Κίνδυνος θερμού επεισοδίου Ελλάδας – Τουρκίας – Αποφασιστικά παρεμβαίνουν οι Αμερικανοί

Πως κινείται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής σύγκρουσης

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος – σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – για το ξέσπασμα ενός θερμού επεισοδίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με ανυπολόγιστα καταστροφικές συνέπειες από μια ενδεχόμενη σύγκρουση των δύο χωρών.

Οι Αμερικανοί έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην ευρύτερη περιοχή και με δεδομένες τις αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας και της Κύπρου, θεωρούν πως χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από μέρους τους για να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα του Ερντογάν στην περιοχή.

Όπως φαίνεται σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι κινήσεις τους για το θέμα της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400.

Δεν είναι τυχαίο το νέο μήνυμα που έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτρέποντας την τουρκική ηγεσία να μην ποντάρει σε πολιτική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για αποφυγή κυρώσεων.

Μάλιστα χαρακτηρίζοντας «προβληματική» την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, η υπεύθυνη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, Γιούρι Κιμ, εκτίμησε ότι η Τουρκία ελπίζει ότι θα μπορέσει να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις μέσω μιας πολιτικής απόφασης του Πρόεδρου Τραμπ.

Όπως είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Έχουμε έναν νόμο (CAATSA). Αυτό δεν είναι κάτι που είναι εθελοντικό και προσπαθήσαμε να το εξηγήσουμε πολλές φορές στην τουρκική πλευρά. Τώρα μπορεί να ποντάρουν στο ότι θα υπαχθούν σε μια εξαίρεση λόγω της καλής σχέσης που έχουν οι δύο Πρόεδροι. Δεν είμαι τόσο σίγουρη ότι θα έβαζα αυτό το στοίχημα αν ήμουν στην θέση τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στα ύψη η “ένταση” στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομιλία της ως καλεσμένη στο 35o συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην Ουάσινγκτον η Γιούρι Κιμ υποστήριξε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, υπενθυμίζοντας την ανακοίνωση που καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ειδικότερα η κ. Κιμ, ανέφερε: «Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε σχεδόν αμέσως μια δήλωση σχετικά με αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι ήταν αρκετά ισχυρή, ώστε να ικανοποιήσει τους φίλους μας στην Αθήνα και τη Λευκωσία και αρκετά ισχυρή, ώστε εκείνοι που έπρεπε να την ακούσουν στην Άγκυρα να τη λάβουν υπόψη τους».

Παράλληλα αναλύοντας την οπτική των ΗΠΑ, η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε ότι η Ουάσινγκτον βλέπει ότι έχει δύο βασικούς νατοϊκούς συμμάχους στην Ανατολική Μεσόγειο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα αξιωματούχος επισήμανε: «Ευελπιστούμε θερμά και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι οι νατοϊκοί μας σύμμαχοι δεν θα έρθουν σε σύγκρουση. Αυτό δεν ωφελεί κανέναν… Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε ιδιαίτερα μέτρα για να αποφύγουμε μια τέτοιου είδους σύγκρουση».

Εν κατακλείδι κ. Κιμ υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον προσπαθήσει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό διαμεσολαβητικό ρόλο που ενθαρρύνει την επικοινωνία αλλά και την προσπάθεια για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ πιέζουν για να μην υπάρξει μια μεγάλη σύγκρουση

Δίνοντας το στίγμα του πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα στα Ελληνοτουρκικά, η κ. Κιμ αποκάλυψε: «”Γι’ αυτό και έχουμε υποστηρίξει τόσο πολύ τα βήματα που έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις, κάποιες σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες, για προσέγγιση με την Άγκυρα. Το ίδιο έχουμε κάνει και από την άλλη πλευρά, έχουμε πιέσει τους Τούρκους να προσεγγίσουν τους Έλληνες με ουσιαστικό και ειλικρινή τρόπο”.

Και συνέχισε η κ. Κιμ: “Αυτή την εβδομάδα, έρχεται στην Ουάσιγκτον ο Έλληνας υπουργός Άμυνας κ. Αποστολάκης, ο οποίος έχει παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες και ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι. Γνωρίζω ότι υπάρχει έδαφος για πολύ σκεπτικισμό και κυνισμό όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να κατηγορήσει αυτούς που είναι σκεπτικοί; Θεωρώ όμως ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν και τις δύο πλευρές. Έχουμε τη δυνατότητα και θα προσπαθήσουμε να μην έρθουν οι δύο μας σύμμαχοι σε μια μεγάλη σύγκρουση”.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ερώτηση για το αν ανησυχεί για την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, η κ. Κιμ απάντησε ότι ως διπλωμάτης έχει την υποχρέωση να είναι προετοιμασμένη ακόμα και για το χειρότερο σενάριο. Σε κάθε περίπτωση πάντως διευκρίνισε πως δεν θεωρεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανό.

Την ίδια στιγμή η Αμερικανίδα αξιωματούχος επισήμανε ότι η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία είναι «προς το συμφέρον» των ΗΠΑ.

Ειδικότερα έκανε λόγο για τον εναρκτήριο Στρατηγικό Διάλογο με την Ελλάδα, αλλά και την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων με την Κύπρο, ως τη βάση που καθορίζει το πλαίσιο για την ουσιαστική αναβάθμιση της συνεργασίας των ΗΠΑ με τις δύο χώρες. Όπως μάλιστα σημείωσε, οι τρεις πλευρές πρέπει πλέον να εργαστούν για την υλοποίηση όλων αυτών των «πρακτικών πτυχών» της συνεργασίας που έχουν συμφωνήσει.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λευκωσία.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο «EastMed Act» η κ. Κιμ αναγνώρισε ότι η άρση του περιορισμού της πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο είναι ένα θέμα που έχει αποκτήσει συμβολική σημασία και ως εκ τούτου εμπεριέχει μια συναισθηματική φόρτιση.

Καταλήγοντας πάντως η Αμερικανίδα αξιωματούχους, σημείωσε πως είναι σημαντικό να γίνουν τα επόμενα «πρακτικά βήματα» για τη συνεργασία, τα οποία έχουν καθοριστεί ύστερα από μια συνολική επανεξέταση της περιοχής Νοτιοανατολικής Μεσογείου από την αμερικανική διπλωματία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.