Εκλογές τον Μάιο ετοιμάζει ο Τσίπρας αποκαλύπτει η “Il Manifesto”

Τι αναφέρει η ιταλική εφημερίδα

Στην αποκάλυψη πως ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 26 Μαΐου, προχωρά η ιταλική εφημερίδα “Il Manifesto”.

H Il Manifesto” επικαλείται «καλά πληροφορημένες πηγές» και τονίζει ότι οι κάλπες μπορεί να στηθούν στις 26 Μαΐου και ότι την απόφαση την έχει ήδη λάβει ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του.

Φυσικά υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξαφνιάσει τους πάντες και να αποφασίσει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά προς το παρόν φαίνεται, όπως λέει η Il Manifesto”, να επικρατεί το σενάριο μιας εκλογικής αναμέτρησης την άνοιξη.

Μάλιστα παραθέτει συγκεκριμένους λόγους γι’ αυτό: «Κατ’ αρχάς, υπάρχει η σκέψη ότι η ελληνική Αριστερά μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δύσκολες ώρες που περνούν οι πρώην σοσιαλιστές, το μικρό κεντρώο κόμμα Το Ποτάμι και οι εθνικιστές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που συγκυβέρνησαν επί τέσσερα χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ (…). Οι Σοσιαλιστές βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα σε δύο επιλογές: να ποντάρουν σε μια μελλοντική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία. Όσον αφορά στο Ποτάμι, κινδυνεύει με πολιτική εξαφάνιση».

Παράλληλα η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει ότι «όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να ευνοήσουν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, που στοχεύει κατά κάποιο τρόπο στην κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, που κυβέρνησε την Ελλάδα τη δεκαετία του 1980. Ένα αριστερό σοσιαλιστικό κόμμα, που δεν παρέλειψε να εκφράσει τις διαφωνίες του εντός της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας και εργάστηκε για την κοινωνική συνοχή, προκαλώντας, βέβαια, μια προφανή αύξηση του κρατικού χρέους».

Όπως υποστηρίζει η Il Manifesto”, «η κυβέρνηση εμφανίζεται πεπεισμένη ότι τα μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, που τέθηκαν σε εφαρμογή τους τελευταίους μήνες (όπως η επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού) μπορούν να βοηθήσουν να κλείσει η ψαλίδα από τους συντηρητικούς που παραμένουν φαβορί στις δημοσκοπήσεις.

Μένει να φανεί, βέβαια, πόση απόσταση μπορεί να καλυφθεί. Πολλοί σκέφτονται σήμερα ότι με μια καλή διαχείριση της προεκλογικής εκστρατείας μπορεί οι δύο πλευρές να φθάσουν σχεδόν στήθος με στήθος στην ψηφοφορία. Ή, στη χειρότερη των υποθέσεων, η διαφορά υπέρ των συντηρητικών να μην ξεπεράσεις τις τρεις ή τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ιταλική εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, αν στηθούν κάλπες την άνοιξη «αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μη ρισκάρει να βρεθεί σε δύσκολη θέση το καλοκαίρι, αν ξεσπάσουν νέες μεγάλες πυρκαγιές».

Κλείνοντας το ρεπορτάζ της η ιταλική εφημερίδα:

«Προφανώς ο Τσίπρας δεν θα ανοίξει τα χαρτιά παρά την τελευταία στιγμή ποντάροντας στον αιφνιδιασμό, με την πρόθεση να έχει αυτός την πολιτική πρωτοβουλία έναντι των αντιπάλων.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ορισμένοι του θυμίζουν ότι αν αφήσει για τον Οκτώβριο τις εκλογές, μπορεί να καταγράψει άλλον έναν πόντο στο ενεργητικό του καταφέρνοντας να αναβάλει ή να ακυρώσει τη μείωση των “no-tax area”, που έχει συμφωνήσει στο παρελθόν με τους πιστωτές. Μια λογική συλλογιστική. Αλλά σε μια εποχή που οι πολιτικοί ρυθμοί είναι ήδη ταχύτατοι, κάθε αναβολή -ακόμα και στην Ελλάδα- κρύβει πάντα περισσότερους από έναν άγνωστους παράγοντες».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.