Πότε αναλαμβάνουν οι νέες Διοικήσεις σε Δήμους και Περιφέρειες

Τι προβλέπει η νομοθεσία – Πότε ολοκληρώνεται η θητεία τους

Έχουν περάσει λίγες ημέρες αφότου ολοκληρώθηκαν οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές και σε πλήθος περιοχών της χώρας οι υφιστάμενοι τοπικοί άρχοντες καλούνται να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους και να τις παραχωρήσουν στους νέους εκλεγμένους.

Έτσι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι νέοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, καθώς και τα νέα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, θα αναλάβουν, επισήμως, καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Αντίστοιχα τόσο για τις νέες Περιφερειακές Αρχές όσο και για τις Δημοτικές η θητεία τους θα ολοκληρωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Πότε και πώς εκλέγονται τα νέα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια

Τα νέα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια εκλέγονται κατά την πρώτη συνεδρίαση των νέων δημοτικών συμβουλίων μετά τις εκλογές, την 1η Σεπτεμβρίου. Εκεί, θα προεδρεύσει ο σύμβουλος που τη συγκάλεσε, ενώ το σώμα θα εκλέξει χωριστά και με μυστική ψηφοφορία τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα του.

Αμέσως μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου και κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης θα εκλεγούν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Ακριβώς η ίδια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και στις Περιφέρειες. Όπως και στους Δήμους και σε αυτή την περίπτωση, την 1η Σεπτεμβρίου, θα εκλεγούν οι νέοι πρόεδροι, αντιπρόεδροι και γραμματείς της εκάστοτε περιφερειακής Αρχής.

Κατόπιν θα γίνει μυστική ψηφοφορία για τη στελέχωση της Οικονομικής Επιτροπής κάθε Περιφέρειας.

Όπως είναι φυσικό αυτές οι πρώτες συνεδριάσεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στις Περιφέρειες όσο και στους Δήμους καθώς με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής, από την εκλογή προέδρου ακόμη των εκάστοτε συμβουλίων, θα φανούν οι ισορροπίες και οι συμμαχίες στη διοίκηση των νέων Αυτοδιοικητικών Αρχών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.