Νόμος Κατσέλη-Προωθείται Πλαίσιο Αλλαγών

Νόμος Κατσέλη-Προωθείται Πλαίσιο Αλλαγών

Νόμος Κατσέλη-Προωθείται πλαίσιο αλλαγών: Τα επτά «αγκάθια» για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα επιχειρήσει να επιλύσει με βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο το υπουργείο Οικονομίας, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν προβλήματα που εντοπίζονται στη λειτουργία του νόμου Κατσέλη. 

Ήδη από την αρχή της εβδομάδας, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με οργανώσεις των καταναλωτών, το Συνήγορο του Καταναλωτή, τράπεζες, δικηγόρους και νομικούς, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στη λειτουργία του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις μέχρι σήμερα επαφές τα προβλήματα εστιάζονται στα εξής σημεία:

– Υπάρχει καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων από ορισμένα Ειρηνοδικεία (σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τα 2 χρόνια ο ορισμός της δίκης).

– Έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει παρερμηνεία από δικαστές «του δόλου δανειολήπτη».

– Η μεταβίβαση δικαστικής ρύθμισης σε κληρονόμους.

– Γίνεται επίδοση των αιτήσεων στις τράπεζες που έχουν κλείσει.

– Εμφανίζονται προβλήματα στην ομαλή αποπληρωμή μετά τη λήξη της ρύθμισης.

– Έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με εγγυητές και συνοφειλέτες ενώ

– έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν δικηγορικά γραφεία «βιτρίνες» που λειτουργούν στην πράξη ως εισπρακτικές εταιρείες και δεν τηρούν τη σχετική νομοθεσία.

Ο κ. Κουρμούσης μιλώντας πρόσφατα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm 97,8» είπε χαρακτηριστικά για τον Νόμο Κατσέλη ότι:

«μετά από εμπειρία ετών έχουν εντοπιστεί τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης και θα τα διαπραγματευτούμε με τους θεσμούς.

Δεν γνωρίζω τι αλλαγές θα γίνουν, αλλά σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων».

Ο ειδικός γραμματέας δήλωσε, ακόμη, ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση με τους θεσμούς για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας «καθώς είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε από τώρα για το τι θα γίνει το 2018. Όταν έρθει η ώρα λήξης της προθεσμίας, τότε θα υπάρξει διαπραγμάτευση για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ζητήσει παράταση της προστασίας για ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι και το τέλος του 2019.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών βιώσιμων επιχειρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται για την ένταξη στην αυτοματοποιημένη διαδικασία του νόμου των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ, σε αυτό το πλαίσιο επιχειρείται από Ελληνικής πλευράς να ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Για πληροφορίες σχετικά με τον Νόμο Κατσέλη μπείτε εδώ.

Πηγή: aiginanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.