Λάμπρος Καλαρρύτης: Αυτή τη Μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί

Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες που τιμούν τα ψηφοδέλτια στις δημοτικές εκλογές στου Ζωγράφου και αναβαθμίζουν την ποιότητα των υποψηφίων στο Δήμος μας, είναι αυτή του γνωστού δημοσιογράφου Λάμπρου Καλαρρύτη.

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης είναι ένας παθιασμένος, δυναμικός κι επιτυχημένος δημοσιογράφος, γέννημα θρέμμα Ζωγραφιώτης, που από μικρός έχει το “δαιμόνιο” της ενασχόλησης με τα κοινά.

Πέρα από την βαθιά επαγγελματική του εμπειρία, είναι από μικρός μπολιασμένος με τα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς ο πατέρας του, Μάκης Καλαρρύτης εξελέγη επανειλημμένα Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο μας.

Ο ίδιος δηλώνει πως αποφάσισε να βοηθήσει την πατρίδα του ξεκινώντας από τη γειτονιά του. Πιστεύει στον Παναγιώτη Αγγελόπουλο που θα είναι κατά τη γνώμη ένας Δήμαρχος δίπλα στους δημότες κι όχι ένας δημοτικός άρχοντας εσωτερικού χώρου.

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης σε συμπαρασύρει με ορμή, στο όραμα του για έναν καλύτερο Δήμο και μια καλύτερη Ελλάδα.

Όπως λέει δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν μόνο του, κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω, όλοι μαζί ή θα βγούμε από την κρίση ή θα αποτύχουμε.

Γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος;

Ασχολούμαι με τα κοινά λόγω επαγγέλματος. Η δημοσιογραφία είναι ενασχόληση με τα κοινά υπό την έννοια ότι καθημερινά έρχεσαι σε επαφή με αυτά που απασχολούν όλο τον κόσμο, είτε πρόκειται για κοινωνικά ζητήματα είτε για οικονομικά είτε για τις πολιτικές εξελίξεις είτε για τα εθνικά μας θέματα. Όπως και οι περισσότεροι Έλληνες διαπιστώνω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καμπή. Περνάμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση η οποία δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί σύντομα. Καθημερινά και λόγω της εκπομπής στο ραδιόφωνο, (Δευτέρα έως Παρασκευή 20.00 -22.00, «Εμείς οι Έλληνες, Παραπολιτικά 90,1), όπου πέραν των καλεσμένων βγάζω και ακροατές στον αέρα και συζητάμε διάφορα πράγματα, εισπράττω την αγωνία των ανθρώπων για τα ειδικά προβλήματα που έχει ο καθένας – βιοπορισμού, οικονομικά εν γένει, επαγγελματικής αποκατάστασης των παιδιών, ασφάλειας – και για τη συνολική κατάσταση της χώρας. Αισθάνθηκα ότι θέλω να συμβάλλω και με άλλο τρόπο, επιπλέον της δημοσιογραφικής παρέμβασης, στα δημόσια πράγματα. Μπορείς να βοηθήσεις με πολλούς τρόπους την πατρίδα σου. Ένας από αυτούς είναι να ξεκινήσεις από τη γειτονιά σου.

Γιατί με τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο και τον συνδυασμό «Ζωγράφου Μπροστά»;

Γιατί συμφωνούμε σε πάρα πολλά πράγματα. Ταιριάζουν οι απόψεις μας και στα μεγάλα και στα μικρά. Και επειδή βλέπω ότι είναι αποφασισμένος να ασχοληθεί, να λερώσει τα χέρια του. Δεν κατεβαίνει για να λέει ότι είναι δήμαρχος. Κατεβαίνει για να κάνει πράγματα. Και υπάρχουν πολλά για να γίνουν. Δεν είναι υποψήφιος γραφείου. Δεν θα γίνει δήμαρχος εσωτερικού χώρου. Ο φυσικός του χώρος είναι στον δρόμο. Εκεί που πρέπει να είναι κάθε δημάρχου.

