Συνάντηση Μητσοτάκη – Πετκόφ: «Νέα μέρα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Βουλγαρίας»

Η χώρα μας θα στηρίξει τη γειτονική χώρα δηλώνει ο πρωθυπουργός

Ξημερώνει μια νέα μέρα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας, τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του από την γειτονική χώρα, Κιρίλ Πετκόφ.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για νέα μέρα στις σχέσεις των δύο χωρών, στο εμπόριο και σε άλλους τομείς. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σημειώνοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τήρηση των δεσμεύσεών τους και η πλήρωση των κριτηρίων.

Στην ατζέντα των συνομιλιών όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης ήταν και το μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την πανδημία.

«Η Ελλάδα θα στηρίξει την Βουλγαρία με όλες της τις δυνάμεις στο νέο ξεκίνημα που κάνει», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στη νέα μέρα μετά την εκλογή του Πετκόφ στην πρωθυπουργία.

Θα πρέπει να τονιστεί πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, γεγονός που μαρτυρά, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στις σχέσεις της με τη Σόφια, και τη βούληση εμβάθυνσής τους, καθώς και της σημασίας που αποδίδει στη διασφάλιση της σταθερότητας και ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως είναι θέμα μηνών να ολοκληρωθεί το ζήτημα με τον αγωγό IGB σημειώνοντας πως ο ίδιος δεσμεύθηκε στον Βούλγαρο ομόλογό του ότι τα οποία ζητήματα θα λυθούν τους επόμενους μήνες.

Κατόπιν ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο έχει ορίσει το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η παύση των προκλητικών ενεργειών, όπως και το αδιανόητο casus belli με το οποίο απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα, είναι προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων είπε και τόνισε πως στο μεταναστευτικό τα ελληνικά και βουλγαρικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα.

«Ελλάδα και Βουλγαρία προστατεύουμε τα σύνορά μας με σεβασμό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός από πλευράς του στο ίδιο θέμα, είπε πως η Σόφια είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε θέμα που αφορά σε προβλήματα στην περιοχή με στόχο μία μακροπρόθεσμα καλή γειτονία. Όπως σημείωσε πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.