Στέφανος Γιούργας: Ο Ευφυής και Δημιουργικός πρόεδρος της ΜΑΞΙΑΔΗΖ

Στέφανος Γιούργας: Ο Ευφυής και Δημιουργικός πρόεδρος της ΜΑΞΙΑΔΗΖ

Συνέντευξη στον Δημήτρη Μπίζα

Μια από τις πλέον νευραλγικές θέσεις στο Δήμο μας είναι αυτή του προέδρου στην Μονομετοχική Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων Δήμου Ζωγράφου Α.Ε γνωστή και ως ΜΑΞΙΑΔΗΖ.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι της ΜΑΞΙΑΔΗΖ επιβάλλεται να έχει την ευφυΐα αλλά και την αποφασιστικότητα να διαχειριστεί σημαντικά κονδύλια του Δήμου, να τρέξει πολλά και σημαντικά projects και το κυριότερο να επιλέξει καινοτόμα και πρωτοποριακά προγράμματα που θα λειτουργήσουν στο άμεσο μέλλον και θα αλλάξουν τη ζωή της πόλης προς το καλύτερο.  Ο Στέφανος Γιούργας, ο πρόεδρος της ΜΑΞΙΑΔΗΖ ενσαρκώνει όλες αυτές τις αρετές που επιβάλλει η θέση του.  Πολυπράγμων, αεικίνητος, με άμεση γνώση των θεμάτων που διαχειρίζεται και πλήρη επίγνωση της ευθύνης του ρόλου που επωμίστηκε, ο Στέφανος Γιούργας αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες έκφρασης της διοίκησης του Δήμου. 

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στη Zografounews, μιλά με ικανοποίηση για το κρίσιμο έργο που παράγει η ΜΑΞΙΑΔΗΖ, εξηγεί με ιδιαίτερη σαφήνεια τα μελλοντικά σχέδια της Εταιρείας του Δήμου κι εξηγεί τους λόγους που τον κάνουν αισιόδοξο για μια νέα θητεία της Διοίκησης Καφατσάκη στο Δήμο Ζωγράφου, λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου.

Μετά την εκλογή της παράταξης στη διοίκηση του Δήμου, όταν σας κάλεσε η Δήμαρχος Ζωγράφου η κ. Καφατσάκη και σας πρότεινε να αναλάβετε τη θέση του προέδρου της ΜΑΞΙΑΔΗΖ, ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση;

Κοίταξε να δεις στην αρχή ένιωσα τιμή και ευχαρίστηση που με διάλεξε η Δήμαρχος για μια τόσο υπεύθυνη θέση. Η αλήθεια είναι πως ήξερα τα πάντα για την ΜΑΞΙΑΔΗΖ, όμως είχα μία ανησυχία γιατί δεν είχα καμία εμπειρία από Δημόσιο τομέα, ήμουν λίγο κουμπωμένος.

Το αντιμετωπίσατε σαν πρόκληση;

Όχι ακριβώς. Στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός όπως σας είπα, αλλά μετά το πρώτο δίμηνο, προσπάθησα να τιμήσω τη Δήμαρχο και τους ψηφοφόρους και κυρίως σε προσωπικό επίπεδο, να νοιώσω ότι όλα γίνονται όπως πρέπει.

Ο όγκος δουλειάς ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που περιμένατε να έχετε όταν αναλάβετε;

Πολύ περισσότερος. Δεν φανταζόμουν ότι θα είχα τόσο πολύ δουλειά. Το ευχάριστο όμως στη ΜΑΞΙΑΔΗΖ είναι πως παρότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και οι μόνιμοι είναι πολύ λίγοι, εντούτοις είναι καταπληκτικοί υπάλληλοι και μπορούν και “τρέχουν” όλες τις υποθέσεις με συνέπεια και ακρίβεια.

Πόσο δύσκολο είναι το έργο μια Δημοτικής Επιχείρησης εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης;

Η ΜΑΞΙΑΔΗΖ επειδή δεν εισπράττει χρήματα ούτε από το Δήμο ούτε από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά εισπράττει χρήματα κυρίως από τους Δημότες, δηλαδή λειτουργεί με αντίτιμο. Παρέχει υπηρεσίες και εισπράττει. Από τα κυλικεία, νοικιάζοντας καταστήματα ή εκμεταλλευόμαστε δύο φωτοβολταϊκά συστήματα μεγάλα, έχουμε γυμναστήριο. Που σημαίνει ότι δεν επηρεάστηκε από την κρίση. Έτσι κι αλλιώς με βάση τη νομοθεσία θα πρέπει οι δομές να είναι υποχρεωτικά κερδοφόρες. Εάν δεν είναι κερδοφόρες θα αναγκαστούν να διαλυθούν. Έτσι λέει ο νόμος.

Άρα μιλάμε για ένα δύσκολο έργο σε κάθε περίπτωση.

