Φορολογικές δηλώσεις 2020: Άνοιξε η πλατφόρμα στο TAXISnet!

Αναμονή της παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολών και των δόσεων εξόφλησης των χρεωστικών δηλώσεων!

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Ειδικός Φοροτεχνικός

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Άνοιξε το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Φυσικά , λόγω τω ιδιαίτερων συνθηκών του κορωνο ϊού αναμένουμε να ανακοινωθεί η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Είναι αναμενόμενο η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου, να μεταφερθεί κατά δύο ή τρεις μήνες, ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης.

Αρκετές αλλαγές θα δούμε φέτος στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, κάποιες από τις οποίες θα είναι:

Θα υπάρξει μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%.

Επίσης, θα δούμε μείωση της φορολογίας για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.

Όσοι αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα το ποσό της προκαταβολής φόρου θα περιοριστεί στο 50% .

Αν η προκαταβολή φόρου δεν υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ δεν θα βεβαιώνεται.

Με βάση τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, των λοιπών εντύπων και δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή, να έχουμε υπόψη :

Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, των υπόχρεων της παραγράφου 1 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013  υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, έως την ημερομηνία που ορίζουν οι οικείες διατάξεις. Οι ίδιες ημερομηνίες ισχύουν και για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε χειρόγραφη μορφή στις Δ.Ο.Υ. Ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, υποβάλλονται και οι εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, καθώς και οι εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής.

Όσα αναφέρθηκαν  ισχύουν για δηλώσεις που υποβάλλονται είτε από τους ίδιους τους φορολογούμενους με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης είτε από εξουσιοδοτημένο φοροτεχνικό, λογιστή, και λογιστικό γραφείο με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

Να σημειωθεί ότι , στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση για μια ή και για τις δύο περιπτώσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισοδήματα από ακίνητα, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.

Κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, καταχωρούνται πρώτα τα έντυπα Ε2 και Ε3, όταν απαιτούνται, και κατόπιν το έντυπο Ε1. Η σειρά καταχώρισης των συνυποβαλλόμενων Εντύπων Ε2 και Ε3 επιλέγεται από τον φορολογούμενο. Το έντυπο Ε16 δεν υποβάλλεται ηλεκτρονικά.

Αναμένουμε λόγου της πανδημίας του κορωνο ϊού , εκτός της παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων, άμεσα να ανακοινωθεί και η αύξηση των αριθμό των δόσεων πληρωμής του φόρου των χρεωστικών δηλώσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.