Ηandelsblatt: Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δεν θα είναι περίπατος

Τι αναφέρει σε άρθρο της για την ελληνική οικονομία η γερμανική εφημερίδα

Στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς χρηματαγορές αναφέρεται σε ανταπόκριση της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ειδικότερα η οικονομική εφημερίδα δημοσιεύει θέμα με τίτλο: “Γιατί η επιστροφή της Ελλάδας είναι δύσκολη”. Στον δε υπότιτλο της επισημαίνει ότι η “η κυβέρνηση επιδιώκει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εκείνοι όμως παραμένουν σκεπτικοί, όπως άλλωστε και οι οίκοι αξιολόγησης”.

Η Handelsblatt τονίζει στην ανταπόκριση της πως “τέσσερις μήνες μετά το τέλος των μνημονίων η Ελλάδα δεν έχει ακόμα πρόσβαση στις αγορές. Καμία άλλη χώρα που βρίσκονταν σε πρόγραμμα δεν καταβάλλει τόσο υψηλά επιτόκια για να δελεάσει επενδυτές να αγοράσουν τα ομόλογά της. Η ανησυχία των επενδυτών οφείλεται στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τσίπρα να παγώσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να θυσιάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία κάνοντας ακριβά προεκλογικά δώρα”.

Προσθέτει μάλιστα ότι το «μαξιλαράκι» των 26 δισ. που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλύπτει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης για τους επόμενους 22 μήνες. Για να αφήσει ωστόσο οριστικά πίσω της την κρίση και για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών η χώρα θα πρέπει να δοκιμαστεί στις αγορές.

Ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας συνεχίζει: “Όπως και να έχει η επιστροφή στις αγορές δεν θα είναι περίπατος. Για τον οίκο Fitch η Ελλάδα απέχει μόλις τρία επίπεδα από τις αξιόχρεες χώρες, για την Standard & Poor´s τέσσερα και για τη Moody´s έξι. Επομένως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εξήλθε από πρόγραμμα με τρεις οίκους να αμφισβητούν την πιστοληπτική της ικανότητα”.

“Ο Βολφκγάνγκο Πίκολι, ένας από τους διευθυντής της εταιρίας συμβούλων Teneo International θεωρεί ότι το αν και το πότε η Ελλάδα θα βρει πρόσβαση στις αγορές εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές, αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση και τη βούλησή της να εφαρμόσει όσες μεταρρυθμίσεις απομένουν” συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.

Όμως ο ειδικός ωστόσο εκτιμά ότι σε περίπτωση που το «μαξιλαράκι» εξαντληθεί γρηγορότερα λόγω υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης τότε η Ελλάδα ενδέχεται να περιέλθει «σε πολύ δύσκολη θέση. Ίσως μάλιστα να πυροδοτήσει φόβους για την ανάγκη ενός νέου πακέτου στήριξης»”, καταλήγει ο Πίκολι στις δηλώσεις του στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.