Εισφορά Αλληλεγγύης – Εισφορά Αιμοδοσίας

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Αρθρογράφος

Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

Φορολογικός Σύμβουλος της OneTax

τηλ. 6944710019

Η εισφορά αλληλεγγύης Δόξα τω Θεώ φέτος δεν θα χρεωθεί στα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

Έτσι λοιπόν στις ανακοινώσεις του υπουργείου οικονομικών, στις μη μόνιμες μειώσεις φόρων, με στόχο, ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο, να μονιμοποιηθούν βρίσκεται και η αναστολή καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και το 2022.

Αν και το βασικό σενάριο προβλέπει το πάγωμα της εισφοράς να συνεχίσει να ισχύει όπως και σήμερα για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα αλλά και για εισοδήματα από ενοίκια, ωστόσο θα πρέπει να δοθεί λύση η οποία να μην δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των πολιτών. Όλοι οι πολίτες σε μια κοινωνία είναι ίσοι και πρέπει να απολαμβάνουν ισόποσα τις παροχές και τις διευκολύνσεις αυτού του κράτους. Με βάση την λογική αυτή που είναι και θεμέλιο της διατήρησης της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας, για να υπάρξει  ισότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης  πρέπει να λειτουργήσει υπέρ όλων, να ισχύσει για όλους τουλάχιστον από κάποια χρονική στιγμή και μετά.

Αλλά ο παράγοντας που καθορίζει τις οριστικές αποφάσεις είναι πάντα η εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί στην οικονομία μας, μετά την επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Εάν οι συνθήκες κατά τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την υγειονομική κρίση διαμορφωθούν εντός των πλαισίων που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Οικονομικών, ο τουρισμός κινηθεί σε καλά επίπεδα  και δεν προκύψουν έκτακτες ανάγκες και προβλήματα τότε η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 θα ισχύσει και για τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.

Ας θυμηθούμε την κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης βάση των εισοδημάτων που εισπράττονται :

Κλίμακα Υπολογισμού

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με κλίμακα συντελεστών από 2,2% έως και 10% ως εξής :

ü 0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ

ü 2,2% για εισόδημα 12.000 έως 20.000 ευρώ

ü 5% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ

ü 6,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ

ü 7,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 40.001 έως 65.000 ευρώ

ü 9% για εισόδημα από 65.001 έως 220.000 ευρώ

ü 10% για εισόδημα άνω των 220.000 ευρώ

Μέσα με τέλη Μαΐου θα ξεκινήσει και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τα έντυπα με την ενημέρωση όλων των επιπλέον κωδικών και στοιχείων που θα πρέπει φέτος να δηλωθούν , και θα καθρεφτίζουν τα στοιχεία των νέων οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε τελευταία …

Καλή Πρωτομαγιά, Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με υγεία!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.