Μπέσυ Μάλφα: «Ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου»!

 

Tη συναντώ στο φουαγιέ του θεάτρου. Τετάρτη απόγευμα. Βρέχει. Η αγωνία μου μεγάλη. Μετά το τέλος μιας ακόμα επιτυχημένης παράστασής της στο θέατρο Ριάλτο, η κουβέντα μας ξεκινάει. Με υποδέχεται με ένα τεράστιο χαμόγελο.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Φραγκουλάκη.

Η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός, Μπέσυ Μάλφα ενσαρκώνει φέτος τη Σίρλεϋ Βάλενταϊν, στην γλυκόπικρη κωμωδία – μονόλογο του Willy Russell, σε σκηνοθεσία του υπερταλαντούχου Αλέξανδρου Ρήγα. Η ερμηνεία της συγκλονιστική!

Και ναι δεν μπορώ να σας κρύψω, πως καθώς απαντάει στις ερωτήσεις μου, ο έρωτας για την τέχνη της καθρεφτίζεται στο πρόσωπό της. Το βλέμμα της γίνεται ακόμα πιο δυνατό, ακόμα πιο λαμπερό, κάθε φόρα που αναφέρει τη λέξη: Θέατρο!

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα, η καλλιτέχνης ανοίγει την καρδιά της και τα χαρτιά της και μου «χαρίζει» μια συνέντευξη που θα συντροφεύει για καιρό τη σκέψη μου. Κάνοντας με να σιγοψιθυρίζω πως πάντα θα αναζητώ μια θέση στο θέατρο κάθε φορά που η Μπέσυ Μάλφα θα ενσαρκώνει έναν ρόλο.

Σίρλεϋ Βάλενταϊν – Ποια είναι τελικά η Σίρλεϋ – Μιλήστε μου για τον ρόλο σας

H Σίρλεϋ Βάλενταϊν είναι μια γυναίκα, η οποία έχει μεγαλώσει τα παιδιά της. Εκείνα έχουν πάρει το δρόμο τους και που και που πηγαίνουν και την επισκέπτονται. Ο σύζυγος δουλεύει από το πρωί έως το βράδυ και η μονή της συντροφιά είναι ο τοίχος της κουζίνας της καθώς και μια φίλη της. Με την οποία μερικές φορές συνομιλούν στο τηλέφωνο. Όλα ξεκινούν όταν αυτή η φίλη της, της κάνει δώρο ένα εισιτήριο για την Ελλάδα. Η Σίρλεϋ δεν τολμάει στην αρχή να φανταστεί πως θα πάει στην Ελλάδα αλλά διαισθάνεται πως σε αυτή τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, την ποίηση, τις τέχνες, το θέατρο, τις επιστήμες, την ιατρική, τα μαθηματικά, που έχει ήλιο, που έχει θάλασσα, που έχει φως, θεωρεί ότι εκεί θα αλλάξει η ζωή της. Και πραγματοποιεί αυτό το ταξίδι,- αφού έρθει  σε σύγκρουση με τον εαυτό της και με τους γύρω της – και εκεί τελικά βρίσκει τη ζωή και λύνει το υπαρξιακό της επί της ουσίας. 

Η Σίρλεϋ Βάλενταϊν είναι ένας θεατρικός μονόλογος- Πόσο εύκολη ή πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία για έναν ηθοποιό να βρίσκεται μόνος του επί σκηνής και να ενσαρκώνει τον ρόλο του.

Εξαρτάται τον άνθρωπό και τον ηθοποιό. Είναι δύσκολη η αναμέτρηση με τον εαυτό σου. Είναι δύσκολη η εκμάθηση. Όμως, όπως πολύ καλά συζητήσαμε και πριν την συνέντευξη, γνωρίζετε ότι είμαι χορεύτρια- χορογράφος, τραγουδίστρια της όπερας και ηθοποιός που σημαίνει ότι έχω μια σωματική μνήμη αλλά και μια ηχητική μνήμη που με βοηθάει στο να «χτίσω» έναν ρόλο. Επίσης εγώ πιστεύω πάρα πολύ στην αλήθεια των πραγμάτων. Δηλαδή, δεν με ενδιαφέρει να παίξω, για αυτό και δεν θέλω να παίζω, με ενδιαφέρει να λέω αλήθεια. Αυτή είναι η τέχνη της υποκριτικής κατά τη γνώμη μου την ταπεινή και είναι οι δικές μου λαμβάνουσες αυτές. Οπότε σε αυτή την αναμέτρηση του να πω την αλήθεια και να θυμάμαι αυτό που κάνω, είμαι κάπως ασφαλής αν θέλετε, με αυτή την έννοια.

