Μητσοτάκης: Ζητά την απομάκρυνση του Ορμπάν από το ΕΛΚ

Επιστολή του προέδρου της ΝΔ στον Γιόζεφ Ντολ

Την αναστολή της ιδιότητας μέλους του του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, από το ΕΛΚ, ζητά με επιστολή που απέστειλε χθες το βράδυ, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γιόζεφ Ντολ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε στην κίνηση αυτή όπως είχε δεσμευτεί ήδη από την Παρασκευή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ειδικότερα με την επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να κινηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες, ώστε να ανασταλεί η συμμετοχή του Fidesz στο ΕΛΚ.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ένα κόμμα δεν μπορεί να επωφελείται από τα προνόμια της συμμετοχής του στο ΕΛΚ, αλλά την ίδια στιγμή να αρνείται να αναλάβει το μερίδιο του κόστους των πολιτικών που απαιτούν πανευρωπαϊκή κατανομή των βαρών»

Ο κ. Μητσοτάκης καταλογίζει στον κ. Ορμπάν ότι ειδικώς με τη στάση του στο μεταναστευτικό ζήτημα παραβιάζει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Τονίζει δε, στην επιστολή του: «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να πέφτει το σύνολο του διαχειριστικού βάρους του ελέγχου των συνόρων της ΕΕ στις μεθοριακές χώρες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι η παράκαμψη θεμελιωδών συνταγματικών αρχών, οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ είναι πρακτικές που δεν εφαρμόζονται μόνο από την κυβέρνηση Ορμπάν.

«Αυτές είναι πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλες τις λαϊκιστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από την ιδεολογική προέλευσή τους. Και βέβαια εφαρμόζονται και στην πατρίδα μου την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου» σημειώνει και προσθέτει: «Όταν επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά ένα κόμμα το οποίο ανήκει στη δική μας πολιτική οικογένεια, δεν μπορούμε να προσποιούμαστε πως δεν βλέπουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως «με αυτά τα δεδομένα πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ούγγρους φίλους μας ότι η συμπεριφορά τους αυτή δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή».

Είναι σαφές πως η Νέα Δημοκρατία δεν είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό κόμμα που θέτει ζήτημα για τον Ορμπάν, καθώς αντίστοιχες επιστολές έχουν στείλει και οκτώ ακόμη κόμματα μέλη του ΕΛΚ και καθώς για τον Ούγγρο πρωθυπουργό υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά οικογένεια, έστω και εάν οι ψήφοι του Fidesz στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο αποβούν καθοριστικές για την ανάδειξη προέδρου Κομισιόν.

Όμως ο Έλληνας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει και ένα λόγο παραπάνω, καθώς αφενός για την Ελλάδα το μεταναστευτικό είναι ένα απολύτως κρίσιμο ζήτημα και η ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι απλά θέμα συμβολισμού.

Παράλληλα την ίδια στιγμή που η ΝΔ έχει βρεθεί στη δύσκολη θέση να εξηγεί στα αδελφά ευρωπαϊκά κόμματα τους λόγους της διαφωνίας της με τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει εγκωμιαστεί ειδικά από τους Γερμανούς, με την διαφοροποίηση από Ορμπάν ξεκαθαρίζει το ευρωπαϊκό της προφίλ.

Πολύ περισσότερο με τη σύγκριση Ορμπάν με Τσίπρα, ο κ.Μητσοτάκης επιχειρεί για άλλη μία φορα να εκθέσει τον πρωθυπουργό στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων και δη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και έτσι αφενός να αποδομήσει το ευρωπαϊκό μετριοπαθές προφίλ Τσίπρα (με τον οποίο έχει θερμή σχέση λόγω Σκοπιανού και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ) και αφετέρου να δημιουργήσει ρήγματα στο επιχειρούμενο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο μέτωπο με την κεντροαριστερά.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι υπήρχαν αντιρρήσεις για την κίνηση αυτή από συγκεκριμένα στελέχη που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο η πλειοψηφία των στελεχών ακόμη και όσων από τη σκληρή δεξιά (Γεωργιάδης) αλλά και ευρωβουλευτών (Κύρτσος) φλέρταραν με τον Ορμπάν έχουν συνταχθεί απολύτως δημόσια με την επιλογή Μητσοτάκη.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, έχει κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να κρατήσεις τις ισορροπίες με τον Ορμπάν λόγω της ανάγκης εύρεσης ψήφων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ενώ είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι από πλευράς ΝΔ για μία θέση στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δη αυτή του αντιπροέδρου φέρεται να ενδιαφέρεται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.