Οδηγός Αγοράς Νέας Τηλεόρασης

Οδηγός Αγοράς Νέας Τηλεόρασης

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει μετατρέψει την τηλεόραση σε ένα πολυμηχάνημα, μέσω του οποίου μπορούμε να απολαύσουμε σε υψηλή ποιότητα βιντεοπαιχνίδια, ταινίες, μουσική και χρήση του Διαδικτύου.

Όμως, πόσο προετοιμασμένοι είμαστε πριν την αγορά της, έτσι ώστε να επιλέξουμε το μοντέλο το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

Διάσταση

Αρχικά θα πρέπει να αποφασίσουμε για τη διάστασή της. Με τον όρο διάσταση εννοούμε τη διαγώνιο της οθόνης της τηλεόρασης μετρημένη σε ίντσες (1″ = 2,54 εκ.). Θα πρέπει να τονιστεί ότι στον υπολογισμό της διαγώνιου δε συγκαταλέγεται το πλαίσιο της τηλεόρασης, παρά μόνο η οθόνη στην οποία προβάλλεται η εικόνα.

Παρότι η επιλογή της διάστασης βασίζεται κυρίως σε υποκειμενικά κριτήρια, στη συνέχεια παρατίθεται ένας ενδεικτικός βοηθητικός πίνακας, που συσχετίζει τη διάσταση της οθόνης με την απόσταση θέασης.

 

Διαγώνιος

(inches)

Ελάχιστη

απόσταση θέασης

(m)

Μέγιστη

απόσταση θέασης

(m)

32

1,2

2

37

1,4

2,3

40

1,5

2,5

42

1,6

2,7

46

1,75

2,9

50

1,9

3,1

52

2,0

3,3

60

2,3

3,8

 

Τεχνολογία προβολής εικόνας (LED, OLED)

Έχοντας καταλήξει στο μέγεθος που προτιμάμε για το χώρο μας, το επόμενο βήμα στην έρευνα αγοράς αποτελεί η επιλογή της τεχνολογίας επεξεργασίας και προβολής εικόνας.  Μπορούμε να διαλέξουμε μεταξύ δύο τεχνολογιών: «LED» και «OLED».

Διαφορές «LED» και «OLED»:

Τομείς Σύγκρισης

LED

OLED

Ποιότητα εικόνας

 • Ικανές για εξαιρετική ποιότητα εικόνας
 • Μεγαλύτερη φωτεινότητα από τις OLED
 • Εξαιρετική ποιότητα εικόνας
 • Αξεπέραστη απόδοση μαύρων

Φωτεινότητα

 • Μεγαλύτερη φωτεινότητα σε όλη την οθόνη
 • Μεγαλύτερη φωτεινότητα σε επιμέρους σημεία

Απόδοση Μαύρων*

 • Περιορισμένη ικανότητα απόδοσης των μαύρων
 • Σχεδόν τέλεια απόδοση των μαύρων

Αντίθεση**

 • Χειρότερη από τις OLED
 • Θεωρητικά άπειρη

Χρόνος απόκρισης (response time) / Motion Blur

 • Μεγαλύτεροι χρόνοι απόκρισης από τις OLED
 • Διαχείριση motion blur με χρήση τεχνικών όπως “Black Frame Insertion”
 • Σχεδόν μηδενικοί χρόνοι απόκρισης
 • Καμία παρουσία motion blur

Γωνία Θέασης

 • Χειρότερη απόδοση εικόνας όσο μεγαλώνει η γωνία θέασης
 • Σταθερή απόδοση εικόνας ακόμα και σε μεγάλες γωνίες θέασης

Κατανάλωση Ρεύματος

 • Εξαρτώμενη από τη ρύθμιση φωτεινότητας
 • Ελάχιστα πιο οικονομικές από τις OLED
 • Εξαρτώμενη από τη ρύθμιση φωτεινότητας
 • Ελάχιστα πιο ενεργοβόρες από τις LED


