Νότιος τομέας Β’ Αθηνών: Πυρετώδεις διεργασίες στη ΝΔ για την τελική επιλογή των υποψηφίων

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το ψηφοδέλτιο για τις βουλευτικές εκλογές

Φωτιά” έχουν πάρει τα μολύβια στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο τις τελευταίες μέρες καθώς οι επιτελείς του κόμματος σβήνουν και γράφουν ονόματα για τις τελικές λίστες των υποψηφίων που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Οι νέες ισορροπίες που προέκυψαν μετά τις Ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές φαίνεται οδηγούν σε ανατροπές ακόμα και για υποψηφιότητες που μέχρι πριν από λίγο καιρό φάνταζαν σίγουρες.

Πλέον τα επιτελικά στελέχη της Πειραιώς εξετάζουν μια σειρά από παραμέτρους, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση, τόσο από άποψη κοινωνικών ομάδων όσο και σε επίπεδο δήμων.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας επισημαίνουν πως για να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρά ψηφοδέλτια σε ολόκληρη τη χώρα, είναι πολύ πιθανόν, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν ανατροπές ακόμα και για ονόματα που μέχρι πρότινος η συμμετοχή τους θεωρείτο δεδομένη ή είχαν ανακοινωθεί σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες.

Το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ο Νότιος τομέας της Β’ Αθήνας. Το σύνολο των υποψηφίων που θα περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο ανέρχεται σε 22 εκ των οποίων 13 άντρες και 9 γυναίκες, λόγω της υποχρεωτικής ποσόστωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νότιος τομέας της Β’ Αθήνας που συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Ζωγράφου, αποτελείται από τους εξής Δήμους: Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Δάφνης – Υμηττού, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Ελληνικού – Αργυρούπολης και Γλυφάδας

Με τα έως τώρα δεδομένα, σίγουρες είναι οι υποψηφιότητες, της Άννας Καραμανλή, της Σοφίας Βούλτεψη, της Θεοδώρας Πάλλη, της Έμης Λιβανίου, της Ιωάννας Γκελεστάθη της Ρένας Βασιλάκη ενώ αναμένεται η ανακοίνωση για άλλες τρεις κυρίες.

Αντίθετα από ότι συμβαίνει με τις γυναίκες όμως, με τους άνδρες υποψηφίους υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι οι“κλειδωμένες” υποψηφιότητες υπερβαίνουν κατά μία παραπάνω αυτές που προβλέπει η νομοθεσία ότι επιτρέπονται.

Άρα κάποιος θα μείνει απ’ έξω… Μπορεί και παραπάνω από ένας αν υπάρξει κάποια “είσοδος” υποψηφίου της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υποψήφιοι για το δικό μας νότιο τομέα της Β’ Αθήνας (που συμπεριλαμβάνει και το Δήμο Ζωγράφου) είναι οι ακόλουθοι:

Οι νυν βουλευτές Νίκος Δένδιας, Χάρης Θεοχάρης και Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο πρώην δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, ο οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος του ΗΣΑΠ, Βασίλης Σπανάκης, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο Βασίλης Ανδρικόπουλος, ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο Τάσος Γαϊτάνης, ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης και ο Τέλης Αϊβαλιώτης.

Επισημαίνεται ότι οι τελευταίες πληροφορίες που διαρρέονται από την Πειραιώς αναφέρουν πως είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει κι ένα ακόμα όνομα που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.
Έτσι παρά το γεγονός ότι για τα περισσότερα ονόματα η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο είναι κλειδωμένη, για έναν ή δύο υποψήφιους απαιτείται το κόψιμο ή το πιθανότερο, η μετακίνηση σε άλλη περιφέρεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τελική επιλογή επηρεάζει άμεσα και η αλλαγή της υποχρεωτικής ποσόστωσης στις γυναίκες που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες στη Βουλή και προβλέπει ότι το 40% των ψηφοδελτίων ανά νομό πρέπει να καλύπτεται από γυναίκες.

Και βέβαια, το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία με τη δημιουργία του μητρώου στελεχών και η εμπέδωση της αντίληψης περί ανοιχτού κόμματος που κοιτά έξω από «το κομματικό κουτί» είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλώσει ενδιαφέρον πληθώρα αξιόλογων ανθρώπων που απείχαν από την ενεργό πολιτική.

Τέλος θα πρέπει να αξιολογηθεί και η γενικότερη νοοτροπία των Ελλήνων που πάντα θέλουν να βρίσκονται στο άρμα του νικητή, όχι μόνο για τη “διανομή των λαφύρων” αλλά κυρίως για τη δόξα που απορρέει από την εκλογική νίκη.

Άρα το όψιμο ενδιαφέρον αρκετών επώνυμων για μια υποψηφιότητα δημιουργεί μπελάδες στους επιτελείς της Πειραιώς, γιατί σε κάθε περίπτωση πρόκειται για επώνυμα πρόσωπα που ενδεχομένως θα έστρωναν το δρόμο της “αυτοδυναμίας” της ΝΔ, με αρκετές χιλιάδες επιπλέον ψήφους.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.