Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες φέρνει το Σκοπιανό

Φουντώνουν τα σενάρια για τη διενέργεια εκλογών εντός των επόμενων μηνών

Η βαριά “σκιά” του Σκοπιανού και της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο πολιτικό πεδίο καθιστά ιδιαίτερα πιθανή την προσφυγή στις κάλπες στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα δοκιμαστούν σκληρά την ίδια στιγμή που και στα υπόλοιπα κόμματα οι προβληματισμοί για την στάση των βουλευτών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την ψήφιση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.

Οι διαρκείς προκλήσεις των τελευταίων ημερών, με τις δηλώσεις Ζάεφ για «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα, με στόχο να κερδίσει τις κρίσιμες ψηφοφορίες για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, έχουν προκαλέσει το λιγότερο αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πλέον η διάχυτη αισιοδοξία που υπήρχε στην κυβέρνηση για μια εύκολη υπερψήφιση της συμφωνίας ακόμα και με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ έχει δώσει τη θέση της στον σκεπτικισμό.

Είναι ενδεικτικό επίσης ότι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού που είχαν εκφραστεί θετικά, κυριαρχούνται από δεύτερες σκέψεις, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο του να μην περάσει η συμφωνία από το Κοινοβούλιο και να οδηγηθούμε, άμεσα, μέσα στον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο σε εκλογές.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την πολιτική της που αποβλέπει στην καταψήφιση της συμφωνίας.

Είναι σαφέστατο το μήνυμα που στέλνουν προς πάσα κατεύθυνση τα επιτελικά στελέχη της Πειραιώς: «Όλα τα κόμματα και οι βουλευτές τίθενται προ των ευθυνών τους. Έχουν προσωπική ευθύνη να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Η γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σταθερή πως ο συνδυασμός της σύνθετης ονομασίας με την αναγνώριση της δήθεν «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων.

Παράλληλα στη Νέα Δημοκρατία απορρίπτουν και το ερμηνευτικό πρωτόκολλο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται, θα ζητήσει η ελληνική πλευρά στον ΟΗΕ και θα αφορά στη γλώσσα και το έθνος.

Όπως διαμηνύουν στελέχη της Πειραιώς, κάτι τέτοιο σημαίνει έμπρακτη αναγνώριση της επικινδυνότητας της και επισημαίνουν ότι το πρόβλημα λύνεται με ακύρωση της συμφωνίας και νέα διαπραγμάτευση που -όπως τόνισε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης- θα γίνει από την αρχή.

Το κρίσιμο πολιτικό μέγεθος όμως για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τη συμφωνία είναι το τι θα κάνουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Αμέσως μετά τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, το Σκοπιανό ήταν ένα θέμα που προκαλούσε μεγάλες έριδες και αντιδράσεις ανάμεσα στα στελέχη του νέου προοδευτικού πόλου.

Πλέον το Ποτάμι αποχώρησε, όμως με τα σενάρια για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία να φουντώνουν, είναι πολύ δύσκολο να στηρίξουν οι εναπομείναντες βουλευτές του την κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια.

Από την άλλη η Φώφη Γεννηματά παραμένει σταθερά και αταλάντευτα κατά της συμφωνίας, και όσοι είχαν σταθεί απέναντι της στην γραμμή που θα έπρεπε να έχει το ΚΙΝ.ΑΛ. στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται να επανεξετάζουν την αρχική τους στάση.

Αιτία αποτελεί σαφέστατα η αποδοκιμασία της συμφωνίας από μια μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του νέου φορέα, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Όπως επίσης και η νέα επιθετική πολιτική των Σκοπίων στα θέματα της “μακεδονικής” γλώσσας και ταυτότητας που αποδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η συμφωνία με την Ελλάδα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, κρύβει παγίδες που δεν είχαν υπολογιστεί αρχικά.

Με όλα αυτά τα δεδομένα το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών φαντάζει πιο πιθανό από ποτέ, με τους πολιτικούς αναλυτές μάλιστα να θεωρούν βέβαιο ότι η διενέργεια τους, θα έρθει πολύ πριν τον Μάιο και φυσικά των Οκτώβριο του 2019 οπότε και συμπληρώνεται η τετραετία της θητείας της κυβέρνησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.