Ράνια Μπέλλου: Το μέλλον ανήκει στους νέους – Πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας

Το νεότερο εκλεγμένο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζωγράφου. Μια μικρή αχτίδα φωτός στο σκοτάδι της καθημερινότητας και των προβλημάτων που μας περιβάλλει, μπορεί να αποτελέσει τον φάρο για να ενωθούν κι άλλες, πολλές μικρές εστίες από φως, που θα ξημερώσουν μια καινούρια, καλύτερη μέρα, για την πόλη και την πατρίδα μας.

Αυτή ακριβώς η χαραμάδα ελπίδας, τρυπώνει στην σκέψη κάποιου που συναντά από κοντά την Αντιδήμαρχο των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ζωγράφου.

Μια νέα κοπέλα, με “δροσερές” ιδέες και λόγο, με αποφασιστικότητα κι ευαισθησία συνάμα, που δεν έκλεισε τ’ αυτιά της στα κελεύσματα των καιρών, και ανέλαβε την ευθύνη που της αναλογεί για να προσφέρει και να στηρίξει την πόλη και τους συνανθρώπους της.

Αποτελεί πραγματικά έμπνευση για τους νέους ανθρώπους που δεν θέλουν άλλο να γυρίζουν την πλάτη τους στην πολιτική, νομίζοντας πως δεν έχουν πεδίο δράσης, ο τρόπος δράσης της στο Δήμο Ζωγράφου, η αγάπη με την οποία περιβάλλει και περιβάλλεται από τους εργαζόμενους στις Κοινωνικές Υπηρεσίες.

Η Ράνια Μπέλλου αγαπά αυτό που κάνει και φαίνεται. Ως Αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε εξ αρχής της προτεραιότητές της. Με βαθιά πίστη πως όταν μιλάμε για πόλη, μιλάμε για τους ανθρώπους της, προχώρησε χέρι-χέρι μαζί με αυτούς που χτίζουν την πόλη και στήριξε ποικιλότροπα και καθημερινά τις ανάγκες τους στην ζωή, στην κατοικία, την εργασία και την κοινωνία.

Σε αυτές τις εκλογές καλεί τους πολίτες του Δήμου Ζωγράφου να υπερασπιστούν, τους αγώνες τους, τις διεκδικήσεις τους και όλα αυτά που πέτυχαν για την πόλη. Μαζί να πάνε ένα βήμα πιο μπροστά.

Πιστεύει στην γενιά της και καλεί χωρίς δισταγμούς τα νέα παιδιά να δώσουν τέλος στην λογική της ανάθεσης ευθυνών και να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

“Να είμαστε έτοιμοι. Κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα”.

Σε μια δύσκολη εποχή για τις γυναίκες παγκοσμίως, μια νέα κοπέλα όπως εσείς βρίσκεται σε μια θέση ευθύνης στο Δήμο Ζωγράφου. Πόσο σας βαραίνει αυτό το γεγονός, πόσο ευθύνη σας επωμίζει;

Η αλήθεια είναι πως ούτως ή άλλως ήμουν αρκετά δραστηριοποιημένη ήδη στους χώρους της αλληλεγγύης, υπήρξα και συντονίστρια στο Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου, που καθαρά εθελοντικά και παράλληλα με τη δουλειά μου προσπαθούσα να προσφέρω ότι μπορούσα. Η ενασχόληση μου με τα κοινά έγινε μετά από κάλεσμα της Δημάρχου, Τίνας Καφατσάκη και η Αντιδημαρχία ήρθε δύο χρόνια μετά τη νίκη μας στις εκλογές και την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου.

Έτσι κι αλλιώς δούλευα και σαν δημοτική σύμβουλος πάνω στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, ήμουν τότε υπεύθυνη του Παντοπωλείου, το 2014. Εκεί έγιναν αρκετά πράγματα, όταν αναλάβαμε ουσιαστικά ήταν ένα Παντοπωλείο σχεδόν άδειο.

