Τι γίνεται με τα Αναδρομικά συνταξιούχων που μπορούν να λάβουν οι κληρονόμοι τους ? Απαντήσεις στα ερωτήματα των αναγνωστών

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Ειδικός Φοροτεχνικός – Αρθρογράφος

Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

Τι γίνεται με τα Αναδρομικά των κληρονόμων?

Είναι πλέον διαθέσιμη η πλατφόρμα για την κατάθεση των αιτήσεων ?

Σε λειτουργία από 19/11/2020  είναι νέα ηλεκτρονική υπηρεσία  όπου με αυτοματοποιημένη διαδικασία πλέον,  θα επιστραφούν οι μειώσεις της περιόδου Ιούνιου 2015 έως και Μάιου 2016 στους δικαιούχους κληρονόμους των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει .

Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων μπορούν τώρα να υποβάλλουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr ή στην ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia τα στοιχεία και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά  για την επιστροφή των  ποσών που δικαιούνται  ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα.

Ποια είναι τα στάδια υποβολής των αιτήσεων ?

Η διαδικασία της υποβολής στην ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται σε δύο στάδια:

1. Στο πρώτο στάδιο κάθε ενήλικος δικαιούχος , προσοχή, φυσικά η αίτηση για τους ανήλικους κληρονόμους υποβάλλεται μόνο από τον νόμιμο κηδεμόνα τους, θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020. Εφόσον διαθέτει τα ζητούμενα πιστοποιητικά τα επισυνάπτει ταυτόχρονα στην αίτησή τους.

2. Εφόσον δεν διαθέτει τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθει στην υπηρεσία και να τα επισυνάψει στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών, οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά, χωρίς καμία καθυστέρηση, τα εν λόγω δικαιολογητικά που ζητούνται με βάση το κληρονομικό δίκαιο από την ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου www.gov.gr .

Ποια πιστοποιητικά οφείλουν να επισυνάψουν οι κληρονόμοι προκειμένου να είναι νόμιμοι δικαιούχοι των αναδρομικών του θανόντα συγγενή τους ?

Ειδικότερα ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα πιστοποιητικά:

1. Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.

2. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης.

3. Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία για την διαδικασία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.