ΠΑΟΚ – Ξάνθη: Στη Βουλή η τροπολογία – Προβλέπει αφαίρεση πέντε έως δέκα βαθμών! Όλο το ρεπορτάζ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τις νέες διατάξεις, οι δύο ομάδες δεν κινδυνεύουν πλέον με υποβιβασμό
Κατατέθηκε στη Βουλή, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και πριν από το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννας, η τροπολογία της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις ποινές που επιβάλλει η ΕΕΑ.

Οι ποινές που προβλέπονται είναι αφαίρεση πέντε έως δέκα βαθμών, κάτι που σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη απειλούνται με τη συγκεκριμένη ποινή, εφόσον τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου κάνουν αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Η τροπολογία κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Με τις νέες διατάξεις, τόσο η Ξάνθη όσο και ο ΠΑΟΚ δεν κινδυνεύουν με υποβιβασμό, αλλά με αφαίρεση βαθμών.

Ήδη, ωστόσο, από την πλευρά του ΠΑΟΚ υπάρχουν αντιδράσεις ακόμα και για το σενάριο της αφαίρεσης βαθμών (έξι, κατά πάσα πιθανότητα), καθώς, σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ολυμπιακός θα καταστεί αυτομάτως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ανατροπή στην Ανατροπή και Νέος νόμος: Αφαίρεση τριών έως δέκα βαθμών, αντί υποβιβασμού, για ΠΑΟΚ και Ξάνθη! Οι αντιδράσεις των κομμάτων! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τον υποβιβασμό σε αφαίρεση βαθμών ετοιμάζεται να μετατρέψει η κυβέρνηση, με την τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή, με εισηγητή πιθανότατα τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η τροπολογία θα κατατεθεί το απόγευμα της Τρίτης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και οι ποινές που προβλέπονται, θα περιλαμβάνουν αφαίρεση από τριών έως δέκα βαθμών και πρόστιμο, το ύψος του οποίου θα ποικίλλει, ανάλογα με την περίσταση.

Αυτό σημαίνει ότι τόσο η Ξάνθη όσο και ο ΠΑΟΚ δεν κινδυνεύουν με υποβιβασμό, αλλά με αφαίρεση βαθμών, εφόσον βεβαίως η εισήγηση της ΕΕΑ γίνει αποδεκτή από τα αρμόδια όργανα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ήδη, ωστόσο, από την πλευρά του ΠΑΟΚ υπάρχουν αντιδράσεις ακόμα και για το σενάριο της αφαίρεσης βαθμών (έξι, κατά πάσα πιθανότητα), καθώς, σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ολυμπιακός θα καταστεί αυτομάτω ςτο απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, που ανέφερε σχετικά το πρωί της Τρίτης για το συγκεκριμένο θέμα και το πόρισμα της ΕΕΑ: «Θα περιμένετε μέσα στη μέρα κατάθεση σχετικής διάταξης, η οποία θα προβλέπει ότι θα υποβάλλονται τέτοιου είδους εξοντωτικές ποινές, όπως ο υποβιβασμός σε θέματα όπως αυτά που γνωμοδότησε η ΕΕΑ».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΑ εισηγήθηκε τη Δευτέρα τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, για τον μεν «Δικέφαλο του Βορρά» εξαιτίας πολυιδιοκτησίας και της ακριτικής ομάδας για το μετοχολόγιό της. Σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής, συμφώνησαν ομόφωνα ότι έχουν γίνει οι παραβάσεις, αλλά υπήρξε διαφορετικό αποτέλεσμα στην ψηφοφορία αναφορικά με τις ποινες.

Συγκεκριμένα, για την εισήγηση αποβολής (ή υποβιβασμού, με άλλα λόγια), οι ψήφοι ήταν τέσσερις υπέρ και μία κατά, ενώ για τον ΠΑΟΚ ήταν τρεις υπέρ και δύο κατά.

Σε ερώτηση για το αν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «φυσικά ναι», ενώ για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ανέφερε: «Θα περιμένετε την κατάθεση της σχετικής διάταξης, ούτως ώστε να μην επιβάλλονται τέτοιες ποινές. Μέχρι το απόγευμα θα το έχετε δει».

