Αυτοί κόβονται από τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια

Όλα τα κριτήρια για την ένταξη στο νέο νόμο

Σαφώς λιγότερους δανειολήπτες καλύπτει το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες και την αναμονή της έγκρισης της από τους Θεσμούς.

Ένα θετικό στοιχείο για το νέο νόμο για τα κόκκινα δάνεια είναι πως τελικά θα ενταχθούν και δάνεια εμπόρων και μικρομεσαίων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο νέος νόμος, θα καλύψει ένα νέο μείγμα δανειοληπτών, με τους κόφτες που έχουν μπει να προσπαθούν να περιορίσουν σημαντικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Για το λόγο αυτό θα είναι η πρώτη φορά που το νέο πλαίσιο εισάγει για πρώτη φορά ως προϋπόθεση ένταξης το υπόλοιπο της οφειλής του δανειολήπτη, βάζοντας τον κόφτη στα 130.000 ευρώ, περιορίζοντας, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, σημαντικά τον αριθμό όσων θα μπορούσαν να προσφύγουν σε προστασία πρώτης κατοικίας.

Ταυτόχρονα η αντικειμενική αξία του ακινήτου του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, όταν σήμερα έχει ταβάνι τα 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά και άνω.

Επισημαίνεται ότι για να ενταχθεί κανείς στο νέο νόμο θα πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμο χρέος στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, δηλαδή θα πρέπει να έχει περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη στο νέο νόμο

Τρεις θα είναι οι βασικές προϋποθέσεις για ένταξη στο νέο νόμο (τα οποία πρέπει να ίσχυαν μέχρι το Δεκέμβριο του 2018):

– Το υπόλοιπο του δανείου του να είναι κάτω από τις 130.000 ευρώ

– Η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ

– Το εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 36.000 ευρώ (12.500 ευρώ για τον άγαμο).

Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί εάν κάποιος δεν πληροί κάποιο από αυτά τα τρία κριτήρια τότε αυτομάτως δεν θα μπορεί να μπει στην πλατφόρμα και θα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τράπεζα για να εξετάσει το ενδεχόμενο να βρεθεί διαφορετική λύση.

Παράλληλα όσοι από το 2019 και ύστερα περιέλθουν σε αδυναμία να αποπληρώσουν το δάνειο τους δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο νόμο.

Ιδιαίτερη σημαντική είναι και η επισήμανση πως αν κάποιος ενταχθεί στη ρύθμιση και αφήσει απλήρωτες τρεις μηνιαίες δόσεις, αυτομάτως θα τίθεται εκτός και θα αίρεται και η προστασία από τον πλειστηριασμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.