Τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα καταβληθούν από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, μαζί με τις κύριες συντάξεις!

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για το πώς θα φορολογηθούν

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Λογίστρια Φοροτεχνικός

Αρθρογράφος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν οι συνταξιούχοι το 2021 για τα εισοδήματα του 2020 θα δουν και τα ποσά των αναδρομικών που θα λάβουν μεθαύριο. Συγκεκριμένα στην ανάλυση των αποδοχών του 2020 θα υπάρχουν τοποθετημένα σε ειδική στήλη τα ποσά που αφορούν το 2015 και το 2016 αντίστοιχα και ξεχωριστά.

Στα ποσά αυτά δεν θα υπάρξει φόρος 20%.

Η φορολόγηση αυτών , επειδή είναι εισόδημα θα γίνει με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και τους προβλεπόμενους συντελεστές φορολόγησης, που ήταν σε ισχύ αντίστοιχα τα έτη 2015 και 2016.

Δηλαδή, όσοι συνταξιούχοι λάβουν αναδρομικά, δεν θα τους γίνει καμία παρακράτηση φόρου και αυτά θα δηλωθούν το 2021 με τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016. Έτσι θα διατηρηθεί χαμηλό το ετήσιο εισόδημα, με μικρή και όχι υπέρογκη αύξηση.

Όσων αφορά τα αναδρομικά που θα λάβουν οι κληρονόμοι, αυτό θα γίνει με ειδική διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και αυτά τα αναδρομικά θα υπαχθούν σε φόρο κληρονομιάς βάση κλίμακας.

Συγκεκριμένα με βάση τον κώδικα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, τα εν λόγω χρηματικά ποσά που κληρονομούνται φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και με αφορολόγητα ποσά αντίστοιχα για κάθε μία κατηγορία κατάταξης των κληρονόμων.

Τα αναδρομικά αφορούν τις περιόδους Ιούνιος – Δεκέμβριος 2015 και Ιανουάριος – Μάιος 2016.

·            Τα αναδρομικά ποσά είναι ακατάσχετα και δεν θα μπορούν να συμψηφιστούν με χρέη προς το Δημόσιο

·            Είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων

·            Δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, το Δημόσιο, τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες

Τα αναδρομικά θα καταβληθούν από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου. Η καταβολή θα γίνει μαζί με την πληρωμή των κύριων συντάξεων.

Όσον αφορά τους 172.222 κληρονόμους δικαιούχους αναδρομικών, τις χήρες και τα παιδιά, το ποσό των περίπου 145 εκατ. είναι έτοιμο για καταβολή απλώς θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που ακολουθείται στις κληρονομιές. Και από αρχές Νοεμβρίου 2020 περιμένουμε οδηγίες και την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για τις αιτήσεις των κληρονόμων.

Στα ορφανά και από μητέρα και από πατέρα, αυξάνεται η σύνταξη σύμφωνα με νέα διάταξη του υπουργού εργασίας , και εδώ οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πάρουν όλο το ποσό, όχι μόνο το 70% όπως γίνεται στις συντάξεις χηρείας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.