Αυτή είναι η επόμενη μέρα της νέας κυβέρνησης Τσίπρα

Τα δεδομένα και η αλλαγή ισορροπιών στον πολιτικό χάρτη της χώρας

Νέα πολιτικά δεδομένα δημιουργεί η ψήφος εμπιστοσύνης που κατάφερε να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ στην ελληνική Βουλή, με την κυβερνητική πλειοψηφία να αριθμεί πλέον 151 βουλευτές και να έχει μπροστά της μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις ν’ αντιμετωπίσει.

Είναι σαφές ότι πρωθυπουργός ανέλαβε για μια ακόμη φορά ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο που φαίνεται να του βγαίνει. Όπως ακριβώς έπραξε και όταν προκήρυξε δημοψήφισμα το 2015, και επικράτησε το «όχι» που υποστήριξε. Όπως έκανε και όταν προκήρυξε εκλογές λίγους μήνες αργότερα, και τις κέρδισε. Ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε και πάλι ότι είναι… πολύ σκληρό καρύδι.

Πλέον η επόμενη μέρα της ψηφοφορίας βρίσκει τη Βουλή μπροστά σε μία νέα ισορροπία δυνάμεων και με μία μεγάλη πρόκληση να εκκρεμεί: την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πρόκειται για μία διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει στο κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είχε δεσμευθεί πως μόλις το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ κυρώσει τη Συμφωνία, όπως και έγινε πριν από λίγες μέρες, θα φέρει τη συμφωνία και στην ελληνική Βουλή.

Όποια στιγμή πάντως κι αν στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, η πρόκληση για την κυβέρνηση θα είναι ξεκάθαρη: να εξασφαλίσει και πάλι κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι αν και η συμφωνία μπορεί να κυρωθεί και με λιγότερες από 151 ψήφους (με απλή πλειοψηφία των παρόντων), ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι αν δε συγκεντρωθούν 151 ψήφοι, θα υπάρχει ζήτημα περιορισμένης ισχύος της συμφωνίας.

Επισημαίνεται πως παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός βρήκε τους έξι βουλευτές για την ψήφο εμπιστοσύνης, δε σημαίνει ότι οι έξι αυτοί βουλευτές θα ψηφίσουν και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ήδη τουλάχιστον ένας από αυτούς, ο Κώστας Ζουράρις, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα την ψηφίσει, ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση για το θέμα από την Κατερίνα Παπακώστα, την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη. Αντίθετα, πιο σίγουρο δείχνει το «ναι» των Σπύρου Δανέλλη και Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Το κύριο ερωτηματικό, και πιθανόν «καταλύτης», για την έκβαση της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία τον Πρεσπών είναι η στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι.

Παρότι αρχικά φαινόταν να υπάρχει θετική διάθεση από τους περισσότερους βουλευτές του κόμματος απέναντι στη συμφωνία, η απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προκάλεσε έντονη δυσφορία στο Ποτάμι, και πλέον υπάρχουν σαφείς υπόνοιες ότι είναι πιθανόν η στάση των βουλευτών του ν’ αλλάξει, επηρεάζοντας και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με δεδομένο ότι οι βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, διάκεινται αρνητικά απέναντι στη συμφωνία.

Καταλύτη ενδέχεται να αποτελέσει και η στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, από το περιβάλλον του οποίου διαρρέει ότι θέλει να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό θερμόμετρο, εν μέσω χειμώνα, θα δείχνει πολύ υψηλές «θερμοκρασίες» για αρκετό καιρό ακόμα, με φόντο φυσικά τις εθνικές εκλογές, οι οποίες προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεξαχθούν πρόωρα, δεδομένης και της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.