Προτεραιότητες για του Ζωγράφου κατά τη γνώμη σας;

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στου Ζωγράφου. Είναι αδικημένος Δήμος σε σχέση με τις δυνατότητές του. Βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο. Αποτελεί είσοδο προς το κέντρο, ακόμα και με τα πόδια σε 10-15 λεπτά είσαι εκεί, και έξοδο προς τα βόρεια είτε μέσω Μιχαλακοπούλου – Μεσογείων είτε μέσω Κατεχάκη – Κηφισίας, αποτελεί επίσης πέρασμα προς τα νότια – προς Ηλιούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα κλπ – μέσω Κατεχάκη και προς Συγγρού – Πειραιά μέσω Βασιλέως Κωνσταντίνου. Πόσοι δήμοι το έχουν αυτό; Περνάει πάρα πολύς κόσμος προς παντού. Χωρίς να συνυπολογίσουμε τους φοιτητές που μένουν στον Δήμο μας. Δεν έχει υπάρξει κανένας σχεδιασμός για να αξιοποιήσουμε όλη αυτή την κίνηση προς όφελος της τοπικής αγοράς και της ανάπτυξης. Άλλες περιοχές, πολύ λιγότερο προικισμένες σε σχέση με τη δική μας, έχουν γίνει προορισμοί για ψώνια, για καφέ, για φαγητό, για διασκέδαση, για βόλτα. Εμείς με τόσα πλεονεκτήματα έχουμε αφήσει την περιοχή στον αυτόματο πιλότο. Δεν υπάρχει ενεργός, επιθετικός σχεδιασμός για ανάδειξη και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων. Ο Δήμος μας έχει τρεις γεωγραφικούς πυλώνες: Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδί, ο καθένας με ειδικά χαρακτηριστικά, που πρέπει να αναπτυχθούν ισόρροπα. Έχουμε τρεις όμορφες περιοχές οι οποίες έχουν αφεθεί να μαραζώσουν και τις οποίες πρέπει να κάνουμε να ανθίσουν ξανά, να αναδείξουμε τον χαρακτήρα της κάθε γειτονιάς.

Τι πρέπει να γίνει για να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα του Ζωγράφου; Σε ποιους τομείς ειδικότερα χρειάζονται παρεμβάσεις;

Καθαριότητα, φωτισμός, ασφάλεια, πράσινο είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα, χθες. Δεν είναι εικόνα με τους κάδους να ξεχειλίζουν, δεν είναι κατάσταση να μην μπορεί να κάτσει κάποιος σε ένα παρκάκι διότι έχουν γίνει όλα τουαλέτες σκυλιών (υπάρχει λύση για αυτό, να είναι και τα ζώα καλά), δεν είναι ανεκτό να υπάρχουν ολόκληρες περιοχές χωρίς φως που γίνονται μαύρες τρύπες από το σκοτάδι, δεν είναι παρέμβαση να φτιάχνεται υποτίθεται νέα πλατεία-πάρκο που είναι όλο τσιμέντο λες και είναι το τσιμέντο που μας λείπει. Και κάτι άλλο. Τα συνθήματα σε τοίχους δημόσιους και ιδιωτικούς από διάφορους ιδεοληπτικούς, συνθήματα βίας και μίσους που κατά κανόνα στρέφονται κατά της Ελλάδας και της κοινωνίας είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί απ΄ όλους μας. Είναι θέμα και αισθητικό – δεν μπορεί ο καθένας να βγάζει τη χολή του κατά της χώρας στον τοίχο του σπιτιού το καθενός και στη δημόσια περιουσία ακόμα και στα αγάλματα – και είναι επίσης ζήτημα οικονομικής βλάβης. Περισσεύουν τα χρήματα των ανθρώπων που παλεύουν καθημερινά για να βάφουν κάθε τόσο τον τοίχο του σπιτιού ή της πολυκατοικίας ή για να πληρώνονται από τα δημοτικά τέλη οι δημόσιοι χώροι που βανδαλίζονται; Επίσης υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία τα γνωρίζουν μόνο αυτοί που τα αντιμετωπίζουν οι ίδιοι καθημερινά. Ξέρετε, γειτονιά δεν είναι μόνο ο Δήμος γενικά ή μία περιοχή του, γειτονιά είναι και αυτό που έχει ο καθένας έξω από το μαγαζί του ή το σπίτι του, αυτό που βλέπει έξω από το παράθυρο ή την πόρτα του. Το μαραμένο δέντρο, η λακκούβα, η σπασμένη πλάκα, ο κάδος σε λάθος θέση, η πινακίδα σε άσχετο μέρος. Αυτά πρέπει να λύνονται και για να λύνονται πρέπει κάποιοι να ασχολούνται, να τους ενδιαφέρει, να περπατάνε, να ρωτάνε, να φτιάξουν διαδικασίες για να φθάνει η πληροφορία, το αίτημα στον Δήμο. Ένα τηλέφωνο ρε αδερφέ που να το σηκώνει κάποιος ανά πάσα στιγμή. Πόσο δύσκολο είναι; Πόσο δύσκολο είναι να πηγαίνεις κάθε εβδομάδα σε μία γειτονιά και να μιλάς με τον κόσμο; Γι’ αυτό εκλέγεσαι.