* Με τον όρο Απόδοση Μαύρων, αναφερόμαστε στην ποσότητα του φωτός που μια οθόνη εκπέμπει για τις σκοτεινότερες περιοχές μιας εικόνας. Το ζητούμενο είναι να ελαχιστοποιηθεί το φως στις σκοτεινές περιοχές, ώστε να μη φαίνονται ξεθωριασμένες και τα μαύρα να είναι όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα. Μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε τα επίπεδα μαύρου της οθόνης μας, όταν αυτή δείχνει μαύρο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

** Αντίθεση είναι η διαφορά ανάμεσα στο πιο σκοτεινό και στο πιο φωτεινό μέρος μιας εικόνας. Η αντίθεση αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα στη συνολική ποιότητα της εικόνας. Η εικόνα που προβάλλει μια οθόνη με χαμηλό λόγο αντίθεσης φαίνεται ξεθωριασμένη και επίπεδη. Αντίθετα, με έναν υψηλό λόγο αντίθεσης φαίνεται πιο ρεαλιστική και με μεγαλύτερο «βάθος».

Τεχνολογίες Panel

IPS Panel

Οι τηλεοράσεις με IPS Panel (In-Plane Switching) έχουν καλύτερη χρωματική απόδοση και γωνιά θέασης σε σχέση με όσες έχουν VA ή ΤΝ panels. Στην ίδια κατηγορία με τα IPS ανήκουν και τα PLS Panel (Plane-to-Line Switching), που είναι φωτεινότερα και έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη γωνιά θέασης και τα οποία κατασκευάζονται αποκλειστικά από συγκεκριμένες κατασκευάστριες εταιρείες.

Local Dimming

Στις Full Array LED τηλεοράσεις με Local Dimming δυνατότητα, ο φωτισμός LED χωρίζεται σε ζώνες οι οποίες μπορούν να ελεγχθούν ανεξάρτητα. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη απόδοση των μαύρων τοπικά και καλύτερη αντίθεση.

Black Frame Insertion (BFI)

Πρόκειται για μια τεχνολογία με σκοπό τον περιορισμό της θολούρας που μπορεί να παρατηρηθεί σε γρήγορα κινούμενες εικόνες (Motion Blur). Η εφαρμογή της αποτελείται ουσιαστικά από την παρεμβολή μαύρων καρέ ανάμεσα στα κανονικά.

High Dynamic Range (HDR)

Η συγκεκριμένη τεχνολογία καταφέρνει να αποδώσει μεγαλύτερο δυναμικό εύρος και πιο πλούσια χρώματα. Το αποτέλεσμα είναι η διατήρηση της λεπτομέρειας στις σκοτεινές και φωτεινές περιοχές, ταυτόχρονα με πιο φυσική απόδοση των χρωμάτων. Το πρότυπο για την τεχνολογία αυτή ονομάζεται Super Ultra HD (HDR) και σχετική ετικέτα συνοδεύει τις τηλεοράσεις που το υποστηρίζουν. Να σημειωθεί ότι, για να απολαύσει κανείς τα προτερήματα αυτής της τεχνολογίας, πρέπει και το περιεχόμενο θέασης να έχει δημιουργηθεί για HDR.

Σχεδίαση Panel

Curved ή Flat

Οι curved τηλεοράσεις εντυπωσιάζουν με την πρώτη μάτια, όμως καλό είναι πριν την αγορά να εξετάσουμε τα προτερήματα και μειονεκτήματα τους.

Στα θετικά στοιχειά συγκαταλέγεται η αίσθηση βάθους που προσδίδουν στην εικόνα, καθώς και η αίσθηση ότι καλύπτουν μεγαλύτερο μέρος του οπτικού μας πεδίου. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την πιο εύκολη απορρόφηση στον κόσμο του περιεχόμενου που παρακολουθούμε.

Όσον άφορα στην ποιότητα της εικόνας, έχουν καλύτερη αντίθεση σε σχέση με τις Flat τηλεοράσεις, και παραδόξως προσφέρουν μεγαλύτερη γωνιά θέασης χωρίς αλλοίωση της ποιότητας της εικόνας.

