ΠΡΟΣΟΧΗ! Θα αυξηθούν οι συντάξεις; Και αν ναι, για ποιους ισχύει και πότε θα δούνε περισσότερα χρήματα στο λογαριασμό τους;

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Αρθρογράφος

Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

Οικονομικός Σύμβουλος της OneTax

Αρκετά σύντομα θα δουν ορισμένοι αύξηση του ποσού της σύνταξής τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Αυτοί θα είναι συνολικά περισσότεροι από 500 χιλιάδες .

Την αύξηση θα την δουν όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και  αυτοί των οποίων οι συντάξεις εμπίπτουν στον επανυπολογισμό των αποδοχών τους, με τα βελτιωμένα ποσοστά του νόμου 4670/2020.

Οι αυξήσεις θα ξεκινήσουν από τα 12 ευρώ το μήνα για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 30 και έτη και με χαμηλό μισθό και φτάνουν τα 108 ευρώ για όσους λάμβαναν μισθό 1.500 ευρώ και άνω με 40 έτη ασφάλισης.

Ο νέος νόμος ισχύει αναδρομικά από 1-10-2019 και από αυτή την ημερομηνία μετρούν και τα αναδρομικά των αυξήσεων για τους συνταξιούχους.

Ο ΕΦΚΑ θα είναι σε θέση να πληρώσει τις πρώτες αυξήσεις του επανυπολογισμού φέτος τον Ιούνιο πρώτα στους συνταξιούχους που αποχώρησαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή από 13 Μάιου 2016 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2019 .

Ενδεχομένως, βάση δημοσιευμάτων, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο να πληρωθούν οι αυξήσεις στους παλαιούς συνταξιούχους που αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης πριν από το νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι είχαν επανυπολογισμό σύνταξης από το νόμο Κατρούγκαλου, Νόμος 4387/2016, και από εκεί προέρχεται και η λεγόμενη προσωπική διαφορά στο ποσό της παλιάς σύνταξής τους.

Πλέον θα υπάρξει νέος επανυπολογισμός με τους βελτιωμένους συντελεστές του Νόμου 4670/2020, ο νόμος Βρούτση, και εδώ ένα μέρος της προσωπικής διαφοράς ή και ολόκληρη η διαφορά αυτή θα μετατραπεί ξανά σε σύνταξη.

Λογικά λοιπόν η αύξηση θα φανεί στην τσέπη του συνταξιούχου μόνο αν ισοφαρίσει και ξεπεράσει την προσωπική διαφορά.

Αναμένουμε τις επίσημες αποφάσεις και ανακοινώσεις για να δούμε και να συγκρίνουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.