Βουλή: Ορκίστηκαν οι νέοι βουλευτές

Αύριο η ψηφοφορία για το νέο πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου

Με κάθε επισημότητα ορκίστηκαν σήμερα το πρωί, οι νέοι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η νέα Βουλή έχει πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη Νέα Δημοκρατία να είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση και τους βουλευτές της να λαμβάνουν θέση, όπως κατά παράδοση συμβαίνει, στην δεξιά πτέρυγα των εδρών του κοινοβουλίου.

Ενώ στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα. Η μεγάλη πλειοψηφία των εκπροσώπων του λαού στη νέα Βουλή θα είναι άνδρες, ενώ οι περισσότεροι προσήλθαν στην τελετή της ορκωμοσίας με τις οικογένειες τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρώτα πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο των βουλευτών, ενώ ακολούθησε ο όρκος στο κοράνι των τριών μουσουλμάνων βουλευτών και αμέσως μετά έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι βουλευτές το επιθυμούσαν.

Για το τυπικό στην έδρα της Ολομέλειας της Βουλής προήδρευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Β’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Συνόδου, Γιώργος Βαρεμένος, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος τη τάξη αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής.

Επισημαίνεται ότι η σύγκληση της Βουλής γίνεται σύμφωνα με το Π.Δ. 56/2019 «Διάλυση της Βουλής, προκήρυξη εκλογής βουλευτών και σύγκληση της νέας Βουλής», το οποίο έχει προσδιορίσει τη 17η Ιουλίου 2019 ως την ημέρα για την εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας βουλευτικής περιόδου.

Στη νέα Βουλή όπως προέκυψε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου εκπροσωπούνται έξι κόμματα, η Νέα Δημοκρατία με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με 86, το Κίνημα Αλλαγής με 22, το ΚΚΕ με 15, η «Ελληνική Λύση» με 10 έδρες, η «Μέρα 25» με 9 έδρες.

Πλέον μετά και την τελετή της ορκωμοσίας τους οι βoυλευτές αναλαμβάνουν την άσκηση των καθηκόντων τoυς. Μετά τη λήξη της τελετής ο πρoσωρινός πρόεδρoς κάλεσε για την επόμενη ημέρα (αύριο, Πέμπτη 18 Ιουλίου) τους βουλευτές να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του χθες, στην Κοινοβουλευτική του κόμματος του ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει για πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από το πλειοψηφούν κόμμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.