Παρέμβαση της νέας κυβέρνησης σε Δήμους & Περιφέρειες – Φέρνει ρυθμίσεις στο πρώτο νομοσχέδιο

Όλα τα σενάρια για τα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών ώστε να παρακάμψει την απλή αναλογική

Στο πρώτο κιόλας νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση ρυθμίσεις που θα “παρακάμπτουν” την απλή αναλογική στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Όπως τονίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι σε πολλούς Δήμους και περιφέρειες ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας και γι’ αυτό είναι απαραίτητη μια νομοθετική παρέμβαση.

Φυσικά μια τέτοιου είδους παρέμβαση απειλεί ευθέως και την κατάλυση της λαϊκής ετυμηγορίας που έγινε με το υπάρχον εκλογικό σύστημα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε όσες περιπτώσεις, που αποτελούν την πλειοψηφία, η εκλογή έγινε στον δεύτερο γύρο, δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να μπορούν να εφαρμόσουν την πολιτική τους.

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως το γεγονός αυτό οδηγεί σε ακυβερνησία και αδυναμίας λήψης αποφάσεων με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να βαλτώνουν τα προβλήματα ή να υπάρχουν παζάρια και εκβιασμοί προκειμένου να επιτευχθούν οι απαραίτητες πλειοψηφίες.

Πυρετώδεις διεργασίες στο υπουργείου Εσωτερικών

Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών αναζητά τις λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στις νέες διοικήσεις να αποφασίζουν και να υλοποιούν το πρόγραμμα τους παραχωρώντας αυξημένες εξουσίες σε δημάρχους και περιφερειάρχες και τις αρμόδιες επιτροπές δήμων και περιφερειών, ενώ ταυτόχρονα, θα διασφαλίζεται το σύννομο της διαδικασίας.

Ειδικότερα το θέμα θα συζητηθεί και στις σημερινές συναντήσεις του νέου υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και νέο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

Παράλληλα ανάλογη συνάντηση θα γίνει και αύριο, Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, με τον νέο δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβα, ο οποίος διαθέτει μόλις επτά συμβούλους σε σύνολο 49.

Ο κ. Θεοδωρικάκος θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, ο οποίος εκλέχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να έχει εικόνα από τοπικούς άρχοντες που έχουν εκλεγεί και με την στήριξη του κόμματος της αντιπολίτευσης.

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις τελικές ρυθμίσεις αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 23 Ιουλίου, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.