Η Νέα Δημοκρατία θ’ αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα

Η Πειραιώς διαμηνύει ότι θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών

Τη δέσμευση της πως θα αλλάζει τον Ποινικό Κώδικα γνωστοποίησε η Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως στόχος της ήταν ν’ αποφυλακισθούν ακόμη και οι καταδικασμένοι για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη.

Ειδικότερα η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη αναφερόμενη στο θέμα έκανε λόγο για νοσηρή ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε είδους ανομία, ακόμη και στην τρομοκρατία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη: «Η ΝΔ, εφόσον την εμπιστευθούν οι πολίτες, θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψει την μαζική αποφυλάκιση αμετανόητων δολοφόνων. Kαι θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».

Είναι σαφές πως η Πειραιώς εντάσσει το ζήτημα του Ποινικού Κώδικα στη γενικότερη ρητορική της περί ανοχής στην ανομία από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γαλάζια στελέχη απορρίπτουν το επιχείρημα της κυβέρνησης πως δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, άρα και οι καταδικασθέντες για τρομοκρατία, αλλά και ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις.

Κι αυτό διότι όπως λένε το δικαστικό συμβούλιο υποχρεωτικά θα πρέπει να προχωρήσει σε αποφυλάκιση λόγω των νέων ευνοϊκών διατάξεων.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του θα περιλαμβάνονται νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να διορθωθούν τα “προβληματικά” άρθρα, καθώς όπως παραδέχθηκε υπάρχουν και θετικά.

Έτσι το πρώτο αυτό νομοσχέδιο θα αφορά την οργάνωση και λειτουργία του κράτους και θα περιλαμβάνει επίσης την κατάργηση του ασύλου και ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές συνέπειες της απλής αναλογικής, δύο ακόμη ζητήματα για τα οποία έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στα άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορούν τις άδειες κρατούμενων και την απόλυση κρατούμενων, με επαναφορά των πιο αυστηρών όρων και εξαιρέσεων. Και βέβαια ο κ.Μητσοτάκης έχει προαναγγειλει την ίδρυση φυλακών τύπου Γ΄.

Πάντως εκείνο που προβληματίζει το Μοσχάτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι νόμος στην Ελλάδα δε μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ και άρα εάν στο διάστημα που απομένει μέχρι να ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο μίας κυβέρνησης Μητσοτάκη (υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ στην ίδια συνέντευξη έχει δηλώσει πως η Βουλή θα ορκιστεί στις 17 Ιουλίου και μόλις ολοκληρωθούν οι προγραμματικές, το νομοθετικό έργο θα ξεκινήσει στις 22 Ιουλίου) αποφυλακιστούν όντως καταδικασθέντες για τρομοκρατία, αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί.

Γαλάζια στελέχη επισημαίνουν ότι θα αναζητηθούν όλοι οι πιθανοί τρόποι να “διορθωθούν” τυχόν τέτοιες συνέπειες του νέου Ποινικού Κώδικα.

Αξίζει να τονιστεί εδώ ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, ενώ η ΝΔ είχε εξαρχής ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την ψήφιση του στην ευρωπροεκλογική περίοδο αλλά και για την άμεση εφαρμογή του, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε οριστεί ως χρόνος εφαρμογής του ο Σεπτέμβριος.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.