Αυστηρό Μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε τη νομιμότητα με κάθε κόστος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθεώρησε το Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τις αρχές Δικαίου και τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα χωρίς κανέναν υπολογισμού κόστους, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία κατά την επιθεώρηση του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, στον Όρμο Φαλήρου.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε επίσης το αξιόμαχο και την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας για την υπεράσπιση της επικράτειας και των συνόρων μας, συνακόλουθα δε της επικράτειας και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι η υπεράσπιση αυτή, εκ μέρους του Πολεμικού μας Ναυτικού, καταξιώνεται ακόμη περισσότερο εκ του ότι και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται σαφώς, και δίχως ίχνος δυνατότητας αμφισβήτησης, από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του.

Παράλληλα απευθυνόμενος σε αυστηρό ύφος προς την Τουρκία, ανέφερ: «Διαμηνύουμε λοιπόν προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ».

Ο κ. Παυλόπουλος, υπενθύμισε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. «Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στη Συνθήκη αυτή. Διότι, η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους» πρόσθεσε.

Όπως διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως προς την υπεράσπιση αυτών των θέσεων δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση.

«Η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί από την πλευρά μας υπεράσπιση και της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη, χωρίς κανένα υπολογισμό κόστους, αυτή τη δέσμευση», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.