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης. Υπενθυμίζεται ότι, μόλις χθες, Δευτέρα, με δήλωσή του, ο κ. Ζαγοράκης ζητούσε να δικαιωθεί ο ΠΑΟΚ, αλλιώς «απειλούσε» να ανεξαρτητοποιηθεί.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την κυβερνητική παρέμβαση

Για «τραγικούς πολιτικούς χειρισμούς» που «οδηγούν το ελληνικό ποδόσφαιρο στο χάος» κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, ζητώντας την παραίτησή του.

Όπως σημειώνεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει νομοθεσίας ορίζεται ότι «τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), τακτικά και αναπληρωματικά, διορίζονται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων».

«Ο κ. Αυγενάκης, προκειμένου να αποφύγει τη βάσανο της δημόσιας συζήτησης επί των επιλογών του και προκειμένου να έχει απόλυτο έλεγχο και χωρίς πιθανότητα εκπλήξεων, επέλεξε να μην εφαρμόσει το ισχύον νομικό πλαίσιο που διασφάλιζε τη διαφάνεια και δεν έθεσε την αλλαγή της σύνθεσής της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής», τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Έτσι, ο κ. Αυγενάκης δολίως παραπλάνησε τη Βουλή δηλώνοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τη θητεία της, ενώ αμέσως μετά προχώρησε σε αντικαταστάσεις των μελών της».

«Η ενέργεια αυτή από μόνη της γεννά αναπάντητα ερωτήματα και σκιές. Οι χειρισμοί του κ. Αυγενάκη, λοιπόν, είναι αυτοί που οδήγησαν στο απόλυτο αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα. Οφείλει να εξηγήσει λοιπόν ποια η σκοπιμότητα της παράκαμψης του νόμου, ποια η σκοπιμότητα των αντικαταστάσεων των μελών της ΕΕΑ χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία σήμερα, που παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να διορθώσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει. Το καλύτερο θα ήταν ο κ. Αυγενάκης να παραιτηθεί και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το χάος που έχει επιφέρει στον αθλητισμό και για τις συνθήκες διχασμού στις οποίες οδηγεί την ελληνική κοινωνία».

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση απέτυχε στην διαχείριση του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου

Με ένα λιτό σχόλιο του Τομέα Αθλητισμού του κόμματος, το Κίνημα Αλλαγής κατηγόρησε την κυβέρνηση ως αποκλειστική υπεύθυνη για την κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ανακοίνωση του Τομέα Αθλητισμού Κινήματος Αλλαγής αναφέρει: «Η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Αυτό που παρακολουθούμε είναι ένα μπάχαλο με τη σφραγίδα της. Χρειάζονται βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές».

Άρχισαν τα όργανα: Άδειασε τον Λευτέρη Αυγενάκη ο Μπάμπης Παπαδημητρίου

Θέση για την απόφαση της ΕΕΑ που συζητάει από χθες όλη η Ελλάδα πήρε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεση του στην εισήγηση περί υποβιβασμού ΠΑΟΚ και Ξάνθης, αδειάζοντας τον υφυπουργό αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» δήλωσε πως τέτοιες ποινές δεν πρέπει να επιβάλλονται, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως:

«Πρέπει να επανεξεταστεί σήμερα κιόλας η απόφαση. Δεν είναι σωστή και δεν χρειαζόμαστε άλλα προβλήματα ως χώρα από αυτά που ήδη έχουμε».

Ο κ. Παπαδημητρίου δεν είναι ο μοναδικός εντός Νέας Δημοκρατίας που έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του αφήνοντας αιχμές εναντίον του Λευτέρη Αυγενάκη.

Το κλίμα είναι βαρύ για τον υφυπουργό αθλητισμού καθώς πολλοί εντός κόμματος θεωρούν ότι με τους χειρισμούς του δημιούργησε θέμα από το πουθενά…

Ελληνική Λύση σε Μητσοτάκη: «Διώξε τον Αυγενάκη! Μέχρι το βράδυ να τον έχεις αντικαταστήσει»

Διαστάσεις παίρνει η πολιτική απόφαση της ΕΕΑ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνο Χήτα, να απαιτεί από το βήμα της Βουλής την άμεση απομάκρυνση του Λευτέρη Αυγενάκη από το Υφυπουργείο Αθλητισμού.
Ο ασκός του Αιόλου φαίνεται πως έχει ανοίξει για τα καλά, με τον Λευτέρη Αυγενάκη να βρίσκεται και στο στόχαστρο της Ελληνικής Λύσης, δια στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της.

Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Χήτας από το βήμα της Βουλής, θα πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να απομακρύνει τον Λευτέρη Αυγενάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ως ανεπαρκή.

Μάλιστα, μετά την τοποθέτηση του κ.Πέτσα, σημείωσε πως η πρόθεσή τους ήταν καθαρά για να μπει… ταμπέλα στον ΠΑΟΚ, πώς του χαρίστηκαν και άλλαξαν το νόμο για το Δικέφαλο προκειμένου να έχει απώλεια βαθμών και να πάρει το πρωτάθλημα αυτός που είναι να το πάρει, όπως είναι σχεδιασμένο…

Δείτε την τοποθέτησή του παρακάτω:

Αρκούδης: «Όλα τα μέλη της ΕΕΑ είναι πεπεισμένα ότι τελέστηκαν παραπτώματα από ΠΑΟΚ-Ξάνθη»

Επίσημο: Η Κυβέρνηση κατέθεσε φωτογραφικό νόμο του κράτους, με αφαίρεση 5-10 βαθμών που δίνει το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό
Είναι και επίσημο. Με Ντροπολογία έκτρωμα που κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης, η κυβέρνηση δίνει το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό.

Και  όλα αυτά στην προσπάθεια της να χρυσώσει το χάπι από τη ΣΤΗΜΕΝΗ απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, τον οποίο πήρε άρον άρον πίσω μετά τη γενική κατακραυγή που υπήρχε.

Στην τροπολογία που θα ψηφιστεί μέχρι το βράδυ και θα γίνει νόμος του κράτους προβλέπεται αφαίρεση 5-10 βαθμών «αναλόγως της βαρύτητας της απόφασης».

Αποκλειστικά με βάση όσα προβλέπει ο νόμος έβγαλε το πόρισμα της ΕΕΑ για ΠΑΟΚ και Ξάνθη, όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM, o εισηγητής και μέλος της Επιτροπής, Ηλίας Αρκούδης.

Ανέφερε μάλιστα ότι κανείς δεν ήθελε την ποινή του υποβιβασμού, αλλά αυτό προβλέπει η κείμενη νομοθεσία με βάση την οποία αποφάσισαν τα μέλη της Επιτροπής.

Παράλληλα αναφέρθηκε αναλυτικά στο πως ψήφισαν τα μέλη της Επιτροπής κατά περίπτωση, τονίζοντας ότι άπαντες ήταν πεποισμένοι για την τέλεση των παραπτωμάτων, με εξαίρεση την κ. Μαρούπα που απλά δεν ήθελε την ποινή του υποβιβασμού, ενώ χαρακτήρισε ατυχή την δήλωση Αυγενάκη, αφού δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο του πορίσματος, μιας και αυτό είναι σε διαδικασία σύνταξης από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Τζουλάκη.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ηλίας Αρκούδης:
Για το πόρισμα της ΕΕΑ για ΠΑΟΚ και Ξάνθη: «Για το θέμα της μεταβίβασης των μετοχών της Ξάνθης οι ψήφοι ήταν 4-1, για λάθος που υπήρχε στο μετοχολόγιο της Ξάνθης ήταν 5-0, ενώ για πολυδιοκτησία ΠΑΟΚ και Ξάνθης 4-1, αλλά στο πρώτο και το τρίτο θέμα, ενώ κάποιος συνάδελφος είπε ότι βλέπει πολυδιοκτησία δεν θέλει να τιμωρηθούν. Υπάρχει ένας νόμος που προβλέπει την ποινή του υποβιβασμού. Βγαίνει λοιπόν εδώ ο Αυγενάκης και λέει γιατί βγάλατε αυτές τις ποινές. Ο νόμος αυτός υπάρχει εδώ και 20 χρόνια. Γιατί δεν άλλαξε. Εμείς δεν φτιάξαμε κανένα νόμο, τον εφαρμόσαμε απλά. Είπε επίσης για το πόρισμα. Πως ξέρει ο κ. Αυγενάκης τι υπάρχει μέσα στο πόρισμα. Οι συνάδελφοι μου ήταν όλοι πεπεισμένοι ότι τελέστηκαν τα παραπτώματα από τον ΠΑΟΚ και τη Ξάνθη. Είχαμε μεγάλη πλειοψηφία, απλώς η κ. Μαρούπα για δικούς της λόγους δεν ήθελε να επιβληθεί βαριά ποινή. Αλλά δεν προβλέπονται άλλες ποινές».

