθάνουν από το Άλσος Βεϊκου στου Γουδή, δηλαδή από τη μια άκρη της γραμμής στην άλλη, μέσα σε μόλις 17 λεπτά. Όσον αφορά τις ενδιάμεσες στάσεις, από του Γουδή στον Ευαγγελισμό θα φθάνει κάποιος σε 6 λεπτά, από το Άλσος Βεΐκου στην Πανεπιστημιούπολη σε 14 λεπτά, από την Καισαριανή στο Άλσος Βεΐκου σε 12,5 λεπτά και από το Άλσος Βεΐκου στην Ακαδημία σε περίπου 8 λεπτά. Σήμερα στην καλύτερη περίπτωση από το Γαλάτσι στο κέντρο της Αθήνας φθάνεις σε μισή ώρα και εάν έχει κίνηση σε περίπου μια ώρα.

Πως αλλάζουν οι χρόνοι μετακίνησης με τη Γραμμή 4

  • 8,5 λεπτά θα διαρκεί η διαδρομή Άλσος Βεΐκου – Ακαδημίας
  • 14 λεπτά θα διαρκεί η διαδρομή Άλσος Βεΐκου – Πανεπιστημιούπολη
  • 12,5 λεπτά θα διαρκεί η διαδρομή Άλσος Βεΐκου – Καισαριανή
  • 5 λεπτά θα διαρκεί η διαδρομή Άλσος Βεΐκου – Δικαστήρια
  • 12 λεπτά θα διαρκεί η διαδρομή Γουδί – Δικαστήρια
  • 7 λεπτά θα διαρκεί η διαδρομή Εξάρχεια – Πανεπιστημιούπολη
  • 17,5 λεπτά θα διαρκεί η διαδρομή Άλσος Βεΐκου – Γουδι

2 σταθμοί θα έχουν ανταπόκριση με το υφιστάμενο δίκτυο Μετρό:

  • Ο σταθμός «Ακαδημία» με τη Γραμμή 2 στο σταθμό «Πανεπιστήμιο»
  • και ο σταθμός «Νέος Ευαγγελισμός» με τη Γραμμή 3 στο σταθμό «Ευαγγελισμός».

Αυτές θα είναι οι στάσεις της Γραμμής 4

  1. Άλσος Βεΐκου

Ο σταθμός Βεΐκου χωροθετείται κάτω από την Λεωφόρο Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) στο ύψος της οδού Τράλλεων και αποτελεί τερματικό σταθμό.

2.Γαλάτσι

Ο σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται κάτω από την Λεωφόρο Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας.

3.Ελικώνος

Ο σταθμός Ελικώνος χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος κάτω από το λόφο Ελικώνος, σε χώρο πρασίνου- παιδική χαρά.

4.Κυψέλη

Ο σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στην νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.

5.Δικαστήρια

Ο σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των Δικαστηρίων, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.

6.Αλεξάνδρας

Ο σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται υπόγεια, διαγώνια στον άξονα της Λεωφ. Αλεξάνδρας, στο ύψος της οδού Μουστοξύδη.

7.Εξάρχεια

Ο σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη.

8.Ακαδημία

Ο σταθμός «Ακαδημία» χωροθετείται κάτω από την οδό Ακαδημίας, στο ύψος μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα, στην περιοχή των κτιρίων της «Τριλογίας», μεταξύ του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.Είναι σημαντικός σταθμός ανταπόκρισης με άμεση υπόγεια σύνδεση με τον σταθμό «Πανεπιστήμιο» στην Γραμμή 2.

9.Κολωνάκι

Ο σταθμός Κολωνάκι χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας, γνωστή ως πλατεία Κολωνακίου, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη, και Κανάρη.

10.Ευαγγελισμός

Ο σταθμός χωροθετείται κάτω από το πάρκο της Ριζάρη, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και σε γωνία περίπου 60 μοιρών με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.

11.Καισαριανή

Ο σταθμός Καισαριανή χωροθετείται στην Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως στο ύψος της Λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου και μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.

12.Πανεπιστημιούπολη

Ο σταθμός Πανεπιστημιούπολη χωροθετείται στο Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας του Πανεπιστημιακού χώρου.

13.Ιλίσια

Ο σταθμός Ιλίσια χωροθετείται στα Άνω Ιλίσια.

14.Ζωγράφου

Ο σταθμός κατασκευάζεται υπογείως κατά μήκος της οδού Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας, με το φρέαρ ανοικτού ορύγματος επί της πλατείας Αλεξανδρή (γνωστή και ως πλατεία Γαρδένιας), στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου. Κατασκευάζεται με την μέθοδο υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα.

15.Γουδή

Ο σταθμός Γουδή χωροθετείται κάτω από την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου, καταλαμβάνοντας και τμήμα της πλατείας Ελευθερίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.