Την ίδρυση Προτύπων και Πειραματικών σχολείων σε Ζωγράφου και Δήμους του Νοτίου Τομέα ζητά ο Β. Σπανάκης

Τι αναφέρει σε ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Την πάγια και διαχρονική πρόταση του, για την ίδρυση Προτύπων και Πειραματικών σχολείων στους Δήμους του Νοτίου  Τομέα ανάμεσα σε αυτούς και στο Δήμο Ζωγράφου, εξειδικεύει με ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών κ. Βασίλης Σπανάκης.

Ο κ. Σπανάκης επισημαίνει πως η Περιφέρεια του Νοτίου Τομέα Αθηνών καλύπτει τη μεγάλη γεωγραφική περιοχή που αποτελείται από τους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνος, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου και υπάρχει έντονη ανάγκη ίδρυσης Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων, κάτι που αποτελεί και ένα σταθερό αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Είναι σαφές ότι η κοινοβουλευτική παρέμβαση του κ. Σπανάκη, δίνει έμφαση στην άμεση δημιουργία Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων για τη διασύνδεση της τοπικής οικονομίας με την εκπαίδευση, προκειμένου να αυξηθούν οι επαγγελματικές προοπτικές των νέων μας δεδομένου ότι πλήθος επιχειρήσεων εδρεύει στους παραπάνω Δήμους, όπως σημειώνει και ο βουλευτής τη ΝΔ στο κείμενο της ερώτησης του.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Βασίλη Σπανάκη προς την υπουργό Παιδείας, έχει ως εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Η Κυβέρνηση αγκάλιασε τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία και προώθησε τη  δημιουργία τους σε ολόκληρη τη χώρα. Διπλασιάστηκαν τα Πρότυπα και  Πειραματικά σχολεία, από 62 το 2019-2020, σε 120 για το σχολικό έτος 2022-2023,  ενώ και η κοινωνία αγκάλιασε το θεσμό με 18.000 αιτήσεις στις σχολικές μονάδες.

Ο χαρακτηρισμός ενός λειτουργούντος σχολείου ως Πρότυπου ή Πειραματικού,  μπορεί να πραγματοποιηθεί, όπως ορίζει ο Νόμος 4692/2020 – ΦΕΚ  111/A/12.06.2020 «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, έπειτα από εισήγηση της Διοικούσας  Επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων, εφόσον πληρούνται  συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης.

Επίσης, με το Νόμο 4763/2020 – ΦΕΚ 254/Α/21.12.2020 «Εθνικό Σύστημα  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης», εισάγεται ο  θεσμός των Προτύπων Επαγγελματικών Λυκείων και μπορούν να χαρακτηριστούν ως Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια και ΕΠΑ.Λ. που ήδη λειτουργούν και τα οποία  πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η τοποθεσία του υπό εξέταση σχολείου και  η συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και Α.Ε.Ι. της Περιφέρειας στην οποία  ανήκουν.

Η Περιφέρεια του Νοτίου Τομέα Αθηνών καλύπτει τη μεγάλη γεωγραφική περιοχή που αποτελείται από τους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνος, Γλυφάδας,  Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης,  Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου με  πληθυσμό που ξεπερνά τους 800.000 κατοίκους. Υπάρχει έντονη ανάγκη ίδρυσης Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων στους Δήμους του Νοτίου Τομέα, κάτι που  αποτελεί και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον υπάρχουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις με το κατάλληλο μέγεθος καθώς και η διάθεση για  συνεργασία με τους 13 Δήμους.

Να σημειωθεί ακόμη, ότι στο Νότιο Τομέα εδρεύουν σημαντικές επιχειρηματικές  μονάδες και μπορεί να γίνει άμεση διασύνδεση των Επαγγελματικών Λυκείων με  την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κυρία Υπουργός:

1) Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου στην επόμενη τριετία για τη  ίδρυση Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων στα Νότια Προάστια;

2) Ποιος είναι σχεδιασμός του Υπουργείου στην επόμενη τριετία για τη

ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματιών Λυκείων (Π.ΕΠΑ.Λ.) στα Νότια  Προάστια;

3) Πως προτίθεστε να ενισχύσετε την επαγγελματική εκπαίδευση των  νέων για να βελτιωθούν οι επαγγελματικές τους προοπτικές και να  μειωθεί η ανεργία σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία;».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.