Ν.Χαρδαλιάς: «Επιλέξαμε το lockdown γιατί αποδίδει γρήγορα»!

Παραδοχή για τις κυβερνητικές επιλογές - Και η οικονομία στον «πάγο»

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού και τόνισε ότι τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι σίγουρα διαφορετικά, αλλά με πιστή εφαρμογή των μέτρων ενώ ουσιαστικά ομολόγησε ότι επέβαλλαν το lockdown γιατί είναι η πιο εύκολη κίνηση (τις στρατιές ανέργων μάλλον δεν τις ρώτησε) και αποδέχονται ότι η κυβέρνηση προτίμησε την καραντίνα από το να δημιουργήσει έναν σχεδιασμό που δεν θα διαλύει την οικονομία.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μόλις λίγες ημέρες μετά από τις αντίστοιχες του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Γιάννης Ιωαννίδη που έχει ταχθεί εναντίον της κυβέρνησης για το δεύτερο lockdown το οποίο χαρακτήρισε «καταστροφικό» και μάλιστα το παρομοίασε με την Μικρασιατική καταστροφή! Αλλά αυτό επέλεξαν να κάνουν!

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη για να έχει επιτυχία το lockdown θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε ρομπότ. Δηλαδή για μερικούς μήνες όλοι να βγαίναμε από την πρίζα και να μην υπήρχε καμία επαφή. «Αν ήμασταν όλοι πάμπλουτοι και μέναμε όλοι πάμπλουτοι και εγώ έμενα στον 3ο όροφο της έπαυλης και η μητέρα μου στον 8ο, τότε δεν θα μπορούσα να έρθω σε επαφή μαζί της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης.

Ερωτηθείς ο Ν.Χαρδαλιάς σχετικά με το εάν μπορεί να κάνει μια πρόβλεψη για το πώς θα πάμε προς τα Χριστούγεννα και για το εάν θα εφαρμοστεί ένα lockdown – φυσαρμόνικα, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι «ξέρουμε από την πρώτη φάση της πανδημίας ότι το lockdown αποδίδει γρήγορα. Είναι το πιο δραστικό μέτρο και γι’ αυτό το πιο αποτελεσματικό.

Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι σίγουρα διαφορετικά, αλλά με πιστή εφαρμογή των μέτρων μπορούμε να τα γιορτάσουμε πιο περιορισμένα, με λιγότερες συναναστροφές, αλλά το κυριότερο να παραμείνουμε όλοι υγιείς».

Σε ερώτηση για το τι έφταιξε και φτάσαμε στο δεύτερο lockdown, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι «σε γενικές γραμμές δύο ήταν οι συνθήκες που επέτρεψαν αυτή τη δυσμενή και ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη. Η χαλάρωση που παρατηρήθηκε στην τήρηση των μέτρων, σε συνδυασμό με τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και της συνεπακόλουθης διαφοροποίησης της κοινωνικής συμπεριφοράς, του μεγαλύτερου συγχρωτισμού δηλ. σε κλειστούς χώρους.

Οι βορειότερες περιοχές της χώρας προφανώς επηρεάστηκαν πρώτες και το τελευταίο διάστημα βλέπαμε μια έντονη αυξητική τάση να διαμορφώνεται, με τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες να μπαίνουν πρώτες σε πολύ αυστηρό καθεστώς.

Την τελευταία εβδομάδα, όμως, πριν από την απόφαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή του γενικού απαγορευτικού, η αναπαραγωγή του ιού εμφάνισε μια εκρηκτική αύξηση σε όλη σχεδόν τη χώρα – εξ ου και οδηγηθήκαμε στην απόφαση για νέο lockdown».

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον Γιάννη Ιωαννίδη, «οι χώρες που έκαναν τα πιο σκληρά lockdown έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες…κάνει μεγαλύτερο κακό από ό, τι καλό για τη διάδοση του ιού». «Κοροϊδευόμαστε, κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, τους άλλους, τους πολίτες, τον κόσμο, πηγαίνοντας σε μια αυτοκτονική επιλογή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση για το γιατί τελικά οι περισσότερες χώρες κάνουν lockdown υποστήριξε πως υπάρχει το «domino effect», δηλαδή οι επιστήμονες (οι οποίοι δεν θεωρούν πως το lockdown είναι η λύση) βρίσκονται με το μαχαίρι στον λαιμό εξαιτίας των πολιτικών πιέσεων και παίρνουν τα πιο ακραία που μπορούν μέτρα για να μην υπάρξει κάποια αντιπολιτευτική φωνή.

Και η οικονομία;

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μόλις χθες σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του εμφανίστηκε εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις και προέβλεψε ότι η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση, θα υπάρξει και αύξηση της ανεργίας και το χρέος εκτινάχθηκε ήδη στο 200% μετά την επιβολή της καραντίνας καθώς ουσιαστικά η οικονομία έχει φτάσει στα όρια της!

«Δεν ωραιοποιώ τις καταστάσεις. Οι ώρες είναι δύσκολες η χώρα θα είναι σε βαθιά ύφεση» τόνισε.

Ειδικότερα για την ύφεση εκτίμησε ότι θα πάμε σε διψήφιο αριθμό για το 2020 λέγοντας πως θα είμαστε κοντά στο 10% ίσως και λίγο παραπάνω (αν κλείσουμε π.χ. στο 12% δηλαδή, είναι καλά;).

Και είπε ότι «το 2021 εκτιμώντας η ανάκαμψη θα κινηθεί στο 5%». Και ποιος είπε ότι αρκεί ή είναι ικανοποιητικό το 5%; Δηλαδή θα έχουμε ύφεση διετίας 8% μετά την καταστροφική δεκαετία των Μνημονίων;

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.