Ακρίβεια: Προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά εξετάζει η κυβέρνηση

Ποια μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι για τον περιορισμό των ανατιμήσεων

Σειρά μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που «χτυπά» τον μέσο καταναλωτή, με τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ να έχουν πάρει φωτιά και με τον πληθωρισμό να «καλπάζει» σπάζοντας το φράγμα του 5%.

Το κυβερνητικό επιτελείο ψάχνει στο κύμα ανατιμήσεων  που αδειάζει τις τσέπες των καταναλωτών. Με δεδομένο πως ενδέχεται να υπάρχει νέος κύκλος ανατιμήσεων έως και 20% σε βασικά προϊόντα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες, καθώς έκανε λόγο για μια «άσκηση» σε εξέλιξη.

Σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας σημειώνουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί η προσωρινή και επιλεκτική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για ορισμένα είδη διατροφής όπου καταγράφονται μεγάλες ανατιμήσεις οι οποίες πλήττουν και εξανεμίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν πως μετά τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο επίκεντρο μπαίνουν τώρα οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής με το ΦΠΑ να αποτελεί βασικό όπλο για την ανάσχεση της κούρσας της ακρίβειας. Ωστόσο σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι το μέτρο εφόσον εφαρμοστεί θα έχει ημερομηνία λήξης και θα διαρκέσει για όσο διάστημα διαρκεί ο κύκλος των ανατιμήσεων ενώ θα είναι στοχευμένο δηλαδή θα αφορά συγκεκριμένα είδη τροφίμων.

Φυσικά, η μείωση του ΦΠΑ έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Υπολογίζεται πως μόνο από την ενδεχόμενη μετάταξη του ψωμιού από τον μειωμένο συντελεστή 13% στον υπερμειωμένο 6% οι απώλειες ανέρχονται σε 160 εκατ. ευρώ ενώ αν προχωρούσε μια «άσκηση» μετάταξης 10-15 βασικών προϊόντων από το καλάθι της νοικοκυράς σε χαμηλότερο συντελεστή το ετήσιο κόστος θα ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ.

Παρατεταμένη η Πληθωριστική κρίση στην Ευρώπη

Ήδη σήματα κινδύνου για παρατεταμένη πληθωριστική κρίση έρχονται από την Ευρώπη με το νέο πρόεδρο της Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ να προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υψηλός για περισσότερο από το αναμενόμενο προτρέποντας τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι προσεκτικοί.

«Είναι αλήθεια ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν λιγότερο από ό,τι εκτιμάται στις προβλέψεις», ανέφερε. «Ωστόσο, επί του παρόντος, βλέπω μεγαλύτερο κίνδυνο οι ρυθμοί πληθωρισμού να παραμείνουν υψηλοί για περισσότερο από το αναμενόμενο. Σε κάθε περίπτωση, η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι σε ετοιμότητα» σημείωσε ο κ. Νάγκελ.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην εγχώρια αγορά καταγράφεται έξαρση των ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ εντός του 2022 θα υπάρξει επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης στις τιμές στα ράφια στη περιοχή του 3% από 1,5% που ήταν κατά μέσο όρο το 2021.

Δυστυχώς την ανησυχία επιτείνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για νέα άνοδο της καμπύλης του πληθωρισμού το Δεκέμβριο σπάζοντας το φράγμα του 5% έναντι 4,8% το Νοέμβριο και μείωσης 2,3% το Δεκέμβριο του 2020, με κινητήριες δυνάμεις την ενέργεια αλλά και την ακρίβεια σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι με ρυθμό πάνω απο 5% κινήθηκε ο πληθωρισμός το 2010 οπότε διαμορφώθηκε στο 5,2% και το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ ήταν το 1996 με 7,3%.

Εκτός των ανατιμήσεων στην ομάδα στέγαση και μεταφορές λόγω της διόγκωσης του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά μεγάλες αυξήσεις εντοπίζονται στη βασική ομάδα με τα είδη διατροφής και τα μη οινοπνευματώδη ποτά με το δείκτη να κάνει το Δεκέμβριο νέο ετήσιο άλμα ξεπερνώντας το 3,5% που ήταν το Νοέμβριο όταν το Δεκέμβριο του 2020 είχε διαμορφωθεί στο 0,8%.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι βασικές εστίες ανατιμήσεων στα τρόφιμα είναι το ψωμί, τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, τα ζυμαρικά, το μοσχάρι, τα πουλερικά, το αρνί και το κατσίκι, τα παρασκευάσματα με βάση το κρέας, τα νωπά ψάρια, τα τυριά, το ελαιόλαδο και τα άλλα βρώσιμα έλαια, τα νωπά φρούτα και λαχανικά, οι πατάτες, οι σοκολάτες και τα προϊόντα σοκολάτας και ο καφές.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.