Τι θα γίνει φέτος με τον εφιάλτη των φορολογικών δηλώσεων?

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Λογίστρια Φοροτεχνικός

Αρθρογράφος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

Μην ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο ο εφιάλτης των φορολογικών δηλώσεων είναι τα τεκμήρια διαβίωσης και πως οι φορολογούμενοι θα τα καλύψουν προκειμένου να μην πληρώσουν άδικα μεγάλο χρηματικά ποσά στην εφορία.

Έτσι λοιπόν, μέχρι και το 2020 οι φορολογούμενοι είχαν επιβάρυνση για το αυτοκίνητό τους το τεκμήριο του αυτοκινήτου. Στην περίπτωση που το όχημα ήταν μεγάλου κυβισμού θα έπρεπε να πληρώσουν και το τέλος πολυτελούς διαβίωσης. Συγκεκριμένα ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης αφορά τα οχήματα που 10 ετών σε κυκλοφορία και ο κυβισμός τους υπερβαίνει τα 1.929 κ.εκ.

Φέτος είναι η τελευταία φορά που θα βρεθούν αντιμέτωποι οι κάτοχοι αυτοκινήτων με αυτό το απαρχαιωμένο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει ανακοινώσει ήδη την κατάργησή τους από το 2021.

Τα παραπάνω ποσά μειώνονται ανάλογα την παλαιότητα του κάθε αυτοκινήτου, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα κυκλοφορίας πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.

Στα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης δεν υπάρχει τεκμήριο εάν διαθέτουν  πιστοποιητικό αυθεντικότητας, εάν είναι επιβατικά αυτοκίνητα ειδικά διασκευασμένα για κινητικά ανάπηρους οι οποίοι έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ πάνω από 1,9 εκατ. φορολογούμενοι παγιδεύτηκαν στα τεκμήρια και πλήρωσαν έξτρα φόρο. Ο φόρος αυτός υπολογίστηκε πάνω στα αυξημένα εισοδήματα λόγο των τεκμηρίων και άγγιξε τα 6,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο για το 2021 αναμένονται σοβαρές αποφάσεις και όσον αφορά το τον φόρο 22% που επιβάλλεται σε μη συγκεντρωμένο αριθμό δαπανών για χτίσιμο του αφορολόγητου.

Και φυσικά λογικό θα είναι θα δούμε και στις φετινές φορολογικές σημαντική μείωση και μηδενισμό ακόμα της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος, αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις με τα βίας αν κατάφεραν να έχουν κάποια κέρδη. Όπως είναι λοιπόν αναμενόμενο έχει αρχίσει να εξετάζεται η μείωση της προκαταβολής φόρου να εφαρμοστεί για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες που είχαν το 2020 μείωση τζίρου.

Εν κατακλείδι

ΠΡΟΣΟΧΗ στα τεκμήρια,

όποια και αν είναι αυτά και φροντίστε με τον φοροτεχνικό σας να τα καλύψετε με τις νόμιμες διαδικασίες που υπάρχουν , ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.