Λουκέτο στα Διαγνωστικά Κέντρα: Ξεκινούν Απεργία διαρκείας οι Ενώσεις

Πανελλαδική κινητοποίηση με τη συμπαράσταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Αρχίζουν από αύριο, Δευτέρα 10 Ιουνίου οι επ’ αόριστον κινητοποιήσεις των Ενώσεων Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών, με αποτέλεσμα να μπει λουκέτο στα διαγνωστικά κέντρα.

Ειδικότερα τα ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα χαράτσια (clawback και rebate) που τα οδηγεί σε οικονομική καταστροφή, καθώς όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των κλάδων, ο ΕΟΠΥΥ παρακρατά ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους.

Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι τη συμπαράστασή τους στις νέες κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν εκφράζουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι οι εργαστηριακοί γιατροί αντιδρούν «στις συνεχείς περικοπές, στις υποτιμολογήσεις των εξετάσεων, στην επιβολή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) που έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε εξόντωση, το σύνολο των γιατρών σε δραματική υποβάθμιση και τους πολίτες σε αποστέρηση των εργαστηριακών ιατρικών εξετάσεων, τις οποίες έχουν απόλυτη ανάγκη».

Ενώ στην ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου επισημαίνεται πως βρίσκεται αλληλέγγυος προς τους εργαστηριακούς γιατρούς και καλεί ολόκληρη την ιατρική κοινότητα και τους κοινωνικούς φορείς να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στον αγώνα τους.

Από την πλευρά το ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, προκειμένου, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, «να αποτρέψουν τις δυσμενέστατες εξελίξεις που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζει την προσπάθεια του Συλλόγου, «που πρωτοστατεί στο κοινό υγειονομικό μέτωπο προκειμένου να προασπίσει τόσο την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική επιβίωση των μελών του όσο και την περίθαλψη του πολίτη».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.