Για να αντλήσουμε τα περισσότερα από τα οφέλη που μας παρέχει μια Curved τηλεόραση, πρέπει να καθόμαστε στη βέλτιστη θέση (sweet-spot) και η τηλεόραση να είναι αρκετά μεγάλη.

Από την άλλη, το ελκυστικό τους σχήμα τις κάνει επιρρεπείς στις αντανακλάσεις και αταίριαστες για κρέμασμα σε τοίχο. Τέλος, αν και η ποιότητα της εικόνας παραμένει αναλλοίωτη στις μεγαλύτερες γωνίες θέασης, δεν ισχύει το ίδιο και για τη γεωμετρία της, η οποία καθιστά άβολη τη θέαση σε γωνίες μεγαλύτερες των 35 μοιρών.

Ανάλυση τηλεόρασης (4K Ultra HD, Full HD ή HD Ready)

H ανάλυση της εικόνας, που υποστηρίζει η μελλοντική μας τηλεόραση, είναι το επόμενο χαρακτηριστικό που θα μας απασχολήσει. Με τον όρο ανάλυση αναφερόμαστε στον αριθμό των ξεχωριστών εικονοστοιχείων (pixels) τα οποία συνθέτουν την εικόνα.

Η ανάλυση αναπαρίσταται συνήθως από σημειογραφία του τύπου «1920 x 1080». Το πρώτο νούμερο «1920» αναφέρεται στον αριθμό των εικονοστοιχείων της τηλεόρασης κατά πλάτος, ενώ το δεύτερο «1080», καθ’ ύψος. Πλέον, η συντριπτική πλειονότητα των διαθέσιμων μοντέλων τηλεοράσεων στην αγορά έχουν ανάλυση ίση ή μεγαλύτερη από 1920 x 1080.

Οι τηλεοράσεις που κυμαίνονται μεταξύ της ανάλυσης 1366 x 768 και 1920 x 1080 χαρακτηρίζονται ως HD Ready, ενώ όσες διαθέτουν ανάλυση μεγαλύτερη ή ίση από 1920 x 1080 χαρακτηρίζονται ως Full HD.

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους τηλεοράσεις οι οποίες έχουν 4 φορές μεγαλύτερη ανάλυση από τις Full HD, οι λεγόμενες 4K Ultra HD, με ανάλυση 3840 x 2160. Φυσικά, αυτή η μεγαλύτερη ανάλυση έχει νόημα σε συνδυασμό με 4K περιεχόμενο και σωστή απόσταση θέασης.

Στην πράξη, από μεγάλη απόσταση είναι λίγο δύσκολο να διακρίνουμε τη διαφορά στην καθαρότητα της προβαλλόμενης εικόνας μεταξύ μιας 4Κ Ultra HD και μιας Full HD οθόνης.

Με απλά λόγια, τα pixels είναι πολύ μικρά και για να παρέχουν ένα διακριτό όφελος και για αυτό πρέπει να καθόμαστε στην κατάλληλη απόσταση ανάλογα με το μέγεθος της τηλεόρασης μας.

Συνδεσιμότητα (HDMI, USB, SD Card Slot)

Κοιτώντας την πίσω πλευρά της τηλεόρασης μπορούμε να παρατηρήσουμε ένα πλήθος από θύρες εισόδου και εξόδου, που μας επιτρέπουν τη σύνδεσή της με άλλες συσκευές. Ποιές είναι όμως, οι είσοδοι-έξοδοι, που θα μας φανούν απαραίτητες και αποτελούν κριτήριο επιλογής;

Προκειμένου να απολαμβάνουμε όσο το δυνατόν ποιοτικότερη εικόνα και ήχο, ο τρόπος σύνδεσης θα πρέπει να είναι ψηφιακός. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες συσκευές που συνήθως συνδέουμε σε μία τηλεόραση (π.χ. Blu-Ray Player, Παιχνιδομηχανές, Δέκτες, Αποκωδικοποιητές, Laptop, Ψηφιακές Φωτογραφικές Μηχανές) είναι εξοπλισμένες με HDMI θύρες, η τηλεόραση μας θα πρέπει να έχει ικανό αριθμό HDMI θυρών.

