Άδωνις σε ΕΒΕΠ: Η ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά “ξεκλειδώνει” την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Τι συζήτησαν ο υπουργός Ανάπτυξης με τον πρόεδρο και τα μέλη του Επιμελητηρίου

Η ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά μπορεί να “ξεκλειδώσει” την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνάντηση που είχε χθες, με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλη Κορκίδη καθώς και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΒΕΠ.

Στη συνάντηση έδωσε το παρών και ο αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης.

ΤΟ ΕΒΕΠ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, με αφορμή τη συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη, τόνισε τον κομβικό ρόλο του λιμανιού του Πειραιά στην Ανάπτυξη αφού η γεωγραφική θέση του και το μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων δημιουργούν έναν ζωτικό κόμβο μεταφορών, διαμετακομιστικού εμπορίου, εισαγωγών και εξαγωγών, μεταποίησης και ναυπηγοεπισκευής, επικοινωνιών, εφοδιασμού πλοίων και πολλών υπηρεσιών της ναυτιλίας.

Παράλληλα όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο, προτεραιότητα του ΕΒΕΠ, αλλά και άλλων οργανωμένων Επιμελητηρίων, είναι η εξέλιξή τους σε σύγχρονα «κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων» και σε «κέντρα ψηφιακών γνώσεων», που θα οδηγήσουν την επιχειρηματικότητα με ασφάλεια στην ψηφιοποίηση, την ψηφιακή οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το ΕΒΕΠ έχει σχεδιάσει και δρομολογήσει «επτά θύρες ανάπτυξης» στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής.

Ειδικότερα, εστιάζει στην απλοποίηση των διαδικασιών του εφοδιασμού πλοίων και των ναυτιλιακών υπηρεσιών από και προς τα λιμάνια μας, την επιτάχυνση υλοποίησης του «Master Plan» της ΟΛΠ ΑΕ, με προτεραιότητα τα πολυτελή ξενοδοχεία για τους επιβάτες της κρουαζιέρας, την επίσπευση των διαδικασιών των διαγωνισμών των Εμπορευματικών Κέντρων σε Θριάσιο Ι & ΙΙ, καθώς και την ανάπτυξη των «city logistics».

Επίσης την αναβάθμιση του «Open Mall» στην πόλη του Πειραιά και τη δημιουργία «Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου – ΑΚΕ» στα εμπορικά κέντρα των μικρότερων δήμων, τη δημιουργία της «Ιπποδάμειας Αγοράς Τροφίμων» στο λιμάνι του Πειραιά μέσω ΣΔΙΤ σε συνεργασία ΕΒΕΠ, Περιφέρειας, ΟΚΑΑ και Υπερταμείου, τη δημιουργία «επιμελητηριακού μητρώου» εταιρειών ναυπηγοεπισκευής για την αδειοδότηση εργασιών και αναβάθμιση με εξειδίκευση στην εφαρμογή πράσινων τεχνολογιών για τις ανάγκες της ναυτιλίας του μέλλοντος και, τέλος, ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων.

Το ΕΒΕΠ στην ανακοίνωσε του υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του Άδωνι Γεωργιάδη, στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα η πιο φιλοεπιχειρηματική και φιλοεπενδυτική χώρα της ΕΕ, καταργώντας όλα τα εμπόδια που καθιστούν δύσκολο το επιχειρείν, ενώ, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, να επιταχυνθεί η ανάπτυξη σε ρυθμούς 3,5-4% του ΑΕΠ από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη πως τα Επιμελητήρια, και κατ’ επέκταση οι επιχειρήσεις, είναι οι θεσμικοί εταίροι του υπουργείου, γιατί στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Στην προσπάθεια, μάλιστα, που καταβάλλουν καθημερινά οι επιχειρηματίες, ο ίδιος δήλωσε πως δεν θα είναι απλά σύμμαχος, αλλά επισπεύδων.

Ενώ από την πλευρά του ο υφυπουργός δήλωσε ότι ήδη το υπουργείο εξετάζει θετικά τα πέντε από τα επτά σημεία του υπομνήματος του ΕΒΕΠ.

«… Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας θα φέρει επενδύσεις και έτσι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας. Καταθέσαμε πλήρες υπόμνημα με τεκμηριωμένες προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, εξαγωγών και στοχευμένων επενδύσεων. Επισημάναμε ότι η απαλλαγή από τα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας, μπορεί να προηγηθεί του χρόνου εφαρμογής των φοροελαφρύνσεων, με πολλαπλά οφέλη και γρήγορα αποτελέσματα για την πραγματική οικονομία. Είμαι βέβαιος ότι οι «ανοιχτές πληγές» της ελληνικής επιχειρηματικότητας θα κλείσουν σύντομα και θα επιστρέψουμε στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας …», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.

Θα πρέπει εδώ να επισημανθεί, ότι χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε πως ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο στη συνάντηση για τη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει το υπουργείο σχετικά με την απλοποίηση των διαδικασιών, την ταχύτερη αδειοδότηση και γενικά την προσπάθεια να γίνει η ζωή των επιχειρήσεων ευκολότερη και πιο παραγωγική. «Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θέλει συνεργασία. Μπορούμε να επιλύσουμε και λειτουργικά και αναπτυξιακά θέματα μαζί», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

«Ακολουθούμε και εμείς το τρίπτυχο που ακολουθεί το υπουργείο. Δηλαδή, πρώτα κοιτάμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να δημιουργήσουμε και να φέρουμε επενδύσεις στη χώρα και, επιτέλους, να φτάσουμε στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Πιστεύω ότι αυτό το τρίπτυχο, αυτή η σύνθεση του υπουργείου, με επικεφαλής τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, θα τα καταφέρει» σημείωσε με νόημα ο Βασίλης Κορκίδης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.