Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Έρχεται «τσεκούρι» στους δικαιούχους – Γιατί μπορεί να «κοπεί» το 40%!

«Χοντρό ξεκαθάρισμα» μεταξύ εκείνων των επαγγελματιών που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για ενισχύσεις μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 φέρνει η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα κριτήρια υπαγωγής σε αυτόν τον κύκλο: Αμέσως μετά όμως «ανοίγει ο δρόμος» για τις πρώτες εκταμιεύσεις και ενεργοποιούνται και οι διαδικασίες για τον 7ο κύκλο ενισχύσεων.

Από τις περίπου 721.000 αιτήσεις που έγιναν για τον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ποσοστό που μπορεί να αγγίζει και το 40% θα κοπεί: και αυτό γιατί είτε δεν είχαν τον Ιανουάριο πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, είτε ο μηνιαίος τζίρος αναφοράς είναι χαμηλότερος από 200 ευρώ. Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ που θα υπογραφεί και θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ τις αμέσως επόμενες ώρες θα καθορίζει με ακρίβεια τα κριτήρια υπαγωγής και θα ενεργοποιήσει τον «κόφτη» που θα οριστικοποιήσει τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα μοιραστούν τα 500 εκατ. ευρώ του 6ου κύκλου.

 Πότε αρχίζουν οι πληρωμές του 6ου κύκλου
Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή της ενίσχυσης στους δικαιούχους, που αναμένεται να γίνουν το πολύ έως την Παρασκευή 5 Μαρτίου: Μάλιστα, ο στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να πιστωθούν τα χρήματα τουλάχιστον στους μισούς δικαιούχους, με προοπτική να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα ελάχιστα ποσά ξεκινάνε από 500 ευρώ για επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους και φτάνουν έως και τα 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Τι ισχύει για τις νέες επιχειρήσεις
Εκτός των ενισχύσεων του 6ου κύκλου υπολογίζεται πως θα μείνουν σχεδόν οι μισοί από όσους υπέβαλαν αίτηση, αφού δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το «σκηνικό» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5: Τότε «κόπηκαν» σχεδόν 1 στους 2 υποψήφιους για χρηματοδότηση, δεδομένου ότι όπως φάνηκε αιτήσεις γίνονταν ακόμη και από κερδοφόρες επιχειρήσεις! Δεν ήταν ακόμη λίγοι εκείνοι που έμειναν εκτός, λόγω του ότι τις προηγούμενες χρονιές «έκρυβαν» έσοδα από την Εφορία: Έτσι παρά τον μηδαμινό τζίρο τους δεν ήταν εφικτό να «γράψουν» πτώση που ξεπερνούσε το 20% για να καταστούν δικαιούχοι της ενίσχυσης.
Πάντως, δεκάδες χιλιάδες νεοσύστατες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν τέλη του 2019 ή του 2020, θα λάβουν για πρώτη φορά επιδότηση ανεξαρτήτως τζίρου. Τα πρώτα ποσά των ενισχύσεων του 6ου κύκλου αναμένεται να μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το διήμερο 3 με 5 Μαρτίου. Αμέσως μετά η «πίτα» των χρηματοδοτήσεων ανεβαίνει στο 1 δισ. ευρώ, ποσό που θα μοιραστεί μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

Πότε «ανοίγει» η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα 7
Η έναρξη των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας τοποθετείται χρονικά γύρω στις 15 Μαρτίου: Άγνωστο παραμένει επί του παρόντος ποια θα είναι η περίοδος αναφοράς για τις επιχειρήσεις προκειμένου να εξεταστεί εάν πληρούν τα κριτήρια. Και αυτό γιατί η αντίστοιχη περσινή περίοδος του Μαρτίου 2020 είναι περίοδος που είχε ξεκινήσει το πρώτο «σκληρό» lockdown και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να συγκριθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων.
Πιο πιθανό θεωρείται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει ως μέτρο σύγκρισης τα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδου του 2019, προκειμένου να υπολογίσει τη μείωση του τζίρου που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι. Σε αυτό το πλαίσιο η σύγκριση θα γίνει μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2021, με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, παρακάμπτοντας την αντίστοιχη περίοδο του 2020 που είχε ξεκινήσει το lockdown.

Τα κριτήρια για τον επόμενο Κύκλο ενισχύσεων
Όπως και σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας έτσι και σε αυτόν, τα κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων. Με βάση των αριθμό των αιτήσεων και τα χαρακτηριστικά των αιτούντων, θα οριστεί ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα κριθεί εάν και ποιό ποσό δικαιούνται επιχειρήσεις και επιτηδευματίες αφαιρείται το ποσό που τυχόν έλαβε ο επιχειρηματίας από τον 6ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Τα ποσά που θα δοθούν θα καθοριστούν με βάση και την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει με κρατική εντολή στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία από την πανδημία. Το πιο πιθανό είναι το «μοντέλο» που θα υιοθετηθεί να είναι ανάλογο με αυτό της Επιστρεπτέας 6. Δηλαδή:

Για ελεύθερους επαγγελματίες ελάχιστη ενίσχυση 500-1.000 ευρώ σε συνάρτηση με τον τζίρο.
– Για κλειστές επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζόμενων τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονταν σε:

1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους
2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους
4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 υπαλλήλους και
8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.
Πάντως όπως έχει γίνει και στους προηγούμενους κύκλους από το ποσό που θα προκύπτει θα αφαιρείται το ποσό που τυχόν έλαβε ο επιχειρηματίας από τον 6ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αντίστοιχα όπως ισχύει από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και μετά το 50% του ποσού δεν θα επιστρέφεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.