120 Δόσεις για οφειλές στην εφορία: Μέσα στο Μάρτιο έρχεται η ρύθμιση

Θεσμοί και κυβέρνηση μελετούν τις τελευταίες λεπτομέρειες

Κανονικά θα υπάρξει η επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές στην εφορία, παρά την αναφορά της έκθεσης της Επιτροπής ότι οι ελληνικές αρχές δεν πρόκειται να προχωρήσουν στο άμεσο μέλλον στην κίνηση αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο για παρεξήγηση από τους εκπροσώπους των δανειστών στο θέμα.

Ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως «δεν είπαμε ότι δεν θα το κάνουμε, είπαμε απλώς ότι δεν θα τους αιφνιδιάσουμε όταν το κάνουμε και ότι η πρόταση μας θα είναι τεκμηριωμένη» και πρόσθεσε ότι η σχετική τεκμηριωμένη με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία πρόταση θα σταλεί μέχρι και τις 15 Μαρτίου στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί.

Τα έως τώρα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η νέα ρύθμιση δεν θα μοιάζει με την ρύθμιση των 100 δόσεων που υιοθετήθηκε λόγω των συνθηκών το 2015, αλλά θα είναι πιο έξυπνα σχεδιασμένη, με στόχο να βοηθήσει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους αυτοί θέλουν αλλά δεν μπορούν να το κάνουν λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Ταυτόχρονα θα υπάρχουν κριτήρια υπαγωγής και εκ των προτέρων έλεγχοι προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να περιληφθούν στην ρύθμιση οφειλέτες, που έχουν τα χρήματα αλλά δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους.

Είναι σαφές πως μ’ αυτόν τον τρόπο θα ξεπεραστούν και οι αντιρρήσεις των δανειστών σχετικά με τις γενναίες ρυθμίσεις που διαδέχονται η μια την άλλη δημιουργώντας κακή νοοτροπία πληρωμών για τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Την ίδια στιγμή εξετάζεται επίσης ως κίνητρο σε όσους εντάσσονται στην νέα ρύθμιση να χτίζουν ένα ακατάσχετο λογαριασμό ο οποίος θα αυξάνεται όσο ο οφειλέτης συνεχίζει να εξυπηρετεί την ρύθμιση του.

Έτσι η αύξηση του ακατάσχετου θα είναι ίση με το ποσό των δόσεων που θα καταβάλει. Ξεκάθαρο είναι ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα περιλαμβάνει κούρεμα του κεφαλαίου της οφειλής αλλά σίγουρα θα δίνει ως κίνητρο γενναία περικοπή προσαυξήσεων και προστίμων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων στις οποίες θα ρυθμίζονται οι οφειλές.

Ο κανόνας θα είναι όσο λιγότερες δόσεις τόσο μεγαλύτερο το κούρεμα των προσαυξήσεων. Στην σχετική συζήτηση που έχει ξεκινήσει μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών από τον περασμένο Οκτώβριο, υπήρχαν πολλά σενάρια για ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε δόσεις περισσότερες από τις 12 (ή κατ εξαίρεση 24 δόσεις) που επιτρέπει η πάγια ρύθμιση οφειλών.

Βέβαια, πριν συναινέσουν οι δανειστές σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων θα πρέπει πρώτα να δουν τους όρους αλλά και τους στόχους που θα τεθούν από το υπουργείο Οικονομικών.

Είναι σίγουρο ότι η πρόταση της ρύθμισης των 120 δόσεων για την εφορία θα πάει στις Βρυξέλλες μαζί με την πρόταση για παρόμοια ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι δύο προτάσεις θα έχουν μεν το ίδιο πνεύμα αλλά δεν θα είναι ίδιες όπως συνέβαινε με ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν. Κι αυτό διότι η κάθε παρέμβαση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικούς στόχους .

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, η ρύθμιση για τα ταμεία θα προσπαθήσει να επιβραδύνει ή και να αντιμετωπίσει πλήρως το βάρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσων έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες – μηνιαίες – υποχρεώσεις τους και παράλληλα την ληξιπρόθεσμη οφειλή τους, όσους έχουν κλείσει τα βιβλία τους και δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους, αλλά και περίπου 80.000 που δεν μπορούν να πάρουν την σύνταξή τους λόγω οφειλών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.