Η αλήθεια είναι πως ναι. Υπήρχαν μεν προβλήματα αλλά είχε μπει σε ένα σωστό δρόμο και από την προηγούμενη διοίκηση, άσχετο βέβαια αν υπήρχαν άλλα ζητήματα, όμως αυτή τη στιγμή που μιλάμε η ΜΑΞΙΑΔΗΖ είναι πεντακάθαρη σαν εταιρεία, δεν έχει δανειοδοτήσεις, δεν έχει τίποτα κι έχει και πρόκληση για μεγαλύτερη ανάπτυξη και όχι απλά διαχείριση.

Θα πρέπει επίσης να τονίσω ότι η ΜΑΞΙΑΔΗΖ έχει αρκετές νομικές διεκδικήσεις από οφειλέτες τους οποίους έχουμε στα δικαστήρια για να εισπράξει ο Δήμος αυτά που του οφείλονται.

 

Οι στόχοι σας εφόσον παραμείνει στη διοίκηση του Δήμου και την επόμενη τετραετία;

Ο κύριος στόχος μας είναι πως θα πρέπει να ενταχθούν και νέες δραστηριότητες στην ΜΑΞΙΑΔΗΖ. Για παράδειγμα για εμάς είναι πρόκληση οι ενεργειακές κοινότητες. Δηλαδή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ή καλύτερα συστημάτων ήπιας μορφής ενέργειας, με εικονική πώληση ρεύματος. Τι είναι ακριβώς αυτό; Ο τρόπος λειτουργίας είναι απλός. Εγκαθιστάς φωτοβολταϊκά συστήματα όμως δεν πουλάς το ρεύμα απλά συμψηφίζεις τους λογαριασμούς ευάλωτων νοικοκυριών.

Πρόκειται πραγματικά για μια πρωτοποριακή ιδέα και πως σκοπεύετε να την υλοποιήσετε;

Είμαστε σε επαφή με την Greenpeace, ήδη έχουμε κάνει δύο ραντεβού και σκεφτόμαστε να εγκαταστήσουμε τέτοια συστήματα σε κτήρια που ανήκουν στην ΜΑΞΙΑΔΗΖ για να κάνουμε είτε ενεργειακή κοινότητα είτε μόνοι μας να τοποθετήσουμε τέτοια συστήματα.

Επίσης στο καταστατικό μας προβλέπεται η εκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων και θέλουμε να το κάνουμε κι αυτό για να δούμε τι άλλες δραστηριότητες μπορούν να γίνουν εκεί. Ενώ αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε την ανακαίνιση του κυλικείου του νεκροταφείου Ζωγράφου, στο οποίο προβλέπουμε και λίαν συντόμως να εντάξουμε εκτός από μία απλή τελετή που γίνεται με καφέ, να προσθέσουμε και την παράθεση γεύματος.

Αυτή ήταν μία από τις δεσμεύσεις της διοίκησης σας όταν αναλάβατε το Δήμο.

Με το κυλικείο του νεκροταφείο η αλήθεια είναι ότι είχαμε κάποια θέματα όπως ότι ήταν παλιό το κτήριο, αυτή την στιγμή όμως και τώρα που μιλάμε, μέσα σε δέκα περίπου μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του και θα δούμε σιγά – σιγά πως θα υλοποιήσουμε τη δράση μας εκεί.

Όσον αφορά την επέκταση του Μετρό στο Δήμο μας και τις εργασίες που θ’ αρχίσουν σε λίγο καιρό στην πόλη μας;

Εμείς το Μετρό το θεωρούμε μια πρόκληση και πιστεύουμε πως είναι πολύ χρήσιμο για την πόλη.

Είμαστε σε ένα έργο για τη Βιώσιμη Κινητικότητα, που κάνουμε τα ΣΒΑΚ, είμαστε και σε μία επαφή με την civinet που είναι μέλος και ο Δήμος Ζωγράφου.

Άμεσα, τον άλλο μήνα, φτιάχνουμε έναν σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο στεγασμένο πάρκινγκ της Τερζάκη. Είναι μια ανάγκη που δημιουργεί η ανάπτυξη της τεχνολογίας στην κατασκευή των νέων αυτοκινήτων. Και είμαστε σε συζητήσεις για να δούμε πως θα συνδέσουμε τα δύο στεγασμένα μας πάρκινγκ, με ηλεκτρικά μας ποδήλατα ή πατίνια και με κάποιο μέσο, ένα βανάκι για παράδειγμα, να μπορούμε να μετακινούμε τον κόσμο εσωτερικά της πόλης μας. Αυτό είναι μια σημαντική επιλογή για εμάς, το σκεφτόμαστε σοβαρά και θα δούμε πως θα το υλοποιήσουμε.