Προτείνεται ο αριθμός τους να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος, ξεκινώντας τουλάχιστον από τρεις. Επιπρόσθετα προτείνεται η ύπαρξη οπτικής εξόδου (Optical output), έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να συνδέσουμε την τηλεόραση ψηφιακά με έναν ενισχυτή και να απολαύσουμε τον ήχο της ταινίας ή της εκπομπής από το ηχοσύστημά μας.

Άλλες χρήσιμες θύρες για μία τηλεόραση είναι οι USB και οι υποδοχές αφαιρούμενων καρτών μνήμης SD (SD Card Slots). Η παρουσία Card Reader είναι ένας πολύ ωραίος και εύκολος τρόπος για να προβάλλουμε τις φωτογραφίες που έχουμε τραβήξει με τη φωτογραφική μας μηχανή ή το κινητό μας.

Με τη σύνδεση εξωτερικού σκληρού δίσκου ή USB stick, oι θύρες USB μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προβολή ή εγγραφή πολυμέσων, όπου υποστηρίζεται λειτουργία USB Media Player και USB PVR αντίστοιχα.

Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη φόρτιση συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα κ.τ.λ. Για το μόνο που απαιτείται προσοχή, είναι η ύπαρξη κάποιον αναλογικών θυρών (π.χ. VGA) σε περίπτωση που θέλουμε να συνδέσουμε παλαιότερης τεχνολογίας συσκευές με την τηλεόρασή μας.

Λειτουργία 3D

Οι διαθέσιμες τεχνολογίες στο συγκεκριμένο τομέα μπορούν να διαχωριστούν σε δύο επιμέρους κατηγορίες (Παθητικό 3D & Ενεργητικό 3D) ανάλογα με το είδος των γυαλιών 3D, που είναι απαραίτητα για την τρισδιάστατη παρακολούθηση.

3D με ενεργητικά γυαλιά

Τα ενεργητικά γυαλιά αποτελούν ουσιαστικά μικρές LCD οθόνες. Επειδή στηρίζονται σε αρκετά περίπλοκα ηλεκτρονικά έχουν υψηλότερο κόστος από τα παθητικά γυαλιά, λειτουργούν με μπαταρίες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε 3D τηλεοράσεις άλλου κατασκευαστή από αυτόν για τον οποίο προορίζονται. Επιπρόσθετα, έχουν μεγαλύτερο βάρος από τα παθητικά γυαλιά, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα κουραστικά σε περίπτωση όπου ο θεατής φορά γυαλιά οράσεως ή τα χρησιμοποιεί για πολλές ώρες. Ωστόσο, παράγουν καλύτερη ποιότητα εικόνας σε σχέση με τα παθητικά γυαλιά.

3D με παθητικά γυαλιά

Τα παθητικά γυαλιά μπορούν να παρομοιαστούν με γυαλιά ηλίου, που επιτρέπουν τη διέλευση φωτός σε διαφορετικά μήκη κύματος για κάθε μάτι. Λόγω της απουσίας πολύπλοκων ηλεκτρονικών είναι αρκετά φθηνότερα σε κόστος και ελαφρύτερα από τα ενεργητικά γυαλιά, καθώς δε χρειάζονται τροφοδοσία. Όμως, παράγουν υποδεέστερη ποιότητα εικόνας (ωστόσο όχι πάντα εύκολα αντιληπτή από όλους) σε σχέση με τα ενεργητικά γυαλιά.

