Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας: Μέγα πλήγμα η αύξηση του κόστους παραγωγής

Βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού οι προγραμματισμένες κατασκευές

Για μέγα πλήγμα στους τεχνικούς κλάδους και την οικονομία από το ξέφρενοι ράλι των τιμών στα υλικά κατασκευής νέων κατοικιών κάνει λόγο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), σημειώνοντας ότι βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού οι προγραμματισμένες κατασκευές και υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην έναρξη νέων.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση του το ΒΕΑ επισημαίνει: «Την αγωνία τους για το δυσοίωνο άμεσο μέλλον, όπως φαίνεται να διαμορφώνεται, εκφράζουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και βιοτέχνες των τεχνικών κλάδων, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, για την αύξηση 7,1% του Δείκτη Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, τον μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη Νοεμβρίου 2020, καθώς και αύξηση 0,9% κατά το μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του ίδιου έτους».

Να σημειωθεί ότι με δήλωσή του ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΒΕΑ , Κώστας Δαμίγος σημειώνει ότι «με το ξέφρενο ράλυ των αυξήσεων των υλικών και των πρώτων υλών, παρουσιάζεται το φαινόμενο, οι προγραμματισμένες κατασκευές, να βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού, αλλά και να υπάρχει μεγάλη δυσκολία έναρξης των νέων. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, θα έχει αναμφισβήτητα, σημαντικές επιπτώσεις, στα τεχνικά επαγγέλματα και γενικότερα στην οικονομία».

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι όπως αναφέρει το ΒΕΑ είναι αδύνατον για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, να ανταποκριθούν στο νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19 στην παγκόσμια αγορά. Το φαινόμενο αυτό, που παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται, αλλά αντιθέτως εντείνεται.

Ενώ προσθέτει πως παρά το γεγονός, πως έχει ζητηθεί από την Πολιτεία ο ορισμός συντελεστών αναθεώρησης για την κάλυψη των σημαντικών μεταβολών και αυξήσεων, που έχουν επέλθει στις τιμές των βασικών υλικών, δεν έχει γίνει καμία άλλη ενέργεια, πέραν της αναγνώρισης του προβλήματος.

Για άλλη μια φορά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επαγγελματιών και βιοτεχνών, αλλά και για τον κίνδυνο απώλειας εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.