 

Παρακολουθώντας την παράσταση διαπιστώνουμε στο πρώτο κυρίως μέρος του έργου, πως η πρωταγωνίστρια βιώνει μια έντονη πλήξη. Η ίδια βρίσκει παρηγοριά «μιλώντας» στον τοίχο και γράφοντας σε ένα ημερολόγιο. Τι κάνει την ηρωίδα – πιστεύετε- να έχει «κλειστεί» τόσο πολύ στον εαυτό της; Και  Τι «διδάσκει», η Σίρλεϋ το γυναικείο της κοινό;

Θα σας απαντήσω στην αρχή με ένα ερώτημα. Τι διδάσκει η Σίρλεϋ στους ανθρώπους; Απλά έτυχε να είναι μια γυναίκα. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι μας, η καθημερινότητα είναι το δύσκολο κομμάτι της ζωής, η επιβίωση και βεβαίως να τα φέρουμε εις πέρας. Αυτό μας στερεί ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας που δεν προλαβαίνουμε να το ζήσουμε. Η ανησυχία της Σίρλεϋ είναι υπαρξιακή. Είναι του ποιος είμαι, που πάω, είμαι ο εαυτός μου; Μήπως είμαι κάποιος άλλος; Νομίζω πως ήμουν η Σίρλεϋ αλλά τώρα βλέπω ότι είμαι κάποια άλλη. Τι έχω χάσει; Κάτι έχω χάσει. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται βέβαια στην χώρα η οποία γέννησε τα ερωτήματα της ύπαρξης, του όντος, του ποιος είμαι, τι είμαι, εάν είμαι, εάν γνωρίζω, εάν δεν γνωρίζω και αποφασίζει λοιπόν να βρει τον εαυτό της μέσα από αυτή τη φιλοσοφία. Νιώθει -θα τολμήσω να πω τη λέξη σε εισαγωγικά-«πεθαμένη»-. Είναι όμως νέα! Έχει ακόμα ζωή μπροστά της την οποία πρέπει να τη ζήσει. Για να τη ζήσει όμως, πρέπει να κάνει το ταξίδι.

Είστε μια κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός αλλά είστε και μητέρα. Πως συνδυάζεται η επιτυχημένη καλλιτεχνική πορεία -δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη καριέρα, γιατί οι καλλιτέχνες έχετε θαρρώ μια πορεία, μια καλλιτεχνική πορεία- με την μητρότητα; Θα ήθελα αλλά πιστεύω και πολλές άλλες γυναίκες να μας δώσετε μία συμβουλή.

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Καταρχάς ήμουν τυχερή γιατί είχα τους γονείς μου και με βοήθησαν πάρα πολύ στα πρώτα μου βήματα. Δηλαδή κρατούσαν τα δίδυμα κοριτσάκια μου και μπορούσα εγώ να δουλεύω. Και έπρεπε να δουλέψω γιατί δεν είχαμε και πάρα πολλά χρήματα. Η ζωή ήταν αρκετά ακριβή. Στα πρώτα μου χρόνια με βοήθησαν πάρα πολύ εκείνοι, οπότε δεν μπορώ να πω σε μια άλλη μητέρα, που πιθανόν δεν έχει βοήθεια τι πρέπει να κάνει. Αλλά και δεν είμαι και ο καταλληλότερος άνθρωπος για να συμβουλεύω και δεν μου αρέσουν γενικά οι συμβουλές, γιατί δεν υπάρχουν στεγανά.

 

Οφείλω φυσικά το μεγαλύτερο κομμάτι της ύπαρξής μου στους γονείς μου, στη βοήθεια που μου δόθηκε από εκείνους καθώς και στις ιδέες με τις οποίες με μεγάλωσαν. Ιδέες που ήταν αρκετά ανοιχτές και βλέπαμε πάντα το ποτήρι γεμάτο ακόμα και όταν ήταν μισογεμάτο. Το θεωρούσαν πολύ και ευγνομονούσαν το σύμπαν, τον Θεό, όπως θέλετε ονομάστετο. Ήμουν πάντα αισιόδοξη. Αυτή τη χαρά για τη ζωή μου τη μετέδωσαν εκείνοι. Μου έμαθαν πως όλα είναι σημαντικά ,ακόμα και τα κακά.Όλα είναι σημαντικά για να προχωράς.

Και με αυτή την ασφάλεια αν θέλετε, γιατί δεν είναι εύκολο να την έχουμε όλοι -και λυπάμαι ειλικρινά όταν οι γονείς δεν στηρίζουν τα παιδιά τους-, με αυτή την ασφάλεια λοιπόν και τη δύναμη που μου έδωσαν μπόρεσα να προχωρήσω.