Πρόσθετα Χαρακτηριστικά

Smart TV

Oι Smart TVs αποτελούν την εξέλιξη στην τεχνολογία της τηλεόρασης, αφού ενσωματώνουν λειτουργίες Διαδικτύου, επιτρέποντας την πλοήγηση σε ιστοσελίδες και τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών (π.χ. Netflix, YouTube, Spotify κ.λ.π.). Αποτελούν, δηλαδή, ένα παράδειγμα της τεχνολογικής σύγκλισης μεταξύ των υπολογιστών και των τηλεοράσεων.

Οι νεότερες Smart τηλεοράσεις έχουν τη δυνατότητα πλήρους πλοήγησης στο Διαδίκτυο, ενώ οι παλαιότερες υποστηρίζουν την πρόσβαση μόνο σε δημοφιλείς ιστοσελίδες (π.χ. YouTube, Facebook, Twitter) μέσω κατάλληλων εφαρμογών. Οι κατασκευαστές τηλεοράσεων έχουν δημιουργήσει κατάλληλους δικτυακούς χώρους, από τους οποίους παρέχεται η δυνατότητα προσθήκης νέων εφαρμογών στα Smart TV μοντέλα τους. Οι νεότερες Smart τηλεοράσεις είναι εξοπλισμένες με ακόμα πιο εύχρηστα τηλεχειριστήρια ή πληκτρολόγια, ενώ ορισμένες διαθέτουν οθόνες αφής, έτσι ώστε να διευκολύνουν την πληκτρολόγηση και κατ’ επέκταση τη διαδικτυακή πλοήγηση.

Wi-Fi

Πλέον, ολοένα και περισσότερα μοντέλα τηλεοράσεων υποστηρίζουν τη σύνδεση τους στο Διαδίκτυο (ενσύρματα ή ασύρματα μέσω της τεχνολογίας Wi-Fi). Με βάση τη δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας μπορούμε να κατατάξουμε τις τηλεοράσεις σε δύο κατηγορίες: τις Wi-Fi Ready και Wi-Fi Enabled.

Οι Wi-Fi Ready τηλεοράσεις, για την ασύρματη σύνδεση τους στο τοπικό δίκτυο του σπιτιού μας, έχουν ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη πρόσθετου εξοπλισμού. Συνήθως, ο πρόσθετος εξοπλισμός είναι κάποιο USB Adapter (γνωστό και ως USB dongle) και είναι διαφορετικό για κάθε κατασκευαστή. Αντίθετα, οι Wi-Fi Εnabled τηλεοράσεις δεν απαιτούν την ύπαρξη πρόσθετου εξοπλισμού για την ασύρματη σύνδεσή τους.

Περιφερειακά

Η τηλεόραση αποτελεί το βασικότερο κομμάτι της ψυχαγωγίας στο σύγχρονο σπίτι και όπως είναι φυσικό, υπάρχουν αρκετά προϊόντα που μπορούν να εμπλουτίσουν την εμπειρία που μας προσφέρει.

Πρώτα από όλα η ασφάλεια, οπότε σοφό είναι να προστατεύσουμε την επένδυση μας με ένα πολύπριζο ασφαλείας. Έχοντας καλύψει το κομμάτι της εικόνας, το μεγαλύτερο περιθώριο βελτίωσης της εμπειρίας μας βρίσκεται στον τομέα του ήχου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ηχεία της τηλεόρασης δυσκολεύονται να ακολουθήσουν ποιοτικά την εικόνα. Η λύση για μια ολοκληρωμένη οπτικοακουστική εμπειρία βρίσκεται στο συνδυασμό της τηλεόρασής μας με ένα soundbar ή ένα σύστημα home cinema.

Αν είσαι φαν των ταινιών και θέλεις να ζήσεις την απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία παρακολούθησης στο σαλόνι σου, τότε διάβασε πως θα μετατρέψεις το σαλόνι σου σε κινηματογραφική αίθουσα!

Τέλος, ας μην ξεχάσουμε το βασικότερο εξάρτημα που χρειάζεται κανείς για να απολαμβάνει τις καθημερινές εκπομπές, που είναι φυσικά μια εσωτερική ή εξωτερική κεραία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.