Χωρίς αξιολογήσεις, δίχως διαχείριση, χωρίς βιβλία. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε στόχους που φαίνονταν άπιαστοι. Αυτή την στιγμή το παντοπωλείο εξυπηρετεί 1000 και πλέον άτομα. Λειτουργεί Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογενειών με προγράμματα γονέων, τμήματα λογοθεραπείας, τμήματα συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης. Δεν πρέπει να είναι κανείς μόνος του στην κρίση. Λειτουργεί Κέντρο Κοινότητας με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγο Διανέμονται προνοιακά επιδόματα, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης. Γίνονται επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να μην μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα. Η Κοινωνική πολιτική είναι η απόλυτη προτεραιότητα.

Με αιχμή την κοινωνική ατζέντα αντιταχθήκαμε στον φασισμό και την ανοχή απέναντί του.

Στο χτίσιμο αυτής της κοινωνικής πολιτικής καθοριστική είναι η συμμετοχή των εργαζομένων του Δήμου. Τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Όσον αφορά τον τίτλο του Αντιδημάρχου, δεν με έχει βαρύνει ιδιαίτερα από την άποψη ότι δουλεύω εδώ σαν υπάλληλος (γέλια). Το έχω ξεχάσει ότι είμαι Αντιδήμαρχος.

Φαντάζομαι ότι θα είναι μια έμπνευση για εσάς σε προσωπικό επίπεδο, το ότι η επικεφαλής του Συνδυασμού σας και Δήμαρχος, η Τίνα Καφατσάκη είναι γυναίκα, με επίσης μεγάλη πορεία στην αυτοδιοίκηση από νεαρή ηλικία;

Σίγουρα. Και στα θέματα της αυτοδιοίκησης αλλά και στα θέματα της ισότητας των φύλων. Κι εκεί έχει σημαντικές διακρίσεις και εννοείται πως αν ο Δήμαρχος δεν σε εμπνέει τότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Αναλάβατε ένα πόστο στο Δήμο από τα πλέον νευραλγικά που υπάρχουν για την εύρυθμη λειτουργία του. Πόσο διαφορετική ήταν η θεώρηση και η ιδέα που είχατε γι’ αυτό και πόσο διαφορετικά είδατε τα προβλήματα που έπρεπε να επιλύσετε μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Να σας πω την αλήθεια το πρώτο διάστημα, γυρνούσα στο σπίτι μου κι έκλαιγα. Με επηρέασε βαθιά σε προσωπικό επίπεδο. Έβλεπες το πόσος πόνος υπάρχει δίπλα σου κάτι που δεν μπορείς να το διακρίνεις εύκολα. Ομολογώ πως τον πρώτο χρόνο κυρίως, γυρνούσα στο σπίτι μου με όλο αυτό το βάρος. Προσπαθώντας πάντα να βρω λύσεις και αντιλαμβανόμενη ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη. Και δυστυχώς συνεχίζει να είναι άσχημη η κατάσταση. Όταν μιλάμε για πόλη, μιλάμε για τους ανθρώπους της, προχωράμε χέρι-χέρι μαζί με αυτούς που χτίζουν την πόλη και στηρίζουμε ποικιλότροπα και καθημερινά τις ανάγκες τους στην ζωή, στην κατοικία, την εργασία και την κοινωνία.

Υποθέτω πως με την εμπειρία που αποκτήσατε αυτά τα χρόνια έχετε αρχίσει να αποστασιοποιείστε λίγο περισσότερο και μπορείτε πλέον από τη θέση ευθύνης σας, να προσφέρετε το ίδιο έργο, με λιγότερη προσωπική πίεση;

Όχι είναι αδύνατον να αποστασιοποιηθείς από την κοινωνία. Εξακολουθώ να είμαι μέρος της και να αγωνιώ όλο και περισσότερο.

Είναι θέση ευθύνης όπως λέτε και υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορείς να τις διαχειριστείς. Παίρνεις το πρόβλημα στο σπίτι και ψάχνεις να βρεις μια λύση για όλα αυτά. Αλλά θεωρώ ότι τη θέση αυτή την έχω υπηρετήσει με αξιοπρέπεια και με μεγάλη ευθύνη για τον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη.

