Γνωρίζεις ότι αν είσαι σε αναστολή δικαιούσαι δώρο Πάσχα?

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Λογίστρια – Φοροτεχνικός

Αρθρογράφος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

Αν είσαι σε αναστολή δικαιούσαι να λάβεις δώρο Πάσχα με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε τώρα στη βουλή. Η συγκεκριμένη τροπολογία καθορίζει τον τρόπο που θα καταβληθεί το δώρο του Πάσχα σε όλους τους εργαζομένους που είναι σε αναστολή. Ας δούμε λίγο ποιο συγκεκριμένα την διαδικασία.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η σχετική δαπάνη θα ανέλθει στα 185 εκατ. ευρώ και αφορά τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή από 1 Ιανουαρίου 2021 έως και 30 Απριλίου 2021.

Με βάση την τροπολογία πρέπει να αναφέρουμε ότι το επίδομα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και θα καταβληθεί απευθείας στους εργαζόμενους ενώ για ότι έχει να κάνει με την διαδικασία της καταβολής και κάθε άλλη λεπτομέρεια η διάταξη παραπέμπει σε μελλοντική κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα λοιπόν :

“Στην περίπτωση κατά την οποία η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου του τρέχοντος έτους, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα, καθώς και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών του έτους 2021 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους”.

Με γνώμονα τα λεγόμενα της υφυπουργού Εργασίας από όσα ανέφερε σε συζήτηση στη βουλή:

Οι εργαζόμενοι που το προηγούμενο διάστημα ήταν σε αναστολή, και κάποιο χρονικό διάστημα εργάζονταν κανονικά, για το μεν χρονικό διάστημα της αναστολής θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων από το κράτος.

Αλλά για το χρονικό διάστημα όπου ο εργαζόμενος ήταν στην εργασία του, το δώρο Πάσχα που του αναλογεί οφείλεται να καταβληθεί κανονικά από τον εργοδότη του.  Προσοχή στους εργοδότες λοιπόν διότι συνεχίζουν να είναι κανονικά σε ισχύ όλες οι συνέπειες του νόμου για την μη καταβολή του δώρου Πάσχα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.