Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών οδηγεί σε …πρόωρες εκλογές

Φουντώνουν διαρκώς τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες ακόμη και τον Φεβρουάριο

Όσο κοντοζυγώνουν οι ημέρες για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, από την Βουλή των Ελλήνων, τόσο ο προβληματισμός στο επιτελείο του Μαξίμου μεγαλώνει και μαζί με αυτόν ανεβαίνουν και τα ποσοστά των πιθανοτήτων για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμη και τον Φεβρουάριο.

Η σκληρή γραμμή που υιοθετεί ο Ζόραν Ζάεφ, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά επαναλαμβάνοντας τα περί «Μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας.

Ταυτόχρονα στην Ελλάδα η συγκυβέρνηση συνεχώς ταλανίζεται, αφού ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος προχωράει σε απανωτές προειδοποιήσεις ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν επικυρωθεί η συμφωνία.

Θα πρέπει εδώ να τονιστεί πως εν μέσω γιορτών, ο Πάνος Καμμένος συνεχίζει τις… προειδοποιήσεις περί αποχώρησής του από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την κυβέρνηση, αν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή, κάτι που επαναφέρει στο τραπέζι τις πρόωρες εκλογές.

Ο κ. Καμμένος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τις παραμονές Χριστουγέννων από την Κύπρο πως «δεν μου το επιτρέπει ούτε η ιστορία, ούτε η υπηρεσία μου στο ΥΠΕΘΑ να συναινέσω στην παράδοση του όρου της Μακεδονίας».

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι έτερος κεντρικός πόλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι ίσως είναι η τελευταία φορά που επισκέπτεται το νησί με την ιδιότητα του υπουργού.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το Μαξίμου επιμένει στη δική του στάση ότι έχει αποκλειστεί οποιαδήποτε ερμηνεία σε αλυτρωτική κατεύθυνση, μετά και την υπερψήφιση των τεσσάρων τροπολογιών στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της ΠΓΔΜ για το νέο Σύνταγμα της χώρας στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών. Και τα βλέμματα όλων τώρα, στρέφονται στους επόμενους κρίσιμους σταθμούς, από την εξέλιξη των οποίων θα κριθεί η πορεία των πραγμάτων.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών που θα κρίνουν και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, έχουν ως εξής:

– Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019: Μία μέρα πριν την άφιξη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα,  συγκαλείται η Βουλή της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές. Εκεί, αναμένεται να συζητηθούν οι τροπολογίες που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές.

– Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019: Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου με την Τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών. Διαδικασία στην οποία απαιτούνται τα 2/3 της Βουλής, ήτοι 80 βουλευτές στους 120. 

– Αρχές Μαρτίου 2019: Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν τελεσφορήσει όλα τα παραπάνω βήματα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι μέσα στο Μάρτιο να συνεδριάσει η Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής προκειμένου να εγκρίνει τη Συμφωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.