Για τις αλλαγές στα μέλη της Επιτροπής: «Ακούστηκαν ότι διορίστηκαν νέα μέλη. Ο προηγούμενος πρόεδρος παραιτήθηκε τον Μάιο και από τον Μάιο και έπειτα ο κ. Βασιλειάδης δεν διόρισε πρόεδρο. Μόλις ανέλαβε ο Αυγενάκης, αναγκάστηκε να διορίσει αμέσως για να βγουν τα πιστοποιητικά. Ο κ. Τζουλάκης, ένας καλός δικαστής, είναι εκεί από το καλοκαίρι. Δεν μπήκε χθες. Όλοι οι άλλοι πριν του καθηγητή που διορίστηκε τελευταία γιατί υπήρχε κενή θέση, είναι όσοι υπήρχαν από την εποχή Κοντονή και Βασιλειάδη. Ήταν ατυχής η δήλωση Αυγενάκη. Δεν μπορεί να κάνουν τέτοιες τοποθετήσεις και να σπιλώνουν ανθρώπους. Κανείς δεν ήθελε να υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ, αλλά ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται για όλους. Θα πρέπει οι βουλευτές να βάλουν αν θέλουν να βάλουν ένα άρθρο, ότι οι ποινές ισχύουν για όλους, εκτός από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Να το ξέρουμε και εμείς. Ο κ. Αυγενάκης είναι έξι μήνες υπουργός και δεν μας έχει φωνάξει μία φορά να συζητήσουμε το παραμικρό».

Για το αν είχανε εντολές από τον Υφυπουργό για την απόφαση: «Κανείς Αυγενάκης δεν μας πήρε τηλέφωνο. Κανείς δεν τον έχει δει. Ο κ. Τζουλάκης τον ψάχνει ένα μήνα και δεν τον βρίσκει. Εγώ τον έχω χαιρετήσει μόλις μία φορά. Θέλει ο κ. Αυγενάκης η επιτροπή να εφαρμόζει το νόμο ή όχι… Ξέρετε ότι η επιτροπή δεν έχει καν επιστημονικό συνεργάτη; Μας επιβάλει ο νόμος να ελέγχουμε τα οικονομικά σε ΠΑΕ και ΚΑΕ και δεν μας δίνει τίποτα για να το πετύχουμε, κανένα όπλο στη διάθεση μας».

Για τα μέλη της επιτροπής που δεν ψήφισαν: «Τα μέλη της επιτροπής είναι επτά, αλλά ψήφισαν πέντε. Ο ένας είναι εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης που δεν έρχεται ποτέ, ούτε επίσης ο αναπληρωματικός του δεν εμφανίζεται. Ενώ το άλλος μέλος είχε ένα πρόβλημα υγείας με την όραση του και ο ίδιος προς τιμήν του ζήτησε να μην πάρει μέρος στη διαδικασία. Κανείς δεν τον ανάγκασε να μην βρεθεί στη διαδικασία»

Για το πότε θα είναι έτοιμο το πόρισμα: «Σε μια δύο ή τρεις μέρες θα βγει. Αλλά θέλει προσοχή γιατί πάνω σε αυτό θα γίνουν οι ενστάσεις. Το γράφει ο πρόεδρος, έχει εμπειρία σαν ανώτερος δικαστικός, έχει εμπειρία και πιστεύω θα βγει μέσα στη βδομάδα»

Για το πόσο είναι δεσμευτικό το πόρισμα: «Υπάρχει ο κανονισμός της ΕΠΟ και ο νόμος του ελληνικού κράτους. Ο νόμος του κράτους προβλέπει υποβιβασμό και εκείνος της ΕΠΟ είτε υποβιβασμό και αποβολή, αλλά δεν έχει νόημα να το συζητάμε γιατί η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει άλλη λύση»

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.