Με το καλό να έρθει το Πάσχα, να πούμε ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και μετά θα ξεκινήσουμε να υποβάλουμε και φέτος τις φορολογικές μας δηλώσεις!

Γράφει η φοροτεχνικός και αρθρογράφος

Φιλοθέη Μακριδάκη

Τηλ. 6944710019

Φέτος, τελείως διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά, θα πρέπει να υποβάλουμε φορολογική δήλωση, αθροίζοντας και καταχωρώντας εισοδήματα, όπως αποζημιώσεις, αναστολές , ποσά από συνεργασία, επιστρεπτέες και όλα τα συναφή, που μέχρι σήμερα δεν ξανάχαμε και φυσικά θα μεταβάλουν όλη σχεδόν την διαδικασία.

Έτσι λοιπόν το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να μελετήσει και να κατευθύνει στα κάτωθι σημαντικά θέματα.

Αρχικά οι ηλεκτρονικές αποδείξεις που θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος είναι ένα κρίσιμο θέμα. Δρομολογείται λοιπόν για φέτος κατάργηση του προστίμου που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στο ποσοστό των αποδείξεων που δεν έχουν συγκεντρωθεί από τον πολίτη.

Άλλο σημαντικό ζήτημα είναι τα τεκμήρια

Αναμένεται έμμεση απενεργοποίησή τους για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και κινδυνεύουν με την επιβολή πρόσθετου φόρου. Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και  αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος όπως την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την επιστρεπτέα προκαταβολή, την αποζημίωση για χαμένα ενοίκια, προκειμένου να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος νέοι αγρότες  που συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Για την προκαταβολή φόρου εισοδήματος με συντελεστή έως 100%  που θα κληθούν να πληρώσουν και φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που, παρά τη μείωση του τζίρου τους, κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020, το σενάριο της μείωσής της έως και 100%, όπως έγινε και το 2020, ενδεχομένως φέτος να μην εφαρμοστεί , αλλά εδώ είμαστε να το δούμε.

Το πολύ σημαντικό είναι ότι έρχεται ρύθμιση όπου χωρίς νομικές ενέργειες, δικαστικές περιπέτειες και επίσκεψη στην Εφορία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν φέτος από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020.

Όπως ακριβώς πέρυσι έτσι και φέτος η εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2021 και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της δήλωσης θα κερδίσουν έκπτωση η οποία εξετάζεται να είναι μεγαλύτερη από το 2% που ίσχυσε το 2020, ενδεχομένως να φτάσει και το 5%.

Καλή δύναμη με υπομονή και καλή διάθεση!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.