Μιχάλης Κατρίνης: Στο ΚΙΝΑΛ κρατάμε μεγάλες όχι ίσες αποστάσεις από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Τι είπε στη συζήτηση για τη «λίστα Πέτσα» ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κινήματος

Ξεκάθαρος, ήταν ο Μιχάλης Κατρίνης πως στο Κίνημα Αλλαγής δεν κρατούν ίσες αποστάσεις – αλλά από επιλογή -τηρούν μεγάλες αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη «λίστα Πέτσα» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γιατί δεν μας αρέσουν και γιατί μας απωθούν οι πρακτικές τους. Μας απωθεί η τεχνητή πόλωση, η οξύτητα, οι ακρότητες, ο λαϊκισμός, οι νεοσυντηρητικές και αυταρχικές αντιλήψεις κι ο διχαστικός τους λόγος».

Ταυτόχρονα, ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφορούνται από μια αντίληψη και νοοτροπία ελέγχου των μέσων ενημέρωσης – «Μια καθεστωτική νοοτροπία που εκδηλώνεται και σε άλλους τομείς του δημόσιου βίου».

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος σημείωσε επίσης: «Αυτή η νοοτροπία πηγάζει από την αδυναμία παραγωγής πολιτικής και από τη δυσανεξία στη διαφορετική άποψη – λογική και πρακτική που γίνονται πλέον αντιληπτές από τους πολίτες – και οδηγεί στην αναζήτηση στηριγμάτων, για να δημιουργηθεί μια διαφορετική πραγματικότητα ή για -την ακρίβεια- να κρυφτεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πραγματικότητα».

Ο Μιχάλης Κατρίνης στάθηκε σε πραγματικά προβλήματα, όπως:

  • τη μειωμένη αξιοπιστία και την αίσθηση του χαμηλού βαθμού αυτονομίας της πολιτικής,
  • την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στα ΜΜΕ,
  • την αμφισβήτηση και τη δυσπιστία απέναντι σε μια καθαρά επιστημονική διαδικασία, όπως είναι και όπως θα έπρεπε να είναι οι δημοσκοπήσεις,
  • το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις συγκριτικά με τα λοιπά Κράτη Μέλη της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του τύπου.

Παράλληλα ο κ. Κατρίνης πρότεινε να ενισχυθούν η ανεξαρτησία και οι εξουσίες του ΕΣΡ και κυρίως να ενισχυθεί με το απαιτούμενο προσωπικό, προκειμένου να μπορεί να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, όχι μόνο για την πολυφωνία, αλλά και για τη διαφάνεια των οικονομικών δεδομένων που συνδέονται με τα ΜΜΕ (χρηματοδότηση, κρατική και ιδιωτική διαφημιστική δαπάνη).

Ο κ. Κατρίνης αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις ζήτησε να ασκείται δειγματοληπτικός και εποπτικός έλεγχος στη δυνατότητα ενός φορέα να υλοποιεί έρευνες κοινής γνώμης, σε σχέση με τις υποδομές του και το επιστημονικό προσωπικό του και όχι οι προϋποθέσεις από πλευράς της Πολιτείας να εξαντλούνται σε μικρότερης σημασίας ζητήματα όπως ο τζίρος τους ή η δωδεκάμηνη λειτουργία τους.

Πρότεινε να διαμορφωθεί αποθετήριο δημοσκοπήσεων και ερευνών διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή σε open data, όπως και τη δημιουργία ενός κέντρου δημοσίευσης όλων των ερευνών, κατά το της Τσεχίας, με την ευθύνη ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος ή Ινστιτούτου.

Ο Μιχάλης Κατρίνης έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας: «Όλα αυτά τα ζητήματα συνδέονται με την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Γιατί δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς ελευθερία του λόγου και πολυφωνία των ΜΜΕ.

Δεν υπάρχει Δημοκρατία και κράτος δικαίου, όταν οι δημοσιογράφοι εργάζονται κάτω από την ορατή ή αόρατη απειλή μιας απόλυσης, όταν αυτός που ασκεί κριτική, διεκδικεί την αυτονομία του ή έχει διαφορετική άποψη στοχοποιείται και οδηγείται σε πολιτική και – σε κάποιες περιπτώσεις – ηθική εξόντωση.

Δεν υπάρχει Δημοκρατία όταν δεν υπάρχει διαφάνεια, όταν δεν υφίστανται κανόνες στη διανομή της κρατικής διαφήμισης.

Δε νοείται Δημοκρατία στην οποία η ερευνητική δημοσιογραφία αντιμετωπίζεται ως απειλή. Όπως δεν υπάρχει Δημοκρατία, όταν πνίγεται η φωνή όποιου ή όποιων διαφωνούν με την εκάστοτε εξουσία».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.