Εφιαλτικό ρεκόρ ανόδου 5,1% σημειώνει ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Στα ύψη οι τιμές σε ενέργεια και βασικά είδη

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά στα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας με τον πληθωρισμό να καλπάζει και να σπάει ρεκόρ δεκαετίας το Δεκέμβριο σημειώνοντας άνοδο ύψους 5,1%.

Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ σκαρφάλωσε στο 5,1% τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, αντλώντας νέα ώθηση από το ράλι των τιμών στην ενέργεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τον Ιανουάριο του 2011.

Η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στο φυσικό αέριο (135,7%), στο ηλεκτρικό ρεύμα (45%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (34,1%) και τα καύσιμα και τα λιπαντικά (21,7%).

Από τα τρόφιμα, τα σκήπτρα κρατούν το αρνί και το κατσίκι (19,7%), το ελαιόλαδο (17%)  και οι πατάτες (14,2%).

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 5,1% τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των εξής δεικτών:

– 4,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες-μέλι.

–  3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

– 18% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

– 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

– 10,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

– 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

– 1,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.