Μεταβιβάσεις ακινήτων “με ένα κλικ” από τον Σεπτέμβριο

Νέα εφαρμογή θέτει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ

Τη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής στην πλατφόρμα του TAXISnet, με την οποία οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται με ένα… «κλικ» και σαφώς λιγότερη ταλαιπωρία, έχει δρομολογήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το υπουργείο Οικονομικών.

Η νέα εφαρμογή για τη μεταβίβαση ακινήτων θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις 15 Σεπτεμβρίου και θα βγάζει εκτός… «παιχνιδιού» τις ΔΟΥ, καθώς πλέον οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να παρίστανται στις κατά τόπους εφορίες.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, θα καθοριστεί σε συνάντηση που θα έχουν ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, με στελέχη της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου και με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ -που χθες έπιασε στη «τσιμπίδα» της ιδιοκτήτες κατοικιών Airbnb – σημαίνει ότι η ηλεκτρονική διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου.

Ακόμα και η δήλωση του φόρου μεταβίβασης θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISnet –και όχι στις ΔΟΥ- από τον συμβολαιογράφο, ενώ η διασταύρωση, ο έλεγχος και η επαλήθευση των δηλούμενων στοιχείων θα γίνεται αυτόματα από το σύστημα.

Κατόπιν, τα στοιχεία που καταχωρίζονται για τη μεταβίβαση ακινήτου -καθώς και το αν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης- θα ελέγχονται αυτόματα. Το μόνο που θα πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος θα είναι να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο ένα πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό είναι κρίσιμης σημασίας καθώς θα καθορίσει το προβλεπόμενο όριο απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτου, το οποίο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ αν είναι άγαμος και 250.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος συν 25.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Αφού ολοκληρωθεί ο ηλεκτρονικός έλεγχος που θα διενεργείται από το σύστημα στην υποβληθείσα δήλωση, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την καταβολή του από τον αγοραστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.