«Φωτιά» στους λογαριασμούς ρεύματος – Νέα αύξηση 15% το Δεκέμβριο

Σε απόγνωση οι καταναλωτές – Τι προκαλεί την άνοδο στα τιμολόγια

Νέες μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, φέρνει η μη αδειοδότηση του Ρωσικού αγωγού Nord Stream 2 από τη Γερμανική ΡΑΕ, που στέλνει στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να αναμένονται λογαριασμοί «φωτιά» το Δεκέμβριο με επιπλέον ανακοστολόγηση της τάξης του 15%.

Ήδη οι επιτελείς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζουν όλα τα νέα δεδομένα για να αυξήσουν το ποσό της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες μέρες.

Σενάριο για νέα αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του energypress.

Δυστυχώς οι συνέπειες από την αναστολή της πιστοποίησης του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, Nord Stream 2, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σοβαρές με τις τιμές στην ενέργεια να αυξάνονται σε δυσθεώρητα ύψη.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για αυξήσεις στην ενέργεια της τάξης του 15% το Δεκέμβριο, σε σχέση με τον «πανάκριβο» Νοέμβριο.

Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας εκτοξεύτηκε κατά 8,7% σήμερα και διαμορφώθηκε στα 276,47 ευρώ/MWh με την υψηλότερη τιμή να ξεπερνά τα 356 ευρώ (356,95 ευρώ). Πρόκειται και πάλι για μια από τις υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές στην Ευρώπη.

Όπως προαναφέραμε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης , ήδη μελετούν το ενδεχόμενο να απαιτηθεί νέα αύξηση της επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος που θα καταναλώσουν για τον Δεκέμβριο, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Σε αυτό το σενάριο η η ενίσχυση θα ξεπεράσει τα 39 ευρώ ανά λογαριασμό. Ποσό που υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχε αναπροσαρμόσει το ΥΠΕΝ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ο προβληματισμός είναι ιδιαίτερα έντονος καθώς ήδη το συνολικό κονδύλι που έχει διατεθεί για το τελευταίο τετράμηνο του έτους έχει ξεπεράσει τα 620 εκ. ευρώ και αυτό αντλείται από τα δικαιώματα των ρύπων και ένα άτυπο «κούρεμα» των εσόδων στον Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει άμεση εκταμίευση προκαταβολής, ύψους 165 εκατ. ευρώ, από τον Ειδικό Λογαριασμό Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΕΛΤΕΜ) προς τους προμηθευτές ρεύματος, προκειμένου να καλύψουν τα ποσά της επιδότησης ρεύματος που έχουν περάσει στους λογαριασμούς των πελατών τους για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, πρόκειται να υπάρξει εντός των επόμενων ημερών.

Ως γνωστόν στις 17 Δεκεμβρίου θα γίνει η εκταμίευση ποσού 228 εκατ. ευρώ για την επιδότηση ρεύματος του μηνός Νοεμβρίου, ενώ ποσό 235,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην επιδότηση Δεκεμβρίου θα αποδοθεί το 2022.

Να τονιστεί ότι η επιδότηση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αφορά συνολικά 7,6 εκατ. μετρητές της χαμηλής τάσης, οικιακών και επαγγελματικών, και περιλαμβάνει τρείς διαφορετικές κατηγορίες τιμολογίων με διαφορετική επιδότηση για κάθε μία εξ΄ αυτών: Τιμολόγια με ρήτρα, Τιμολόγια που ανήκουν στο ΚΟΤ και Τιμολόγια με σταθερή χρέωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.