Μητσοτάκης: Παραγωγική και εποικοδομητική η συνάντηση με Πούτιν

Τι δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τις επαφές του με τον Ρώσο πρόεδρο

Για μια μακρά, παραγωγική και παράλληλα εποικοδομητική συνάντηση έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που είχε σήμερα, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης: «Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια μακρά παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση. Αντιμετωπίζω αυτή την εξέλιξη ως μια γέφυρα ενδυνάμωσης των σχέσεων ανάμεσα στους λαούς μας. Να οικοδομηθεί η σχέση μας στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού και συμφέροντος».

Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως επιβεβαιώθηκαν τα πολλά που συνδέουν Ελλάδα και Ρωσία μέσα στους αιώνες. «Αυτό υπηρέτησε και υπηρετεί το έτος Ελλάδας – Ρωσίας που θα επεκταθεί και το 2022. «Με τον κ. πρόεδρο υιοθετήσαμε το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022 – 2024 όπου υπάρχουν πολλά κοινά πεδία όπως και για τους άλλους τομείς στους οποίους υπάρχει σύγκλιση όπως η ανάγκη συντονισμού σε υπερεθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Ενώ ευχαρίστησε τον Ρώσο Πρόεδρο που έστειλε σημαντικές εναέριες ενισχύσεις το καλοκαίρι με τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Προσβλέπουμε στην συνέχιση της συνεργασίας αυτής. Με ενοικιάσεις αεροσκαφών που έχουν αποδειχθεί αξιόπιστα στην κατάσβεση».

Όσον αφορά στην πανδημία του κορονοϊού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι όντως η Ελλάδα αναγνώρισε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από την Ρωσία.

«Συζητήσαμε και ζητήματα για την αγορά ενέργειας. Η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα και η Ελλάδα ένας αξιόπιστος εταίρος. Παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς οι προμήθειες δεν αποκλίνουν από την αρχική συμφωνία», ανέφερε.

«Μιλήσαμε για επενδύσεις, τουρισμό και πως θα υποδεχτούμε περισσότερους Ρώσους επισκέπτες στην Ελλάδα», επισήμανε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τον Πούτιν για την επιστροφή αρχαίων που είχαν κλαπεί από τους Ναζί.

Βέβαια έκανε ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Τουρκία ο πρωθυπουργός λέγοντας «δυστυχώς η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας ιστορία και γεωγραφία αλλά κάνει και προκλητικές ενέργειες.

«Η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ τους διαλόγου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Για το Κυπριακό, εξέφρασε την εκτίμησή του στην συνεπή στάση της Ρωσίας. «Είναι θέμα ύψιστης σημασίας για την Ελλάδα και έχουμε στόχο μια βιώσιμη λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και συμφωνώ σε όσα είπε ο Ρώσος πρόεδρος».

Ενώ για τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «η συζήτηση μας ήταν ειλικρινής και αναγνωρίζω τις προκλήσεις αλλά και το ότι πρέπει να μένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Όταν είναι κλειστοί, είναι χειρότερο και οδηγεί στην καχυποψία. Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προσεγγίζει αυτές τις σχέσεις και πιστεύω ότι μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει νικητή αλλά μόνο χαμένους».

Πούτιν: Περιεκτικές και αποτελεσματικές οι συζητήσεις

«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την ελληνική επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στις κοινές δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, υπογράμμισε.

«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την ελληνική επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στις κοινές δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%», ανέφερε ενδεικτικά. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε.

Ο κ. Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει εξάλλου, πως η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

Ενώ ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα».

Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.

Επισήμανε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο.

Για το Κυπριακό, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η απάντηση που έδωσε ο Ρώσος Πρόεδρος για το θέμα της Ουκρανίας. Είπε: «Η  Ρωσία ακολουθεί φιλειρηνική πολιτική αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της. Συζητάμε με τους εταίρους μας. Δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί η προοπτική της προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, εκεί θα δημιουργηθούν βάσεις. Αυτό θα είναι αρκετό να πω: βασιζόμαστε στο ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν. Οι υποδομές στο ΝΑΤΟ πλησίαζαν τα σύνορά μας. Τώρα βλέπουμε τα αντιπυραυλικά συστήματα, έχουμε σοβαρές υποψίες ότι το ίδιο θα γίνει και στην Ουκρανία. Αυτό θα ήταν εγκληματική αδράνεια να βλέπουμε από απόσταση».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.