Σταϊκούρας: “Ανάσα φοροελαφρύνσεων” σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

Τι αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist

“Ανάσα” φοροελαφρύνσεων” για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα περιέχει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή, αποκάλυψε σήμερα το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πως θα γίνουν αλλαγές στις 120 δόσεις με στόχο να γίνει ευκολότερη, πιο «ελαφριά» η εξόφληση των οφειλών, ενώ θα γίνει πιο εύκολη η ένταξη των επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα του σχεδίου, θα είναι μία εκτεταμένη αλλά συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Περιγράφοντας με τίτλους τη μεταρρύθμιση ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι:

– Θα απλοποιεί τη φορολογική νομοθεσία, ενσωματώνοντας στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όλες τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις υπουργικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους και τη νομολογία Ανωτάτων Δικαστηρίων.

– Θα προβλέπει μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών.

– Θα ενσωματώνει τα φορολογικά επενδυτικά κίνητρα που υπάρχουν διάσπαρτα στη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την αγορά ακινήτων και την αναθέρμανση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.

– Θα αυξάνει τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα, θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας, θα ενισχύει το καθεστώς προσέλκυσης μη-κατοίκων στην Ελλάδα, θα ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

– Θα ενισχύει δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και θα περιλαμβάνει μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.

– Θα αίρει στρεβλώσεις που προκλήθηκαν από κακή νομοθέτηση.

– Θα ευνοεί τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα.

– Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών στην εφορία, με μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, με διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα, με μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.