Τέλος στο θρίλερ: Τα Σκόπια κύρωσαν τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο Ζάεφ βρήκε τους 81 ψήφους που έψαχνε – Συγχαρητήρια από Τσίπρα

Τέλος δόθηκε το βράδυ της Παρασκεύης, στο θρίλερ στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Ειδικότερα οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούσαν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Τελικά ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80 βουλευτών – συν μία επιπλέον – που απαιτεί το Σύνταγμα για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών.

Η ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίαση στη Βουλή ξεκίνησε με πολύωρη καθυστέρηση, αφού η κυβέρνηση Ζάεφ εξασφάλισε τη στήριξη τεσσάρων βουλευτών του αλβανόφωνου κόμματος BESA, καθώς και τους αντάρτες του αντιπολιτευόμενου VMRO DPMNE.

Τελικά και με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν με τους αλβανόφωνους, η υπηκοότητα θα προσδιορίζεται «Μακεδόνας πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας και θα διευκρινίζεται για τους αλβανόφωνους στην αλβανική γλώσσα.

Αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να τον συγχαρεί για την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, έγραψε σε ανάρτηση της στο twitter: «Ήττα του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού. Μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και συμφιλίωσης στα Βαλκάνια. Οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, μόνο ένα κοινό μέλλον να τους ενώνει».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.