Παράλληλα με τη δική σας δουλειά, η διοίκηση Καφατσάκη έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο και στον τομέα του πολιτισμού. Συμφωνείτε ότι οι πολιτιστικές δράσεις και ειδικά οι ψυχαγωγικές βοηθούν στο να λυθούν και τέτοια προβλήματα κοινωνικά;

Φυσικά και ο πολιτισμός για εμάς είναι αλληλένδετος με την αλληλεγγύη. Με την τέχνη γνωρίζεις τον κόσμο, την κοινωνία, την ίδια την ζωή. Δεν θα ξεχάσω πέρυσι την συγκινητική στιγμή στη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα, στο Γουδή, που μαζεύτηκαν δέκα τόνοι τρόφιμα. Είχα συνεννοηθεί με το βανάκι του Παντοπωλείου να έρθει να τα παραλάβει αλλά δεν είχα ιδέα ότι θα συγκεντρώνονταν δέκα τόνοι τρόφιμα εκεί. Και νοικιάσαμε φορτηγό, νταλίκα, να έρθει να τα πάρει. Και θα πρέπει να τονίσω εδώ ότι η ευαισθητοποίηση των νέων σε τέτοιες εκδηλώσεις, γιατί στη συναυλία του Μάλαμα είχαν έρθει κυρίως νεολαίοι, είναι εντονότερη από εκείνων σε μεγαλύτερη ηλικία.

Σε προσωπικό επίπεδο, μια νέα γυναίκα όπως εσείς, που αφιερώνει τόσες πολλές ώρες σε έναν ομολογουμένως ιερό σκοπό, ποιο τίμημα πληρώνει; Τι θυσιάζει κάποιος από τη ζωή του για να είναι συνεπής στο έργο του;

Θυσιάζεις πολλές προσωπικές στιγμές σου. Σίγουρα. Πολλά πράγματα που κάνουμε εμείς οι γυναίκες για τον καλλωπισμό μας. Ένα κομμωτήριο βρε αδερφέ (γέλια). Χάνεις κάποια πράγματα από τον ελεύθερο χρόνο σου αλλά βέβαια όλο αυτό είναι κι επιλογή σου.

Και μάλιστα στη δική σας περίπτωση είναι ακόμη πιο περιορισμένος ο χρόνος καθώς παρακολουθείτε και μαθήματα του ανοιχτού πανεπιστημίου.

Ναι, ξεκίνησα λοιπόν Διοίκηση Επιχειρήσεων κι Οργανισμών. Προσπαθώ ταυτόχρονα να διαβάζω, να κάνω τη δουλειά μου εδώ, να κάνω τον εθελοντισμό μου κάθε απόγευμα. Γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτα από όλα αυτά που έκανα. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι παίρνεις μια θέση και ξεχνάς. Πρέπει να συνεχίζεις όσα έκανες. Και το θέλω και το κάνω, όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί θέλω. Το κάνω με αγάπη, το κάνω γιατί το αισθάνομαι.

Κοιτάζοντας στα μάτια το μέσο ψηφοφόρο, τι θα του λέγατε ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης που έρχεται, για ποιο λόγο να επιλέξει την παράταξη της Τίνας Καφατσάκη για μία ακόμη θητεία στη διοίκηση του Δήμου;

Κάνω κάλεσμα στους πολίτες του Ζωγράφου να υπερασπιστούμε, τους αγώνες μας, τις διεκδικήσεις μας και όλα αυτά που πετύχαμε για την πόλη μας. Μαζί να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά. Θα πορευτούμε με την αλήθεια, τις προτάσεις μας και το έργο που έγινε. Μένει ο κόσμος να αποφασίσει με ποιους θέλει να πορευτεί.

Και μια τελευταία ερώτηση. Τι θα λέγατε στα νέα παιδιά που δεν έχουν αποφασίσει αν θα πάνε να ψηφίσουν ή που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά αλλά με όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα με την πολιτική, διστάζουν και δεν το κάνουν;

Τα νέα παιδιά να δώσουν τέλος στην λογική της ανάθεσης ευθυνών. Το μέλλον ανήκει στους νέους. Πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Εγώ αυτό αισθάνθηκα το 2014, αυτό συνεχίζω να αισθάνομαι και τώρα. “Να είμαστε έτοιμοι. Κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα.”…

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.