Το βασικό μυστικό ήταν ότι κάθε βράδυ έκανα έναν απολογισμό. Τι έκανα, τι δεν έκανα, τι θα έπρεπε να έχω κάνει.. Και αυτή η κίνησή μου, στάθηκε η σπίθα, -αν θέλετε-, για να ζω τη ζωή μου και πάντα φυσικά μαζί με την ομάδα. Γιατί είμαι ένας άνθρωπος που πάντα είχα ανάγκη τους άλλους και έχω ανάγκη τους άλλους. Ευτυχώς ο Θεός μου έδωσε και πάρα πολύ καλούς φίλους. Αλλά δούλεψα και εγώ για αυτό αλλά και εκείνοι. Δεν ξέρω τι μπορώ να πω σε μια νέα μητέρα. Καταρχήν να μην χάνει το κουράγιο της και να παλεύει καθημερινά με όλα αυτά τα θεριά της ζωής γιατί αυτά είναι που μας «χτίζουν»  την πορεία – μιας και αναφέρατε τη λέξη  πορεία-, τον πυλώνα της ύπαρξής μας.

 

Επιτυχημένη ηθοποιός εσείς, επιτυχημένος ηθοποιός και ο σύζυγός σας. ο κ. Σκιαδαρέσης. Αλήθεια;Συμβουλεύει ο ένας τον άλλον;

Πιθανόν κάποιες φορές να έχουμε ρωτήσει ο ένας τον άλλον πράγματα. Όμως αυτή η σχέση στηρίζεται στον απόλυτο θαυμασμό.Τον θαυμάζω πάρα πολύ, τον πιστεύω πάρα πολύ και δεν χρειάζεται ξέρετε να μιλάμε πολύ για τα πράγματα. Φυσικά έχουν τύχει φορές που τον έχω ρωτήσει πράγματα ή και εκείνος με έχει ρωτήσει ή που δεν χρειάστηκε να ρωτήσουμε αλλά από την αντίδραση του καθενός καταλάβαμε ποιο θα ήταν αυτό που ίσως θα μας βοηθούσε περισσότερο . Είμαστε αρκετά δεμένοι.

Αλέξανδρος Ρήγας- Μιλήστε μου για τον υπερταλαντούχο άνθρωπο και καλλιτέχνη

Τι να πω για αυτόν τον άνθρωπο. Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος. Είναι ένας φάρος κατά τη γνώμη μου. Έχει γράψει σπουδαία έργα με τον Δημήτρη Αποστόλου, έχει κάνει εξαιρετικές μεταφράσεις, έχει κάνει διασκευές, έχει κάνει σήριαλ. Αυτή είναι η πορεία του, αν θέλετε η καλλιτεχνική.

Κακά τα ψέμματα πιστεύω ότι είμαστε όλοι η δουλειά μας. Ο Αλέξανδρος Ρήγας είναι η δουλειά του. Είναι ένα άνθρωπος που αγαπάει πολύ τη δουλειά του. Δεν είναι καθόλου τεμπέλης, το ανάποδο θα έλεγα. Δεν ξέρω πως μπορεί να τον χαρακτηρίσει κανείς, αν ήταν παιδάκι θα ήταν υπερκινητικό σίγουρα. Είναι εξαιρετικά ευφυής. Είναι ένας άνθρωπος με έντονη αντίληψη, γενναιοδωρία, κατανόηση για τους άλλους, αγάπη για τον ηθοποιό. Αγαπάει πολύ τους ηθοποιούς γενικότερα. Συνεργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια, από το έντεκα και δεν σας κρύβω πως επικοινωνούμε συνήθως με τα μάτια. Αγαπάμε πολύ τη δουλειά και οι δυο.

Θα σας πω κάτι, νομίζω πως τον αγαπώ πολύ, δεν το λέω συχνά για ανθρώπους αλλά συγκινούμαι και που το λέω. Του χρωστάω πολλά, τον πιστεύω πολύ, τον αγαπάω πολύ, δεν το έχω ξαναπεί αυτό. Είμαστε εξαιρετικοί συνεργάτες. Το βασικότερο είναι πως τον πιστεύω πολύ ως άνθρωπο, ως σκηνοθέτη, σαν μυαλό, ως συγγραφέα, σαν συνάνθρωπο,ως Έλληνα. Είναι ωραίος Έλληνας.

Νέο έτος. Μια ευχή;

Να σας πω την ευχή που έδωσα σε όλους όσους πρόλαβα στο messenger, διότι έχω αρκετούς φίλους-,γνωστούς αλλά και ανθρώπους που είμαστε φίλοι στο Facebook. Eύχομαι: Υγεία, αγάπη, ευτυχία, γέλιο τρανταχτό, χαρές, έμπνευση, δημιουργικότητα, ό,τι μα ό,τι επιθυμούν. Κουράγιο, υπομονή. Και ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.