Για τους χώρους στάθμευσης, θα χρειαστεί κάποια αναδιανομή των χώρων με την έλευση του Μετρό στου Ζωγράφου;

Εμείς έχουμε αυτή την στιγμή δέκα υπαίθρια και δύο στεγασμένα πάρκινγκ. Συνολικά πάνω από 820 συμβόλαια αυτοκινήτων με μισθωτές. Έχουμε γύρω στο 97% πληρότητα, δεν έχουμε πλέον θέσεις στα πάρκινγκ. Μία μεγάλη πρόκληση για όποια διοίκηση και για εμάς, είναι να βρεθούν νέοι χώροι. Με κάποιον τρόπο. Είναι επίσης μια πρόκληση που την εξετάζουμε, να κοιτάξουμε μήπως κάνουμε υδραυλικά συστήματα στάθμευσης. Τα οποία όμως έχουν πολύ μεγάλο κόστος. Πάντως είναι θέμα προς συζήτηση το να βρεθούν νέοι χώροι στάθμευσης και βέβαια η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αποθαρρύνεις τον πολίτη να χρησιμοποιεί εντός της πόλης το αυτοκίνητο του.

Για το σκοπό αυτό εξάλλου έχουμε τρία ολοκαίνουρια λεωφορεία για τις εσωτερικές μετακινήσεις στο Δήμο μας.

Όσον αφορά τα δημοτικά δρώμενα μια σημαντική πλειοψηφία του κόσμου στέκεται θετικά απέναντι στο έργο της διοίκησης της Δημάρχου Καφατσάκη την τελευταία τετραετία. Εσείς πως θα κρίνατε το έργο σας;

Εγώ αποτιμώ το έργο μας θετικά. Κάναμε πάρα πολλά πράγματα. Το κυριότερο πάντως απ’ όλα είναι πως διοικήσαμε το Δήμο με διαφάνεια και εντιμότητα. Όλα τα υπόλοιπα νομίζω ότι είναι δευτερεύοντα. Ξεχωρίζω τη Βίλα Ζωγράφου. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για τη διοίκηση, σε επίπεδο διαχείρισης. Τώρα βέβαια όλα σωστά δεν τα κάναμε. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι είναι αλάνθαστος. Αλλά πραγματικά πιστεύω ότι αν εκλεγούμε για μία θητεία μπορούμε να πατήσουμε πάνω σε ένα σημαντικό έργο για να συνεχίσουμε.

Είστε αισιόδοξος ότι θα κερδίσετε μία ακόμη θητεία στο Δήμο;

Ναι, είμαι αισιόδοξος. Φυσικά όλοι όσοι κατεβαίνουν στις εκλογές είναι αισιόδοξοι. Αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος θα εκτιμήσει το ήθος της διοίκησης και το έργο που έκανε και θα μας δώσει άλλη μία τετραετία για να ολοκληρώσουμε το έργο μας.

Πάντως είναι σαφές ότι η στόχευση της διοίκησης σε καινοτόμα προγράμματα, όπως η έλευση του 5G στο Δήμο Ζωγράφου αλλά και στον πολιτισμό φαίνεται να μην είναι τυχαία;

Φυσικά και δεν είναι τυχαία. Μην ξεχνάτε ότι ο Δήμος μας έχει και μια Πανεπιστημιούπολη. Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει πολύ πιο νωρίς. Ναι το 5G είναι μια πρωτοπορία θα μας βοηθήσει σε πολλά πράγματα, τα συστήματα led τα οποία θα εγκαταστήσουμε που θα έχουν και τηλεμέτρηση και στα οποία θα μπορούν να μπουν διάφορα όργανα για θέσεις στάθμευσης, ναι είναι πράγματα που θα γίνουν. Θα γίνουν τέτοια έργα. Εμείς στη ΜΑΞΙΑΔΗΖ για παράδειγμα ήδη έχουμε τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας, μόνο με την αλλαγή των φωτιστικών και των διακοπτών που βάλαμε διακόπτες με χρονομέτρηση και φωτοκύτταρα. Μόνο στα δύο στεγασμένα μας πάρκινγκ η εξοικονόμηση είναι 30.000 ευρώ. Πληρώναμε 46.000 ευρώ ΔΕΗ και σήμερα πληρώνουμε 16.000 ευρώ.

Σε προσωπικό επίπεδο όσον αφορά στα δημοτικά, μετά από τη εμπειρία σας στη ΜΑΞΙΑΔΗΖ, θεωρείτε πως έχετε ακόμη περισσότερα πράγματα να δώσετε στο Δήμο;

Εντάξει, θεωρώ ότι έχω μεγαλύτερη εμπειρία πλέον. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα. Δεν έχεις καθόλου ελεύθερο χρόνο. Αν θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά και να τρέξεις αυτό που κάνεις, ελεύθερο χρόνο δεν έχεις.

Ποιο είναι το κίνητρο που κάνει κάποιον να θυσιάζει τόσα πράγματα από την προσωπική του ζωή για να συνεχίζει να ασχολείται με τα δημοτικά;

Κυρίως θεωρώ υποχρέωση απέναντι στην οικογένεια μου, στους ψηφοφόρους, στη δήμαρχο, στους συναδέλφους μου και στον ίδιο τον εαυτό μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.