Με αυτούς τους “152” ψηφίζεται η Συμφωνία των Πρεσπών

Όλα τα δεδομένα για τις ισορροπίες στη Βουλή

Σε κλίμα φορτισμένο αλλά με όρους ευπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού κύλησε η πρώτη ημέρα συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα ολοκληρωθεί απόψε το βράδυ, με ονομαστική ψηφοφορία, μετά τη «σύγκρουση» Τσίπρα- Μητσοτάκη.

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει εδώ και ημέρες την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών που θα εκφωνήσουν «ναι» στην Κύρωση των Πρεσπών, ξεπερνώντας τη μάλιστα κατά έναν ακόμη.

Θα μπορούσε μάλιστα να ξεπεράσει και τους 153, αλλά η Κατερίνα Παπακώστα δεν φαίνεται ότι είναι έτοιμη να «διασχίσει» τη λίμνη των Πρεσπών και προσανατολίζεται προς το να απόσχει από την ψηφοφορία.

Αυτοί είναι οι 152 που θα ψηφίσουν υπέρ

Υπέρ της Συμφωνίας θεωρούνται «κλειδωμένοι» ότι θα ψηφίσουν οι:

-145 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

– Ε. Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ)

– Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι)

– Σπ. Δανέλλης ( πρώην Ποτάμι)

– Θ. Θεοχαρόπουλος ( ΔΗΜΑΡ)

Παρά τις αρχικές σκέψεις στη Ν.Δ για την κατάθεση πρότασης μομφής, τελικώς επικράτησε η σύνεση και η ψυχραιμία , οπότε ο πρόεδρός της, αποφάσισε να μην τραβήξει τελικώς το «άσφαιρο» όπλο της πρότασης μομφής ( οι 151 απαιτούμενες ψήφοι για να πέσει η Κυβέρνηση ήταν απίθανο να βρεθούν και δεδομένου ότι κάθε αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να υποβάλει νέα πρόταση μομφής πριν από την παρέλευση έξι μηνών, πρόταση μομφής θα σήμαινε ότι «κλειδώνει» ανεμπόδιστα την παραμονή του Α. Τσίπρα στην διακυβέρνηση, για έξι ακόμη μήνες).

Πλέον η πιο κρίσιμη ώρα της διαδικασίας θα είναι η «μονομαχία» των δύο αρχηγών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για μια εθνικά επιζήμια συμφωνία και τον Αλέξη Τσίπρα να φέρνει σε πέρας αυτό που ξεκίνησε πέρυσι τέτοιες ημέρες με τον Ζόραν Ζάεφ, στην περιβόητη συνάντησή τους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, θα κάνει εκτενή και αναλυτική παρουσίαση των θετικών της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα κέρδη για τη χώρα σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο ενώ σημείο προς σημείο αναμένεται να είναι η απάντησή του σε όσα καταλογίζει η αντιπολίτευση στις «Πρέσπες», επαναλαμβάνοντας όσα έχει υποστηρίξει έως σήμερα και για τα περί παραχώρησης εθνότητας και γλώσσας.

Ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην αναλυτική ανάπτυξη όλων των επιχειρημάτων υπέρ των «Πρεσπών» ενώ το ύφος και η ένταση της ομιλίας του, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς, από τον τόνο που θα δώσουν στις δικές τους παρεμβάσεις οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης και ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.