Για τη διαχείριση των δημόσιων χώρων ποια είναι η άποψη σας;

Υπάρχουν χώροι που μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν. Η στάθμευση είναι μεγάλο θέμα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να το λύσουμε. Χρειάζονται τομές για αυτό, Με ημίμετρα δεν λύνεται. Έχουμε συζητήσει κάποιες εναλλακτικές που είναι ριζοσπαστικές, θα τις ανακοινώσουμε όταν έρθει η ώρα. Μια και το αναφέρετε. Υπάρχει ένα οικόπεδο χαμηλά στα Ιλίσια που το είχε κάνει δωρεά στον Δήμο ο αδελφός του παππού μου, Αριστείδης Καλαρρύτης τη δεκαετία του ’50, στην είσοδο της πόλης. Σήμερα έχουν εγκατασταθεί μετανάστες, το έχουν μετατρέψει σε hot spot και δραστηριοποιούνται εκεί κάτι περίεργες ΜΚΟ. Το οικόπεδο δεν το έδωσαν γι’ αυτό οι παππούδες μου και μόλις πρώτα ο Θεός εκλεγούμε αυτή η κατάσταση θα λήξει. Δεν ρώτησε κανείς του κατοίκους… Δεν είναι τσιφλίκι καμίας ΜΚΟ ο Δήμος, ο Δήμος ανήκει στους δημότες του.

Αναφερθήκατε στην ασφάλεια, πως μπορεί ο Δήμος να συνεισφέρει στη λύση αυτού του μείζονος προβλήματος;

Η ασφάλεια είναι ζητούμενο. Το ζούμε καθημερινά σε όλη τη χώρα. Δεν είναι άμεση αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Δήμος πρέπει να είναι αδιάφορος ή αμέτοχος. Και ο φωτισμός ασφάλεια είναι. Και η παρουσία της δημοτικής αστυνομίας ασφάλεια είναι, αποτρεπτικά λειτουργεί. Και οι εθελοντές πολιτικής προστασίας ασφάλεια είναι. Και ο αριθμός έκτακτης ανάγκης του Δήμου ασφάλεια είναι. Και η αλληλεγγύη ασφάλεια είναι.

Ειδικά στις μέρες μας η έκφραση αλληλεγγύης των πολιτών κρατά “όρθιο” ένα ολόκληρο κομμάτι της κοινωνίας.

Πήγα να αφήσω προεκλογικές κάρτες μου σε ένα υπόγειο, σε ένα μαγαζί και ήταν κάποιες κυρίες συγκεντρωμένες που έφτιαχναν πακέτα με φαγητά και διάφορα άλλα είδη για οικογένειες του Δήμου που έχουν ανάγκη. Αθόρυβα, διακριτικά, με δικά τους έξοδα. Μου λύγισαν τα γόνατα από τη συγκίνηση, από την άδολη διάθεση προσφοράς αυτών των γυναικών, χωρίς διαφήμιση, δίχως τυμπανοκρουσίες. Παρά τα όσα έχουν συμβεί έχουμε τεράστια αποθέματα ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας οι Έλληνες.

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στις Ζωγραφιώτισσες και τους Ζωγραφιώτες ενόψει των κρίσιμων Δημοτικών εκλογών;

Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν μόνο του, κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Ό,τι περνάει από το χέρι μας πρέπει να το κάνουμε. Και μόνο γι’ αυτό αξίζει να δώσει κανείς τη μάχη, σε τοπικό επίπεδο όσοι ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση και όλοι μαζί για την Ελλάδα. Δεν βλέπετε τι γίνεται; Πρέπει να δώσουμε αγώνα για να κρατήσουμε την πατρίδα και την κοινωνία ελληνική και πρέπει να ξεκινήσουμε από την πόρτα μας, από τη γειτονιά μας, από τα σπίτια μας, από τη δουλειά μας. Από αυτήν την κρίση ή όλοι μαζί θα βγούμε ως έθνος ή όλοι θα αποτύχουμε και θα το κλείσουμε το «μαγαζί» που λέγεται Ελλάς. Προσωπικά, δεν είμαι διατεθειμένος να παραιτηθώ. Νομίζω το ίδιο ισχύει για τους περισσότερους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.